• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reevil - специалист
Препоръчайте такова устройство, което да пуска помпата при определено загряване на водата, но да се слага да контактува с някоя тръба, а не във водата-нямам такъв извод.
Какво ви е мнението изобщо за тези устройства? Чувам доста противоречиви мнения включително и за проблеми с не пускане на помпата и завиране.
Аз не мисля че икономията на ток ще е кой знае каква по- скоро ако има полза от към ефективност.
VLADO66 - майстор
Ползвам такъв http://www.maxiel.com/index.php?m=320&l ... rodid=7458 от 7-8 години без никакъв проблем.Сложил съм го на топлата тръба на метър от котела/така ми беше сгодно,може и по-близо/.Важно е да се знае че има два режима на включване.
filmatoplo - майстор
=D> Само такива монтирам -най безотказните .
reevil - специалист
Това си се закача само външно да контактува, нали така?
До какъв размер може да хваща-мога ли да го закача на някое коляно или тетка на цол на изходящата вода?
За връзването към помпата някакяо инфо може ли, сега съм с УПС.
Като цяло ще има ли полза и до колко, вярно ли е че от честото спиране и пускане помпата заминава по-бързо
Благодаря
PCL82 - майстор
Закачането става с телена пружинна скоба (представи си една настъпана спирана пружина, която е станала плоска като клоан, разтяга се и се закопчават някои витки една за друга), която пасва за тръби от 1/2" до към 2"
Ако скобата се смени могае и на по-малки и по-големи тръби да се сложи.
VLADO66 - майстор
Трабва добре да контактува с тръбата,което изключва поставянето му по колена и тетки.Като го отвориш ще видиш двата начина на свързване.
bulhomes2 - майстор
Трябва да я сложиш максимално близо до печката. За да я усети кога се е затоплила. Тоест - непосредствено на изхода на топлата вода.
Свързването с помпата. Трябва да отвориш термостата. Ще видиш 3 извода. Мериш с мултицет, при завъртяно колело на 0°С, между кои от 3-те извода има верига. Тази верига би трябвало да се прекъсне, когато завъртиш копчето над ~30°С. Тези 2 извода те интересуват. На третия можеш да развиеш болтчето и да си го прибереш някъде, за да не се объркаш. На двата извода свързваш двете жици на двоен кабел, който ще свърва помпата с термостата. Затваряш си термостата. Може и да си го монтираш до печката.
Трябва да отвориш и помпата. Включваш я. С фазомер откриваш фазата, запомняш я и спираш тока. Вадиш кабела с фазата от клемореда на помпата и го свързваш с едната от двете жици на гореспоменатия кабел. Другата пъхаш на мястото на фазата в клемореда. Затваряш помпата и я включваш. Това е. Термостата е направен така, че ако му зададеш 0°С се игнорира (все едно е без него). Затова трябва да си настроиш градусите на желаните за включване на помпата и да не го пипаш повече.
nikolovvd - майстор
Паралелно съм включил това.
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=303
Можеш да монтираш датчика където искаш.
reevil - специалист
nikolovvd написа:
Паралелно съм включил това.
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=303
Можеш да монтираш датчика където искаш.
Каква роля играе това устройство?
nikolovvd - майстор
Понеже механичния терморегулатор има доста неточна работа и сравнително голям хистерезис, който никой не знае колко е, го оставих за аварийно включване на помпата, ако не сработи електрониката.
Електронното термореле е с сензор, който мери темпаратурата с точност до 0.1 от градуса и има възможност да управляваш хестерезиса от 0 до 5 градуса, както и програмираната (зададена) температура през 0.1 градуса. Управляващото реле е с два контакта, от които ползвам нормално затворения и при спиране на тока или повреда помпата ще е непрекъснато включена и няма да позволи на котела да прегрее.
Докато на механичния му трябват поне 10 см права тръба, то на електронния му е необходимо едно местенце 4х4 мм, където да се залепи/закрепи върху тръба, коляно или тройник. Ако се закрепва механично може да му се капне една капка от пастичката, която се слага на процесорите или транзисторите за по-добро топлоотдаване при закрепването им към радиатора.
Ако искаш мога да ти направя едно клипче, за да видиш как работи.
Ето го клипа. Качеството е под всякаква критика, защото е правен с телефон, но се вижда момента на включването при 40 градуса. Снимал съм и механичния терморегулатор и можеш да видиш закрепването му.
http://www.youtube.com/watch?v=DlVXXR1v8Po
  • 1
  • 2

Тема "Устройство за пускане на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: