• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ortho - напреднал
Здравейте отново, имам питане към патилите и знаещите относно камини този път.
Имам вила в планината, която ще се отоплява с котел на пелети, но в хола искам да сложа камина - просто за да има жив огън за атмосфера.
И тука идва голямото чудене, дали да се зида камината - имам майстор, балканджия, който само това прави от 30 години. Или да купя една камера и камината да се иззида пак около нея, вече само декоративно.
Търсена мощност - не повече от 7-8 киловата. Помещението е около 50 кв. м.
Другото питане е, ако се стигне до камера, откъде и каква да купувам?
Мерси за отговорите предварително.
jabata - специалист
Това дали да е зидана, или камера за вграждане зависи най-вече от това за какво точно ти трябва? Само за уют, или да се топлиш понякога с нея. Ако ти трябва само и единствено за уют, няма проблем и да е зидана, обаче знай че ако трябва да стоплиш помещението с нея, тогава ще изхабиш една гора дървета, и не е ясно дали ще се стопли.
Разликата идва оттам че камерите за вграждане имат по-висок КПД от зиданите, но пък уют-а при зиданите е несравним. Ако пък ти трябва хем за уют, хем да се топлиш с нея, по-добре камера за вграждане. Тези камери вече съумяват да комбинират донякъде уют, разход и КПД. Имай на в предвид че зиданите камини, искат и комина да бъде зидан точно по размера на камината.
Но не забравяй че не са един и два случаите където хората със зидани се оплакват от висок разход и ниска ефективност. И за мене инвестицията на зиданата камина не е оправдана. Само заради единия жив огън, не си струва. По-скоро камера, защото може и да те топли, освен че придава уют.
Но крайния избор си остава твой.
ortho - напреднал
Благодаря за хубавия отговор.
Под камера за вграждане да разбирам ли задължително някаква риза (водна, въздушна) и стъкло отпред. Точно стъклото ме притеснява, тъй като колкото и да съм виждал, все са недостатъчно чисти, има се предвид, че поради това, че съм в гора - борова, повечето дърва и те ще са борови = смоли, налепи и пр.
nikolovvd - майстор
Ако дървата са сухи и стъклото е чисто. :roll:
jabata - специалист
Ами под камера за вграждане аз точно това разбирам: (водна или въздушна риза) + стъкло.
Що се отнася до стъклото, за съжаление това е един проблем. Те винаги се зацапват. Но като цяло важи, колкото по-сухи дърва без странични примеси, като кори, смоли и др. толкова по-чисто стъкло.
ortho - напреднал
Много благодаря за отговорите,
Искаше ми се да избягам от стъклото ако може.
Както и да е, какъв точно вид, модел и фирма каминно тяло бихте ми препоръчали?
koveslav - майстор
Освен от сухите дърва,чистотата на стъклото зависи и от тягата на комина.В началото на сезона,с чистия комин,стъклото на моята се зацапва за не по-млко от две седмици,понякога изкарва и три.В края на сезона,ако не съм чистил комина цяла зима,не успява да остане чисто дори и една седмица.При добра тяга на комина,вторичния въздух,който влиза през горната част на вратата така е насочен да обдухва стъклото,че при разпалването с просто око се вижда как отделя пушека от него.
nikolovvd - майстор
Да не забравяме и дограмата!
При новите дограми, които уплътняват много по-добре от старите, се прекъсва притока на въздух към помещенията и понякога дори дървата да са сухи и комина чист, пак може да се опуши стъклото.
Въобще въпросът с отоплението на жилището е комплексен и трябва всички фактори да се обмислят преди да се пристъпи към реализацията.
ortho - напреднал
Дотук добре, стана ясно, че е по-добре да има камера, пък стъклото е по избор.
Все пак не получих съвет каква да е камерата, кой е правилния производител и т.н.
Питам най-вече хората, които се занимават с този бизнес.
От друга страна и малко математика:
Зидане на камината без камера = прибл 1500 лева.
Камера + иззидване на камината = камера + 1500 лева
Та затуй е голямото чудене...
vladilen - специалист
е че що не почнеш от тука?
  • 1
  • 2

Тема "Зидана камина или камина с камера за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: