• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gardenER-- - специалист
Здравейте,
нов съм в тази област. Младеж на 16 години съм и съм си зарекал сам да поема къщата си, след като очевидно родителите ми вече нямат желание да се занимават с нея след тяхната раздяла. Месечно бих могъл да изкарам чисти 100-150, максимум 200 лева за къщата. Обмислям до лятото да посъбера пари и да закупя нова камина, тъй като нашата я употребяваме без водната риза вече три-четири години и част от тъй наречените „познати специалисти“ са казали, че водната риза е възможно да е заминала, стигнах до решението, че ще е хубаво да обменим камината с нова. Пък то така и така нашата е за сменяте, че е малка, мисля да вземем по-голяма, която да я свържем с радиатори, които да отопляват общо взето цялата къща, както първия, така и втория етаж. Пресметнах нещата и общо взето стаите излизат девет наброй, които изискват радиатори, става дума за: първи етаж: кухня, коридор, спалня, детска стая и баня (не вмъквам всекидневната, тъй като смятам там да стои камината); втори етаж: всекидневна, кухня, коридор, спалня и баня. Радиаторите излизат общо наброй - 9, но да ги сложим 10, тъй като за вторият етаж ще трябват поне два радиатора, тъй като всекидневната не е малка. Сега се интересувам просто какви пари да подготвя общо взето за тези неща, които споменах в темата и дали е по-изгодно от прекарването на климатици (със сигурност е, но все пак трябва да се допитам до специалисти, защото надали младежи на моята възраст ще тръгнат да се занимават с къщите си).
igt - специалист
Браво за началния мерак. В този така полезен и практичен форум си пуснал тема в правилния раздел - Отопление, но вземи прочети поне 10 - 20 подобни на твоята и ще добиеш някакво представа.
Пиши и от кой град си. Като заначало виж тази viewtopic.php?f=10&t=41603
gardenER-- - специалист
Ами прочетох, че такава голяма къща с камина няма да се отоплява, значи подходящо е котел, който научих за него в някой теми тук и от части в Google и изглежда, че наистина това е най-удачният избор. Защото мога да кажа, че през почти цялата година съм си почти сам, майка ми в Италия, баща ми постоянно е на работа и сега пък може да замине в друг град на работа и окончателно ще си остана сам. То тази година ще мине мъчително, с една камина само в хола, просто кошмарно, стаята отоплявам с печка на ток - ужас. Иначе за котела, смятам да го поставя в барата, то това не вървеше на дърва ами на нещо друго, на което му забравих името…, но както и да е. Та иначе котелът по-удачен избор ли е пред камината с водна риза и бих желал да ми кажеш приблизителна цена на всичко това, за да предупредя майка ми.

- Иначе благодаря. Радвам се да го чуя от хора навътре с това. :)
gardenER-- - специалист
Значи, за да не става spam искам да ми се обясни цената на котел на пелети с радиатори, горе-долу каква цена ще ми излезе? Радиаторите ще бъдат 11 наброй.
swissmad - специалист
LazarGanev написа:
5000лв :)
То ако е 5000 лева хубаво ама дали ще му стигнат само за котела и пелетната горелка?А още 11 радиатора окомплектовка на радиаторите,тръби ,колектори,разширител,пълначка,помпа,предпазители и не на последно място дали има комин с минимум ф180мм.?
Ако имаш комина и си го правиш сам(няма да плащаш за труд) ,за по сигурно приготви към 8000 лева.
ESPACE - майстор
gardenER-- написа:
То тази година ще мине мъчително, с една камина само в хола, просто кошмарно, стаята отоплявам с печка на ток - ужас.
Каква драма :)
ESPACE - майстор
gardenER-- написа:
То тази година ще мине мъчително, с една камина само в хола, просто кошмарно, стаята отоплявам с печка на ток - ужас.
Каква драма :). А повечето на твоята възраст щяха да подскачат от щастие - зима, камина, мацки, одеяло пред камината :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
swissmad написа:
LazarGanev написа:
5000лв :)
То ако е 5000 лева хубаво ама дали ще му стигнат само за котела и пелетната горелка?А още 11 радиатора окомплектовка на радиаторите,тръби ,колектори,разширител,пълначка,помпа,предпазители и не на последно място дали има комин с минимум ф180мм.?
Ако имаш комина и си го правиш сам(няма да плащаш за труд) ,за по сигурно приготви към 8000 лева.
:) То може и за 20000 да се направи парно, ама дайте да не плашим момчето. Не виждам и защо да не се направи на 2 или 3 етапа? Защо са му 11 радиатора, след като в момента топли 2 стаи? В момента не му трябва да топли 2 етажа, а да ползва 2 стаи. Да кажем че е достатъчно да стопли единия етаж или 4-5 радиатора, пък по-натам ще мисли за другите. Котел може да се намери евтино от хора, които минават на пелети - за около 500-1000лв и то добър котел. И какво стана:
- котел -1000лв
- радиатори -1000лв
- помпа и автоматика -1000лв
- тръби и фитинги - 500лв
- комин - 500лв
- труд - 500лв
Общо: 4500лв

Остават 500лв за екстри, непредвидени разходи, почерпки и др :)
gardenER-- - специалист
Значи, зорът не е на момента да се инсталира всичко. Да сметнем само на половината радиаторите, тъй като вторият етаж все още не е доправен, е, то единствено обзавеждането му липсва, но това го мислехме за по другото лято. Както и да е, значи нека да пресметнем шест радиатора и всичко останало.

- Ами не знам за тинейджърите на моята или по-голяма възраст. Нямам време за хиляди момичета, тъй като си имам и проблеми в социалния живот. Къщата си е лично моя и ако не се захвана, надали някой мой приятел ще дойде и ще ми каже, дай да доправим къщата ти? :)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно камина с водна риза и радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: