Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
От известно време чета вашият форум, запознах се с по-голяма част от темите и проблемите повдигнати в тях и реших да потърся помощ от Вас.
Притежавам стара къща в района м/у Ловеч и Троян-330м.н.в. Приземния етаж е камък 70-80см. Втория етаж е дървена конструкция с външна изолация 10см. Стиропор и вътрешна 5 см. Каменна вата от леката и гипсокартон, на тавана върху гредореда има фолио, 10см. каменна вата плътност100 и отново фолио. Дограмата е ПВЦ с двоен стъкло пакет. Прозорците са малки спрямо големината на стаите/16м2 , 12м2, 12м2/. Височината и на двата етажа е 210см.В приземния етаж има помещение/ 8х3м./ и старо огнище, което при реставрацията на къщата запазих с идеята да ползвам така както е. Поставена бе само една клапа в най горната част на комина, но която въобще не действаше – когато не гори огнището помещението изстиваше, въпреки два радиатора по 2500W. Комина е външен зидан от камък не измазан в частта на димосборника на огнището е 110х50см. и нагоре се стеснява до 50х50см., горният му край е на 10-15см над върха на 4 скатен покрив с тикли /плочи/.
Къщата се ползва основно през лятото и от части зимата, но от догодина е вероятно и целогодишно
Реших да вградя в огнището горивна камера и с един въздуховод до подпокривното пространство да отоплявам трите стай на 2-я етаж.
1. Подходяща ли е посочената по долу камера
2. Един въздуховод ф -110 - 120 ще е достатъчен за втория етаж?
3. Какъв диаметър да е въздуховода за външен въздух към камината.
Прикачен файл:
P1030820 [1600x1200].JPG Външния комин на къщата
Прикачен файл:
Kiteflam [1600x1200].jpg Камерата с вторично горене
Прикачен файл:
Razmer.jpg Огнище с размери
nikolovvd - майстор
Димоотвода можеш да го съобразиш с изходящия диаметър на горивната камера и да си избереш изолирани елементи от неръждаема стомана, които да завършват до ръба на зидания комин и да не развалят автентичността на къщата.

http://www.terratherm-bg.com/pdf/CHIMNE ... YG3741.pdf

Не съм на ясно как искаш да осъществиш преноса на топлия въздух от камината до съответните етажи/стаи. Ако камерата е с водна риза няма ли да е по-добре или по-лесно пренасянето на топлина? Все пак има вероятност пушек да проникне през въздуховодите до горния етаж.
От друга страна топлината сама се качва нагори и стаите ще се топлят и без въздуховод щом са добре изолирани.
Мисля, че не сте разбрали въпросите ми. С комина мисля, че в момента няма проблем, диотвода на камината е ф200, комина ми е както писах 50х50. Проблема е какъв трябва да бъде диаметър на въздуховода от булото на камерата до втория етаж. Втория въпрос е за външния въздух, какво количество въздух следва да се подава размер на въздуховода.

За мен по лесния начин за пренос на топлина е чрез въздуха, водата е свързана с по-вече работа и материали изисква средства и поддръжка.
:?

Тема "Вграждане на горивна камера с въздуховоди в старо огнище ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: