Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkoradko - специалист
Колеги с парните инсталаций съм почти на шест. Със слънчевите колектори не чак толкова. Имам идея, която със сигурност някой вече е сътворил. Всеки петък след работа си отивам на вилата. Лятото - добре, но зимата докато подгрея 150 кг. атифриз в парното е проблем. Идеята ми е да си сложа слънчев панел, който лятото да ми грее бойлера, зимата да държи антифриза на 10-15 градуса.
piron45 - майстор
Колега, няма никакъв проблем да сложиш не един , а дори няколко панела. Ефекта ще е по добър, естествено ако има слънце и панелите не са затрупани от сняг.Другото условие е да ги има на покрива и следващия път като отидеш :) Риска ще си е за твоя сметка.
Щом си на 6 с парните инсталации, нищо не ти пречи да си направиш каквото си намислил. Поне няма да плащаш на майстори. :)
batkoradko - специалист
Не схващам какво искаш да кажеш, че "риска си е за моя сметкя"?
jabata - специалист
Може би не разбра сарказъма в думите на колегата. Но след като е на вилата, се има в предвид че не се живее там постоянно, което означава че някой разкошен петък може да се окаже че някой е припознал панелите като свои, и хоп рискуваш едни сложени панели, които са само за твоя сметка.
Иначе за идеята да подгряват водата в бойлера и в системата, да възможно е, и няма никакъв проблем да се направи. И такива реализации, има милион по света. От прости, до мега сложни.
batkoradko - специалист
Колеги, тук сме за да споделяме знания и натрупан опит /на първо място/. Пичите масали и са между другото. Явно по тази тема няма интерес.
kalin72 - майстор
batkoradko написа:
Колеги, тук сме за да споделяме знания и натрупан опит /на първо място/. Пичите масали и са между другото. Явно по тази тема няма интерес.
Колега, явно не си търсил достатъчно във форума, теми, разискващи твоя въпрос има поне 3.
Накратко, има смисъл, но с много колектори, от евтините турски, дето са по 217 лева барабар с помпата, поне 10, за да поддържат плюсова температура в системата ти за отопление. Правиш drainback система с вода, и не се притесняваш от замръзване на колекторите и тръбите. И за това има писано мнооооооого.
filmatoplo - майстор
Ерато май имаха такава промоция .
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
Ерато май имаха такава промоция .
Не само те, много фирми, които купуват от тях, продават на същата цена колекторите.

Тема "слънчев колектор към парното" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: