Най - вълнуващия въпрос зимно време.
earendil - напреднал
Здравейте,

имам соларна инсталация на малко хотелче.

Системата е с 40 плоски колектора -> пластинчат топлообменник -> водосъдържатели без серпентина.

Напоследък при силно слънце се получава понякога да спре циркулацията. Помпата си върти, горе 120 градуса... съответно пара..
Почва се едно ръчно обезвъздушаване (уж автоматични обезвъздушители) от иглите .. повече половин час яко фъщене на пара.. накрая като запръска вода , всичко си завърта и тръгва нормално.

Какво направих: смених регулатора на налягането с манометъра, защото последния беше забил и имах съмнения за налягането. И изчистих филтрите, тъй като се съмнявах запушени филтри да не пречат на потока. Уви - проблемът рецидивира.

На колко трябва да държа налягането според вас? От мазето където е манометъра с регулатора до батериите има към 18 метра. В момента е 3.3 атм. Много ли е? Може ли голямото налягане да му пречи като стане горещо? Аз го надувах повечко, защото при прекалено ниско пак не стига до горе и не завърта.. та реших, че от повече налягане глава не боли..

Нещо да е паднал някак си капацитета на помпата? Какво може да и стане на помпа Grundfros? В къщата имам такава на парното от над 15 години и няма проблеми. Просто се чудя ако не върти достатъчно бързо водата, дали не може да се образува горе пара и да почне да пречи на циркулирането.

Благодаря предварително за съвети и насоки.
LazarGanev - "Велик майстор"
Каква е разликата между подаваща и връщаща температура?
saraneron - специалист
Има нещо ,което пречи на нормалната циркулация на водата ИЛИ проблем с топлоотдаването/топлообмрнниците/!Обезвъздушаване,запушен филтър ,затворен ,полузатворен кран проблем с помпа ,намалена скорост помпата ,запушени тръби или фитинги каквото се сетиш от сорта!Какво означава, почистих топлообменниците???Външно?Пропускат ли нормално дебит или вътре са задръстени и немогат да отдадат температурата в бойлера, повтарям,завирането е следствие на проблема по топлоотдаване или циркулация или и двете!Диагностиката като вариянт е като сложиш водомер и видиш колко вода протича прес него или отваряш системата и продухваш елементите с маркуч под налягане и преценяваш на око,както и отговора на въпроса на Лазар !Сещам се и друго,при 40 панела си иска добро оразмеряване на всички елементи на системата ,ако нещо не е наред САМО в най-горещите и слънчеви дни ,А ПРЕЗ ДРУГОТО ВРЕМЕ СИ РАБОТИ НОРМАЛНО/след поредното обезвъздушаване/ навярно имаш проблем с проектирането ,малък топлообменник,малка скорост /дебит/ на водата преоразмерена система/повече панели от необходимото/др.Не се появява Филма ,той е цар на тези системи,и вероятно би дал съвет да се сложи помпа тип АЛФА с променлив дебит в зависимост от топлината на флоида ,стига топлообменника да може да топлоотдава цялата мощност , иначе е безсмислено!Помпата компенсира някой от проектанските недомислици!Понякога от презапасяване с панели ,да има топла вода и когато слънцето е слабо не се мисли ,че може да се получат и проблеми с завиране.Налягането в системата също влияе , но това означава ,че системата като цяло сега е извън границата на оптималния режим!Колко киловата е топлообменника и какви са панелите да видим дали нещата са съразмерни, монтирал ли си допълнително панели през годините без да пипаш друго по системата,ще е интересно на хората от форума да видим как ще се реши този проблем!Затова ако желаеш споделяй с нас!
earendil - напреднал
Отзад - напред:
- надали е проблем с оразмеряването, тъй като е работила сравнително безпроблемно над 8 години.
- не съм казвал, че съм чистил топлообменника, а филтрите (утаечните .. с мрежичките).. нямаше кой знае колко мръсотия;
- кранове няма затворени или полузатворени.. иначе и аз разбирам, че е проблем в топлоотдаване или поток.. затова се чудех дали има какво да им стане на тези помпи..
- много пъти съм се чудил дали има как да прочистя този топлообменник, тъй като не е разглобяем.. но като че ли прави нормален обмен. Днес при не много слънчево време.. горе (при батериите) държеше 47 градуса, а в бойлерите беше 42. Делтата съм я направил на минимум - 2 градуса. При това положение помпите почти не изключват цял ден. .. сега като се замисля предишни години май дори и при ниска делта изравняваше температурите и изключваше.. но не съм напълно сигурен.
- иначе на пипане всичко е уж нормално входяща слънце - гореща, изходяща - по-хладна.. съответно .. вход от бойлера хладна, изход към бойлер - доста по-топла.
- двете помпи са на трета скорост, като се включват заедно от инителското управление при достигане на делтата.

От това което коментирате да разбирам ли, че тия 3. и кусур атмосфери не са проблем?

Остава намалял капацитет на топлообменника (котлен камък) или проблем в някоя от помпите.
За тези помпи с променлива скорост по топлина на флуид не бях чувал.. не ми е и работа да следя новостите де :) Но ми се струват добра идея.

То за това лято свършило вече.. още 1 месец работа.. но за после първо топлообменник ли да сменям или първо помпи? :)

Мерси
saraneron - специалист
earendil написа:
Отзад - напред:
- надали е проблем с оразмеряването, тъй като е работила сравнително безпроблемно над 8 години.
- не съм казвал, че съм чистил топлообменника, а филтрите (утаечните .. с мрежичките).. нямаше кой знае колко мръсотия;
- кранове няма затворени или полузатворени.. иначе и аз разбирам, че е проблем в топлоотдаване или поток.. затова се чудех дали има какво да им стане на тези помпи..
- много пъти съм се чудил дали има как да прочистя този топлообменник, тъй като не е разглобяем.. но като че ли прави нормален обмен. Днес при не много слънчево време.. горе (при батериите) държеше 47 градуса, а в бойлерите беше 42. Делтата съм я направил на минимум - 2 градуса. При това положение помпите почти не изключват цял ден. .. сега като се замисля предишни години май дори и при ниска делта изравняваше температурите и изключваше.. но не съм напълно сигурен.
- иначе на пипане всичко е уж нормално входяща слънце - гореща, изходяща - по-хладна.. съответно .. вход от бойлера хладна, изход към бойлер - доста по-топла.
- двете помпи са на трета скорост, като се включват заедно от инителското управление при достигане на делтата.

От това което коментирате да разбирам ли, че тия 3. и кусур атмосфери не са проблем?

Остава намалял капацитет на топлообменника (котлен камък) или проблем в някоя от помпите.
За тези помпи с променлива скорост по топлина на флуид не бях чувал.. не ми е и работа да следя новостите де :) Но ми се струват добра идея.

То за това лято свършило вече.. още 1 месец работа.. но за после първо топлообменник ли да сменям или първо помпи? :)

Мерси
Изчакай и други мнения на хора ,които си изкарват хляба с този бизнес !Ако живееш по южното черноморие ,Филма топло , е ЧОВЕКЪТ, който гарантирано ще ти помогне за диагноза на място и да ти отстрани проблема!Може причината да е комплексна ,котления камък е също много вероятно да е проблема и в топлообменника и в колекторите!Примерно ,полузапушен колектор, дебита в него намалява,водата завира и стават мехури ,които тръгват по системата и помпата спира защото системата вече не е обезвъздушена дефакто .Слаб топлообмен ,водата завира също.Защо си я оставил с вода ,това ще я съсипе по призумция ,ако не сега след година две ,три?Водата трябва да е омекотена поне ,при теб вероятно я сменяш всяка година?А сега с допълването е много неприятно!За налягането ,колкото е по-високо толкова вероятността да заври системата е по-малка ако всичко по нея е перфектно но налягането неможе да е много високо и се определя основно от параметрите на разширителния съд Но щом е работила а сега не, значи има друга причина! http://www.thermoeconomic.com/tsirkulat ... mp-2l-p14/
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да се проследи защо вдига температура в панелите - дали причината е в колекторния кръг, дали в бойлерния, дали в самия топлообменник. За целта трябва да имаш информация поне за 4 температури - двата входа и двата изхода на топлобменника - така ще се разбере къде е проблема. Ако в колектора е висока температура, а на изхода на топлообменника е ниска, значи няма циркулация в колекторния кръг, ако и двете температури са високи, значи няма топлообмен.
earendil - напреднал
Значи в понеделник се снабдявам с един инфрачервен термометър и почвам да следя :)
После ще помоля за помощ с анализ на данните :)

Фирмите няма да ги коментирам.. сигурно има съвестни и умни хора по тях, както тук, но аз още не съм попаднал.. и след 2-3 грешни избора предпочитам сам да мисля и с малко помощ и насоки да се справя ако мога.

Кофтито е, че все е юруш в началото на сезона и затова закърпвам все набързо положението. Разбирам че това е грешка, и сега съм се зарекъл след последния гост, октомври да направя пълна профилактика...
earendil - напреднал
Резултати от измерването:

Колекторен кръг: вход към топлообменник - 80 гр. Изход от топлообменник: 50 гр.
Бойлерен кръг: вход към ТО - 42 гр., изход ТО - 49 гр.

Проблем номер 1: Управлението показва горе 57 градуса, а ми идва 80 .. при 25 м. тръбен път тия 80 горе са поне 83 сигурно..

(напролет сменях датчика, защото стария не показваше нищо.. и сложих някакъв каквото имах.. подозирам, че не е точно LM335) .. ще го оправя тия дни..

Но все пак.. от колекторния кръг топлообменникът смъква близо 30 градуса, а качва бойлерната вода с около 10 гр. Това нормално ли е? При положение, че двата изхода са почти еднакви като Т, значи си работи добре топлооменника.. тогава явно не достига дебита на помпата на колекторите?

https://www.dropbox.com/s/tw8exgn4xz7sdtj/Untitled.jpg
https://www.dropbox.com/s/cfmg7j83msswx9p/Untitled2.jpg
https://www.dropbox.com/s/ixkise9vt7p1rqp/Untitled3.jpg

Нещо не мога да намеря модела на този топлообменник, за да видя какъв поток може да обслужи...
idunno - специалист
Като гледам темпретурите, кото си написал- проблемът е в топлообменника, а като гледам изпълнението на инсталацията-си вземи по читав контролер, та да не се чудиш за темепретурите.
saraneron - специалист
Според мен имаш проблем с циркулацията в колекторния кръг.Това показват температурите!Топлообменника остава студен независимо, че на входа от страната на колекторите имаш висока температута!Няма дебит на топлоносител в колекторния кръг!А причините може да са най-различни и понякога най-невероятни.Така ,че си направи някаква методика за проверка.ПРИМЕРНО ,ДАЛИ ИМАШ ДЕБИТ а не налягане през тръбите до колекторите, после същото след колекторите ,после по тръбата до топлообменника .Топлообменника трябва да се провери ПЪРВО!Ако е наслоен с котлен камък и мръсотия няма да има дебит през целия кръг на панелите!Дай малко инфо за системата, защо се налага ползване на топлообменник в случая,дали неможе да се премахне топлообменника, временно, за проба с директно свързване към бойлера aко има серпентина?

Тема "Проблемче със соларна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: