Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Въпросът ми е дали някой има информация за този контролер.Как мога да намаля времето за продухване или да го спра изобщо, когато горелката загасва. Минималното време което ми е позволено е 2.30 минути при 99% на вентилатора. Не мога да слезна под това време.Проблема е, че вентилатора за това време вкарва студен въздух, след като горелката е загаснала, и водата в котела изстива с 2 градуса.
Прикачен файл:
13102013342.jpg
filmatoplo - майстор
:? Какъв и е модела и мощността де.
ПГ 35, интересува ме само дали някой има информация за контролера който съм показал на снимката .
това е самата горелка.
Прикачен файл:
13102013341.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Какво означава "загаснала горелка"? Предполагам, контролерът прави разлика между запалена и изгаснала горелка според силата на светлината, която отчита фотодатчика. Това, че от един момент нататък датчика не отчита достатъчно осветеност не означава, че в горивната камера още няма жар и неизгорели пелети. Ако веднага спре вентилатора тази жар ще остане да тлее и да отделя отровни газове, които могат да се върнат в помещението. Освен това от това тлеене може да се изкриви горивната камера. Конструкторът е сметнал, че е по-добре водата в котела да изстине с 1-2 градуса, отколкото да се рискува живота на хората и на горелката. По-добрия вариант е да се направи така, че се намалят до минимум броят на загасванията чрез :
- правилно подбиране на размера и мощността на горелката според нуждите на сградата. Например тази горелка 35кВт не е подходяща за отопление на сгради под 200м2 например. За по-малки площи има по-малки горелки или пелетни камини.
- ако горното е невъзможно да се изпълни, то е добре да се монтира буферен съд (топлинен акумулатор), който да намали броя на изгасванията на горелката
Лазаре, благодаря за отговора, да наистина в момента е малко голяма за 120м2 отопляема площ, но ще има още 80м2. В момента е нагласена на температура на водата в котела,50-60 градуса. От началното стартиране до изключването работи 50 минути, после изстива 24 мин. като почва от 58 градуса.След това се редуват 30 мин. палене и горене до 60 градуса, 24 мин почивка от 58 грд. до 50 грд.
С буфер наистина ще намали гасненията но ще увеличи времето за затопляне на водата и не съм сигурен дали ще намали разхода на пелети. С намаляне на времето за продухване ще намаля разхода на пелети. Относно токсичните газове, според мен, немогат да влязат в помещението защото комина през вентилатора си ги дърпа. А относно изкривяване или изгаряне на решетката тя се прави, това не е проблем .Просто искам да намаля това време, но явно неможе да стане без препрограмиране.
jabata - специалист
Както Лазар каза, основния проблем са паленията и гасненията, и с буфер точно това ще се намали. Че ще увеличи времето за затопляне на водата, но ако буфера е достатъчно добре изолиран има и шансове да намали консумацията на пелети, защото проблема на всяка една горелка е паленето, и загряването докато мине в нормален режим. Именно с буфер-а това се цели. Това е същото като да караш Boing 747 да лети между София и Варна. След една година на самолета ще му свърши ресурса за излитане и кацане и ще трябва да влиза в бокса, докато всички останали компоненти ще имат още ресурс.
Да не говориме че на запад в момента тенденцията е именно масово монтиране на буферни съдове именно поради тази причина, защото ако не друго, по-този начин горелката е и по-екологична.
Така че, ако човек има възможност, и финансова и откъм място, е много препоръчително.
Благодаря на всички, за буфера съм съгласен но нямам възможност за сега. Аз просто исках да махна тези 2.30 минути през които вентилатора духа на 99% след като вече огъня е загаснал, показва под 40 някакви си единици. Но вече се примирих тази зима ще е така а за другата ще му мислим. Още веднъж благодаря на всички.

Тема "Контролер за пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: