• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Питанката ми е следната:
В едно затворено помещение с отоплителна инсталация/радиатори/ ако се пусне циркулационната помпа на водата на системата дали ще замръзне водата под 0 гр. и ако да при горе долу каква отрицателна температура.
big_death - специалист
При 0 няма да замръзне , но при по-ниска зависи от скороста на водата .
Чаро - Акълия
То зависи дали потока е еднакъв на всякъде. Ако в някой ъгъл на радиатор или арматура някаква се получава застой, работата отива...
Иначе, по тръбите няма ядове и при доста под нулата.
ivanovbg - майстор
Водата има и едно интересно свойство - преохлаждане. Докато се движи - не замръзва примерно до -2С, но ако спре тока за минутка и .... лед. Така че внимавай!
:partyman:
nikolson - майстор
Чаро написа:
То зависи дали потока е еднакъв на всякъде. Ако в някой ъгъл на радиатор или арматура някаква се получава застой, работата отива...
Иначе, по тръбите няма ядове и при доста под нулата.
Преди много години ми замръзна водата в една ИФА по време на движение. Тръгва от радиатора на парното и ...Тъй че Владо, ще я източваш. :-D
VLADO66 - майстор
Вентилите са долу-долу на Херц и все ще остане нещо,а не ми се разкачат радиаторите така ще наблюдавам и стоплям ако е нужно :sad:
8180 - майстор
Хе - хе Владо,
Тук не рядко ти отговаряш на подобни "завързани" въпроси.
Подозирам възможността за "преохлаждане" (ivanovbg), но ми се струва доста рисково.
Дали ще е -2оС или повече - сигурно може да се провери в теориите, ама къде е гаранцията, че няма да слезе половин градус надолу.
Слагай там 1-2 духалки с подходящи настройки ок. 1-2оС да ти е мирна главата.

П.П. Ще опитам да консултирам за температурите и ше пиша.
PCL82 - майстор
Защо не сипеш антифриз? Дори и да направиш малка концентрация от само 1% водата ще замръзва, ще става на киша, но няма да пука нищо.

Бях попаднал на една научна статия с експеримент. В пет стъклени епроветки се слага: чиста вода, вода с 1% етилен гликол, с 5%, с 15% с 30% и всички се охалаждат до -20°С. Само първата епроветка се пука. Другите остават цели, като разтворът е или замръзнал, кишав или течен.

Просто антифризът променя начина на кристализация на водата и ледът остава на сняг.
saraneron - специалист
+1.Аз така си карам колата с 5-10 % антифриз и вода.Обаче ,аkо се чудиш каде да си криеш ракийката от мангалите ,може да го напълниш с първак ,гранция до -50 по целзий ще издържи, сложи му и един разшерителен съд под налягане и една канелка на тръбата близо до масата с мезето и ще събереш погледите на комшиите! :partyman: :partyman: :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Циркулация против замръзване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: