Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yassi - специалист
Добър ден,

имаме печка на дърва, с кюнци 130мм.
Когато я запаля, в началото за около 5 минути, на местата където се съединяват кюнците излизат тънки струйки дим. Когато въздухът се затопли в кюнците (за около 5 мин) дименето спира. Въпреки това вече мирише и трябва да проветрявам.
Въпросът ми е има ли лента, с която да уплътня кюнците, да е топлоустойчива и да може да се махне в края на сезона. Или някакво друго уплътняване/изолация, което да не изпуска дима първите 5 минути, докато си пробие пътя нагоре.

Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Провери си комина - сигурно се е запушил със сажди или нещо друго
yassi - специалист
LazarGanev написа:
Провери си комина - сигурно се е запушил със сажди или нещо друго
Не е запушен, когато се затопли комина така дърпа, че като съм отворил печката (клапата) става вихрушка вътре.
Не е запушен комина. Моето предположение е, че понеже само аз го ползвам и преди да запаля е много студен, и топлия въздух докато пробие път до горе среща голяма съпротивление от натискащия го студен въздух. Един път пробие ли си пътя нагоре, няма проблем. Това е само първите 5 минути, докато си търси път нагоре, и понеже е натиснат от студения въздух част от топлия излиза измежду кюнците.
Та затова питам дали има с какво да ги уплътня, че да не пуска дим първите минути.

Има един друг вариант - паля печката съвсен бавно - 3 шишарки, после съвсем малки ленти цепеници и така нататък - така не изпушва в началото - ама това палене ми отнема 30 минути.
Благодаря!
nikolovvd - майстор
Аз съм си мислил да вградя газова горелка в комина докато стопли и започне да тегли, а стопли ли веднъж и започне да тегли, ще изкара въглищата през комина. :-D
VLADO66 - майстор
Може да се уплътни с термоустойчив силикон но кюнците стават неразглобяеми.
igt - специалист
Може й с изолирбанд.
piron45 - майстор
Пробвай с алуминиева самозалепваща лента за изолации. Уплътнил съм си с такава гърнето на колата и няма проблем, държи се.

ПП Някъде не можеш ли да монтираш един вентилатор за да създадеш първоначалната тяга? Щото като уплътниш кюнците ще почне да връща от самата печка.
PCL82 - майстор
Въпросът е и да е естетично. Аз виждам два начина. С лента алуминиево домакинско фолио се правят няколко навивки на мъжката част и женската се нахлузва плътно. Каквото излезе навън се набива с отверка и нищо не се вижда и връзките са разглобяеми и могат да се чистят.

Другата възможност е специални уплътнителни шнурове от магазин за противопожарна техника.
Май се водят азбестово въже, но не би трябвало да съдържат азбест по секашните директиви-трябва да се провери. С такова въже се уплътняват добре и вратичките на камината/печката/котела.
yassi - специалист
piron45 написа:
Пробвай с алуминиева самозалепваща лента за изолации. Уплътнил съм си с такава гърнето на колата и няма проблем, държи се.

ПП Някъде не можеш ли да монтираш един вентилатор за да създадеш първоначалната тяга? Щото като уплътниш кюнците ще почне да връща от самата печка.
Вентилатор - идеята е много добра, но за съжаление не става.
Каква е тази алуминиева лента? Линк? Защото по принцип точно такава ми е идеята. Тази лента термоустойчива ли е?
yassi - специалист
PCL82 написа:
Въпросът е и да е естетично. Аз виждам два начина. С лента алуминиево домакинско фолио се правят няколко навивки на мъжката част и женската се нахлузва плътно. Каквото излезе навън се набива с отверка и нищо не се вижда и връзките са разглобяеми и могат да се чистят.

Другата възможност е специални уплътнителни шнурове от магазин за противопожарна техника.
Май се водят азбестово въже, но не би трябвало да съдържат азбест по секашните директиви-трябва да се провери. С такова въже се уплътняват добре и вратичките на камината/печката/котела.
Така е, и да има все пак някакъв вид.

Ама това дето го предлагаш много зор бре:)

Да свалям кнюнците... Няма ли нещо с което да ги хвана кюнците (нещо от рода на тиксо) както са сега?
Ей сега съм палнал печката, тъй си гори сладко, сладко...
Може би нещо със скоби и някакво уплутнение, вата може би, ама пак сложно, играчка...

Тема "Как да уплътня кюнците?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: