Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Имам въпрос към специалистите във форума, ламарина(черна) с каква дебелина е нужна за направата на буфер 1000л. за котел на твърдо гориво.
Предварително благодаря на отзовалите се.
filmatoplo - майстор
Мисля че е 4 или 5 милиметра дебела стената на оригиналния .Не много усилен както бойлер , дават му по документ макс 3 бара , но ти ще го ползваш на макс 1,5 / 2,5 бара .Сложи му предпазен клапан 2,5 бара .
stelaartoa - специалист
Filme...на бойлерите стените са 1 мм,а на някои марки са дори 0,8 !!! За какви " усилени" бойлери говориш ?
Ако тоя буфер е с 4-5 мм стена,ще издържи не 3,а 133 бара !!! За сравнение - бутилките за фреон или газ са с 2 мм стена и издържат поне на 20 бара. Стената на бутилка за сгъстен кислород или азот е 4 или 5 мм...И издържат на 150-200 бара.
Ahmakov - специалист
Само, че диаметъра на буфера не е 20 - 30см. То и медна тръба ф6х0,8мм издържа 200бар, ама я пробвай с ф12х0,8мм...
Най добре си купи "фабричен". Може да си потърсиш и втора употреба.
stelaartoa - специалист
Ako се загледаш в инсталация за пълнене на технически газове,щеше да видиш как е изпълнена с медни тръби 12,15 ,20мм / 1 мм...Питал съм техниците.
И не ми се вярва да има значение диаметъра на тръбата за устойчивостта на налягания. Все пак единицата за налягане е кг на см2...А не на диаметър или обиколка.
AntonBM - специалист
Съдовете под налягане се оразмеряват по критерия „загуба на устойчивост”, а не по максимално налягане. Действително по налягане дебелината на стената не излиза голяма. И с дебелина под 1 mm съда ще издържи над 20 Atm., но няма да запази формата си – ще се издуе. За това не може да се каже каква ламарина ти трябва, ако не се знае формата на съда и местата на щуцените му. Често около щуцените се ползва по-дебел материал, защото там се получават по-големи усукващи моменти. По ъглите, дъната и крачетата, с които той стъпва на земята също е така. Правил съм буферен съд с кубична форма 1500 литра и без изчисления, но се презапасих с дебелината (4 мм черна ламарина), като сложих и вътрешно оребряване за укрепване на формата му. Стана и работи, но не го мъчим на високо налягане.
Ahmakov - специалист
Един метър тръба ф6 има площ 138,16см2
Един метър тръба ф12 има площ 326,56см2
При налягане 200кг/см2
върху стените на 1м тръба ф6 ще имаш натиск от 27632кг
върху стените на 1м тръба ф12 ще имаш натиск от 65312кг
AntonBM - специалист
Ahmakov, това сравнение не е много коректно. Нормално е на тръба с по-голяма площ да имаш по-голям натиск, но отнесено на 1 cm², той си е пак 200 kg/cm².
При оразмеряване по налягане се гледат усилията на опън. Металите издържат доста от това усилие над 200 MPa, но при изчисления за загуба на устойчивост се вземат в предвид и други видове напрежения, като огъване и срязване. При тръбите тези усилия ги има само в колената. При буферите са на много повече места. Там и фактора на тежестта на водата в съда също е от голямо значение. Особено за крачетата, с които съда стъпва на пода. Изчисленията са много сложни и по правило се прави със софтуер. Като студент си спомням, че смятах нещо такова в едно упражнение, но сега не бих се мъчил. Има си хора за тази работа.
filmatoplo - майстор
Айде -дори да съм завишил с 1 мм -на око все пак , защото съм гледал разрез мостра , второ при монтаж на индустриален буфер от черна ламарина , ми се е налагало да заварям муфи с вътрешна резба за поставяне на медни гилзи за датчици -та виждам колко е дебел .До 1000 литра не споря че е 5 мм , айде има съдове за по големи налягания -които спокойно може да се ползват за буфери с минимално такова .Според мен 3-4 мм стена на буфер са достатъчни за налягане 1,5-2,5 бара в отоплителна инсталация , след като буфера е снабден и с предпазен клапан задължително. :wink:
Ahmakov - специалист
Който желае, да вярва. Ф6 издържа 200бар без проблем. ф12 се пръсва при 105 - 115бар. Пробвано е многократно. Станиол от капачка на кисело мляко издържа над 20бар, поне това преди 10 -15 години, сегашното не го знам.

Намерих една таблица.

Дебелината на корпуса не може да бъде по малка от една минимално допустима дебелина
която за обикновена въглеродна стомана и при работно налягане < 0,6 МРа

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (11.43 KиБ) Видяна 5635 пъти

Тема "Буфер ламарина дебелина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: