• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fearlessss8 - специалист
Здравейте, дайте идеи за най-мързеливо топлене през зимата. На климатици+ бойлер/бойлери или със системи като климатиците: DAIKIN ALTHERMA- Състои се от външно тяло с компактни размери и вътрешно тяло-хидробокс, което може да бъде свързано към конвектори, радиатори или към подовото отопление. https://www.youtube.com/watch?v=dX8RG2uDTHY

За 3 етажна къща с по 3 стаи на етаж и 2 бани горе-долу трябват 26 kw(киловата мощност отопление) и отделно за примерно 2 бойлера. 420 кинта го смятам тока с модерна 2015 г такава система като DAIKIN ALTERMA, което е нищо, ама е топло навсякъде и по коридорите и в банята 22 градуса.

С какво се отоплявам аз и къде живея+ на колко години съм:
Живея в 3 етажна къща, на 20г съм и до миналата година на ток+ дърва . Тази година с климатик1 брой +радиатори.Питам само информативно да знам(ако си купя моя къща).

За справка със стара дървена дограма на 30г някъде без изолация+една печка на дърва- 300-400лв ток общо за цялата къща, като има 2 бойлера, 2 кухни . Сега сигурно ще е по-малко с радиатори 2+1 духалка+конвекторна печка+ 1 климатик а+++ + изолация и нова дограма трокал.
шоп - майстор
Включвам се в темата, понеже изрично бях "помолен" от автора на темата на лично съобщение.

Според мен, най мързеливото отопление е термопомпа вода-вода. Разбира се към системата трябва да има твърдотопливен котел за да съм на топло, ако зимата има фосмажорни обстоятелства.

На второ място бих сложил термопомпа въздух-вода.

на трето пелетен котел или камина.

Нафта,газ и централно отопление не слагам в класацията, защото газтта може да не е налична, а нафтата и ТЕЦ са скъпи, а второто е монополно.
fearlessss8 - специалист
шоп написа:
Включвам се в темата, понеже изрично бях "помолен" от автора на темата на лично съобщение.

Според мен, най мързеливото отопление е термопомпа вода-вода. Разбира се към системата трябва да има твърдотопливен котел за да съм на топло, ако зимата има фосмажорни обстоятелства.

На второ място бих сложил термопомпа въздух-вода.

на трето пелетен котел или камина.

Нафта,газ и централно отопление не слагам в класацията, защото газтта може да не е налична, а нафтата и ТЕЦ са скъпи, а второто е монополно.
Ама нали твърдотопливния котел трябва да се зарежда всеки ден поне по 1 път... А тая климатичната система с радиаторите само я включваш- цъкаш копчето ON и си свиркаш,радиаторите ти парят. Не живеем в 20 век , за да мислим недай си боже тока ще спре за 5 дена, ще замръзнем...Отделно може да се охлаждаш с тая климатична система. Нали и тая система е с термопомпа вода-вода и е заместител на добре познатите котли на твърдо гориво и газ.
miroki - майстор
ТЕЦ бе скъп преди доста години.
Сметки до и под 100 лева за апартамент, мисля не са скъпи. Но винаги зависи от конкретния блок.
Много месеци съм и под 50. Стартова инвестиция, не е за пренебрегване: 0 лв.
Само 8 години опит.
По-рано знам, че бе скъпо.
И най-важното, нищо не правиш ти или женати и децата, докато те няма.
Температура горе долу константа.
В големите градове не спира тока, за много дълго сега, но по селата е честа картина, където са повечето хубави къщи нуждаещи се от локално отопление или ток за такова.
А големите и бавно отстраними проблеми стават зимата в кучия студ или големия сняг.
angel_ov - специалист
Най-мързеливо - на ТОК!
joro_vn - специалист
Ти сам си отговаряш - даикин алтерма или друга марка на същия принцип / двустепенна високотемпературна термопомпа/.
Заделяш към 25 бона и викаш монтажниците.

За аварийни случаи с тока слагаш или мощен генератор, или суха камина. Струват горе долу еднакво.
fearlessss8 - специалист
joro_vn написа:
Ти сам си отговаряш - даикин алтерма или друга марка на същия принцип / двустепенна високотемпературна термопомпа/.

За аварийни случаи с тока слагаш или мощен генератор, или суха камина. Струват горе долу еднакво.
А струва ли си 20-25-те бона за това нещо за 2-3 етажна къща и постоянно живеене? Смисъл ще се изплати ли инвестицията да ти е топло навсякъде и да са сравнително малки сметките спрямо радиатори и духалки или някакви такива уреди навсякъде и спрямо климатици във всяка стая и коридора???
Последна промяна от fearlessss8 на нед окт 18, 2015 2:22 am, променено общо 2 пъти.
fearlessss8 - специалист
Ако никой не краде от ТЕЦ-а в блока ти + имаш нова дограма + изолация си струва и да си на тец. Чичо ми е на тец-а +топла воа с дървена дограма и плащат малко за 2 стаен апартамент.
joro_vn - специалист
fearlessss8 написа:
joro_vn написа:

А струва ли си 20-25-те бона за това нещо за 2-3 етажна къща и постоянно живеене? Смисъл ще се изплати ли инвестицията да ти е топло навсякъде и да са сравнително малки сметките спрямо радиатори и духалки или някакви такива уреди навсякъде и спрямо климатици във всяка стая и коридора???
Човека не е казал че парите са му проблем, иска да е мързеливо.
Кеф цена няма.
Chefo77 - майстор
angel_ov написа:
Най-мързеливо - на ТОК!
По 2 конвектора във всяка стая и си свиркаш. И не те касае дали навън ще е 10 или -40 градуса. От това поо-мързеливо - здраве му кажи.
Стига да имаш пари да плащаш на енергото :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Най-мързеливото отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: