• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vkamenen - напреднал
Първото ми писане тук.. Имам нужда от съвет. Правя водно подово с тръба 16/2. Ще я сложа върху фибран xps 2см. И двете неща ги имам от вече доста време. Искам да сложа още някаква изолация - някъде около 1 см. Върху тръбите ще има мрежа и замазка. Бихте ли ме посъветвали каква да бъде тази изолация?
Последна промяна от vkamenen на вт ное 19, 2013 10:01 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма ли място за 2 слоя?
vkamenen - напреднал
Два слоя по 2 см от този фибран ли? Може, но се надявах да има по-добър вариант.

Надявах се на материал чудо с който да постигна две неща -
  • 1. Ниско ниво: Първоначално си мислех, че нивото ще е 2 (фибран) + 2 (тръби) + 1 (замазка) или общо 5 см, но после ме посъветваха да сложа 4 см замазка, т.е. става 6 см общо.
  • 2. Да си помогна с полагането на тръбите. Принципно смятам да залепя за фибрана рейки, за които да хвана тръбите (те са едни продълговати и крепят част от серпентината). Върху тръбите ще сложа металната мрежа и ще ги прикрепя за нея със свински опашки. Всъщност преди да залепя рейките за фибрана мисля да залепя за него найлон. Проблема е, че смятам да мина без лепене на фибрана за плочата. Също така мисля да не го пробивам за да го хващам за плочата. Обаче при тези условия вероятно той много ще бяга докато полагам тръбите.
Не знам дали има начин да постигна поне част от тези неща чрез тая допълнителна изолация, та реших да се посъветвам с хора които по-добре от мен познават строителните материали.
Аз при мен съм сложил 5см фибран. Фибрана не се лепи за пода, нито се хваща с дюбели, просто се полага плътно. Отстрани си правиш пояс, за да прекъснеш контакта на замазката със стената. Найлона за какво е? Сложи си мрежата върху фибрана и за нея захващай тръбата със свински опашки - спестяваш дебелината на тези рейки.а подово е най-добре да ползваш тръба от омрежен полиетилен без алуминиева вложка. Ако си цар на кеша е най-добре да ползваш един слой фибран и специални изолационни плочи за подово:

Прикачен файл

Изображение0181.jpg

Прикачен файл

Изображение0178.jpg

Прикачен файл

Изображение0175.jpg
vkamenen - напреднал
5 см фибран? На партера ли е това, че толко много? Аз дори се колебая дали 2см не е достатъчно. Найлона е за да не влиза замазка между плочите. Мислех си за 1см Перлит под фибрана, но се чудя дали няма да ми създаде проблеми. Например: да не вземе да скърца като стъпваш или пък понеже има голям коефициент на топлинно разширяване - да не вземе да се надига при затопляне.
Не е на партера, отдолу е помещение, което не се отоплява постоянно. Вземи прочети малко технологични инструкции - Рехау, Овентроп и др. Там е дадена дебелината на изолацията при различни случаи. Ето една картинка, където е показано колко да бъде допълнителната изолация, под основните изолационни плочи, които са дебели 2.5см под тръбата:

Прикачен файл

Изолация подово - Копие.png
vkamenen - напреднал
Благодаря за картинката. Може ли по-голяма извадка или целия документ, защото не се разбират добре указанията?
Ами влез в сайта на Рехау - линка се вижда на скрийншота
vkamenen - напреднал
Линка го бях пробвал и ако работеше за мен, нямаше да пиша.
Съжалявам, не можах да намеря актуален линк. Имам на хартиен носител - ако трябва да сканирам нещо - кажи
  • 1
  • 2

Тема "Допълнителна подова изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: