Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Чудя се дали може алуминиеви радиатори да се монтират вместо димогарен колектор на котел :?

Какво ще кажете - дали пушека ще го изяде алуминия? Принципно дима е киселинен, а алуминия не го е страх толкова.
шоп - майстор
Вече ти писах в другата тема, че съм виждал самоделка котел с колектори събрани от чугунени български и руски ребра. Но за алуминиеви...нямам представа :? Те са и много оребрени и дори да издържат на киселинното действие на продуктите на горене ще е трудно почистването.

И къде ще е далаверата? алуминиево ребро е 13 лв, а чугуненото 2 ра употреба е 3 и под 3 лв.
vrangelov - специалист
А защо не черна тръба? Котелът от какво е направен? С някакъв припой ли ще работиш? Желязо се заварява с желязо, но с алуминий?! :?
ivanovbg - майстор
Видях и затова отворих друга, за да не спамим онази :) Да, но имат по добро топлоприемане. За чистене не съм мислил :? А дали ще лепят саждите? Може пък да не се лепят толкова.
Не мисля да го заварявам - цял радиатор от 6 ребра примерно...Има си изводите. Само един външен обков. Или 2 по 6 ребра с външни връзки.

Нещо такова и само да го обшия с ламарина.

Прикачен файл

Helios.jpg
Helios.jpg (8.18 KиБ) Видяна 2901 пъти
шоп - майстор
Иванов, нямам представа дали ще стане. Единствено ме притеснява че окисите ще "изяде" алуминият. Чугуна е проверен-няма ядове. Клингеритовите уплътнения между ребрата издържат, а изводите уплътнени с кълчища са дълбоко вградени в корпуса изграден от огнеоупорни тухли.

6 ребра не е ли малко? какво ще отопляваш?
ivanovbg - майстор
Мога да сложа 2 един до друг примерно така. Колкото до окисите - не знам, но иначе имам един алуминиев казан в който си варя буркани от 10 години на джанта и не е мръднал.

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (8.54 KиБ) Видяна 2900 пъти
ivanovbg - майстор
Нещо не давате акъл. Толкова ли ви се струва невъзможно? :?

Да продължа: Печките за автомобилите са на нафта, 5 киловата и са алуминиеви - нямат чугун, така че пушека явно не го прегаря. Площта му е доста под тази на един глидер, така че 5-6 глидера на 50см мисля че ще дадат поне 15 киловата.

Не съм наясно дали уплътненията са клингеритови м/у глидерите.

Другото което ме притеснява е малкото количество вода - около 0,4литра на глидер. Не знам малко ли е?

Принципно съм склонен да експериментирам, но искам да събера повече информация. Дават около 170 вата на глидер при 60С градуса. Колко би станала мощността при 400С?
шоп - майстор
Колега Иванов, според мен ще ти излязат малко криви сметките ако смяташ колко топлинна мошност може да даде едно ел. ребро. Котлите се смятат по площ на топлообмен на водната риза. Чугунените секционни котли с площ на водната риза около 3,6-3,7 м2 дават 40KW. Тази мошност братушките я смятат с тека нареченият каменен угол ( нещо като антрацит) и с дърва или кафяви въглища не могат да достигнат тази мошност.

Виждал съм водогрейна самоделка за горене на метровици от 120 чугунени ребра Н 500мм и грее 6 м3 цистерна закопана в земята. Системата е доказана.

Експериментирай с алумин, но според мен проблемите ще са в почистването и живота на котела. Дали ще изкара една зима. Пък ако е с гумени уплътнения ще е шоу:-)))
ivanovbg - майстор
Значи аз искам да си грея къщата по ефективно, а не басеина :wink:

Предполагам че 15-20 киловата ще ми стигнат.

Тъй както го мисля ще е разглобяемо и нищо няма да ми попречи да го свалям накрая на сезина за една пароструйка евентуално :) Ще е леко и няма да губя кой знае колко антифриз ако му сложа 2 крана. Но това е в краен случай. Дори и да е с гумени уплътнения едва ли ще изгорят при 80-90 градуса. В колите това си е нормална температура.

:partyman:
idunno - специалист
Я, виж колко е температурата на топене на алуминия и тогава експериментирай.Не случайно много хора ползват чугунени радиатори за тази идея, но чугуна издържа доста повече, а и чугуненото ребро е почти изцяло в контакт с циркулиращата вода, докато при алуминиевите глидери не е.

Тема "Колектор за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: