Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Здравейте колеги, имам стар бойлер (Татрамат) който не ми се изхвърля и искам да го монтирам към инсталацията ми. Възможно ли е да го закача, като буфер 150л паралелно към котлето чрез кран с ел. задвижка. И в по късен етап неговата серпентина да я загрявам със соларен панел. Идеята ми е следната с тези малко литри вода ще има ли някакъв смисъл от него (да работи като буфер), а инсталацията в парното ми е не повече от 90-100л вода а бойлера 150л ще станат към 250л вода. Котлето ми е ВиадрусU22 29.9 киловата? Моля Ви дайте ми конкретни отговори, Благодаря....
vrangelov - специалист
Здравей, vesoel!
Отговарям конкретно по въпроса.
Според мен няма смисъл от толкова малък буферен съд. Аз съм на мнение, че на една нормална къща е несериозно да се слага по-малко от 1000 литра буфер.
Сега, ако позволите, Ви отправям малко градивна критика.
В предната постната от Вас тема попитахте как да направите добре соларната си инсталация. В един от отговорите колегата LazarGanev Ви даде брилянтно според мен решение на проблема с излишния бойлер, но уви Вие така небрежно го отсвирихте. На втора страница от 30.09.2013.
Поздрави за LazarGanev! Не се познаваме. Смятам, че сте добър специалист и чета постовете Ви с удоволствие.
vesoel - специалист
Да, благодаря :) тайно се надявах поне малко да върши работа но ще се откажа след като няма смисъл. Ще търся друг вариант за подпомагане на отоплението от допълнителен соларен панел. Може би направо с пластинчат към радиаторите ако така е по ефективно от серпрнтината в бойлера?

А по повод от предната тема колегата LazarGanev не съм го подминал като специалист с неговият добър съвет. Просто бях купил вече и монтирал новия бойлер. Сигурен съм че така направена от негов съвет ще работи най-добре но и сега (късна есен) направена само с този бойлер имам добри положителни резултати. Да не забравяме че солара ще го ползвам най-вече лятото(когато и парното не работи). Просто не разбрах защо да не става новият бойлер с две сплетени серпентини за соларна система. А старият бойлер няма да го изхвърлям него винаги мога да монтирам по този начин.

Още веднъж благодаря за вашите съвети, отговори и пояснения.
vesoel - специалист
Ето какво реших и направих:

1. Новият бойлер с две серпентини (горна от парно, долна от термосифон) го оставих първи към домакинството,той има винаги топла вода на изхода, като е и с приоритет на термосифона!
2. Старият бойлер с една серпентина (13 киловата към парно) зарежда с хладка или студена вода новия бойлер, като има две зони на работа.
а) - контрол от парното за изход на постоянна 30 градуса вода (при запалено парно)
б) - контрол на системата, като защита на прегряване от котлето. Включва само над 90 градуса серпентината му.

Монтирах кранове с които се превключват и като самостоятелни бойлери (само новия или само стария) при авария евентуално.

Благодаря отново за съветите Ви...... с ваша помощ е много по лесно :)

Прикачен файл

dvata.JPG
dvata.JPG (79.2 KиБ) Видяна 3447 пъти
Последна промяна от vesoel на чет окт 31, 2013 5:52 pm, променено общо 1 път.
vrangelov - специалист
Здравей,
предлагам ти този пост да го пуснеш в темата за nippon. Там ще имаш повече публика. Бях ти написал, че няма да стане добре. Кому принадлежи идеята за това свързване? :axe: Не видях някой друг от темата да ти е писал за него. Прочети я внимателно още веднъж!
Поздрави!
vesoel - специалист
Мисля че не си прочел какво точно съм направил, ОК Послушах те да не го монтирам като буфер и го направих както вие казахте, не разбирам къде бъркам ? Сега ползвам и двата бойлера. Просто местата са разменени в този случай защо помисли логично. Поне аз така мисля.

И какво общо си има с Nippon ?

Аз мисля че форума съществува да си помагаме а не да се изтъква кой има по-голям потенциал и знания в дадена област.
vrangelov - специалист
:shock:
vesoel написа:
Мисля че не си прочел какво точно съм направил, ОК Послушах те да не го монтирам като буфер и го направих както вие казахте, не разбирам къде бъркам ? Сега ползвам и двата бойлера. Просто местата са разменени в този случай защо помисли логично. Поне аз така мисля.

И какво общо си има с Nippon ?

Аз мисля че форума съществува да си помагаме а не да се изтъква кой има по-голям потенциал и знания в дадена област.

Напротив, прочетох. Моята логика обаче е друга.
Мястото на поста не е тук, защото тук питаш за друго.
Поздрави!

Тема "Ще има ли смисъл бойлер за буфер ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: