Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,Колеги ! Нов съм във форума като за начало искам да Ви благодаря за всички теми които са ми помагали доста пъти.Супер сте !
Преди доста години направихме отоплителна инсталация - камина с водна риза и един радиатор.Имам намерение да монтирам още един радиатор в другата стая ,но не викат майстори от финансова гледна точка за това реших да попитам вас.
Въпросите ми са:
Каква е схемата на свързване от радиатор към радиатор ?
Трябва ли да се сменя тръбата за топлата вода с по дебела такава ?
И като цяло има ли нещо по специално което трябва да знам преди да започна ?
Изображение
В общи линии това е . Благодаря предварително !
kozl - майстор
Циркул.помпа има ли (като тая на снимката)? В никакъв случай не връзвай радиаторите последователно, щото и това съм виждал. В твоя случай може да ползваш тройник и да поставиш кранове на горещата вода към всеки от радиаторите за да се регулира потока през радиаторите. Може и без кранове ако имаш термоглави на радиаторите, тогава този с по-голяма проводимост на потока ще загрява по-бързо и като се стопли термоглавата ще притвори, а потока ще се усили в другия радиатор. Това важи ако имаш помпа. Ако не много е важно как са разположени радиаторите и тръбите до тях.
gogitko - специалист
Да радиаторите трябва да са вързани успоредно.Първият тройник е на тръбата за топлата вода преди входа за другия радиатор, просто потока се разделя към двата радиатора.Другия тройник е след изхода на първия радиатор като обединява двата изхода и се връща към котлето.Само трябва да прецениш къде точно да са.
Благодаря за бързите отговори,колеги ! Имам помпа.Като цяло това исках да разбера. Има ли нещо друго което трябва да знам ,имам предвид някоя тънкост ? :)
gogitko - специалист
Еми общо взето е това.Успех.Ако имаш проблеми и други въпроси пиши.
ivanovbg - майстор
Абе вържи си ги последователно. Нали ще са в една и съща стая и доколкото разбирам един не достига да я топли добре, а е възможно и да ти кипва. Какво да спираш и защо? :?
kozl - майстор
Ако все пак решиш да ги връзваш послеователно поне не ползвай термовентили.

Тема "въпрос за радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: