• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeni30 - специалист
Здравейте,

моля за малко помощ.

У нас, в апартамента, имаме чугунен радиатор, вече има парно, но вътре има въздух и половината е студен и не топли.

Знаете ли как може да се оправи. Радиаторът няма горен винтил, от където да се изпусне въздуха.

Мерси предварително !
nikolovvd - майстор
А кран или термовентил има ли?
По принцип всеки радиатор трябва да има кранове на входящата и изходящата вода. Затваряш крана на входящата (топлата) вода и отвиваш малко пръстена, с който крана е присъединен към радиатора. От начало започва са съска, защото въздуха излиза. Като прокапе завиваш отново и се готов.
Evgeni30 - специалист
Има кран за входящата вода (винтил).

Но отдолу, където трябва да развъртя, няма кран.

Притеснява ме да не тръгне много вода като развъртя.
nikolovvd - майстор
Точно между вентила и радиатора трябва да има една, гайка (така да се каже). Точно тя се развива.
Имам 4 чугунени, 5 алуминиеви радиатора и една лира. Нито един чугунен радиатор няма обезвъздушител и ги обезвъздушавам по този начин. Понякога си помагам с един маслен крик.
Просто слагаш ключа и завърташ малко по малко, докато чуеш съскането. Като започне да съска имай готовност да завиеш гайката. След това направи още веднъж тази операция и затягай. Сложи под радиатора някой по-голям парцал, за да не мокриш пода!
Не забравяй да затвориш вентила преди да почнеш обезвъздушаването!
Прилагам ти снимка на гайката на изходящата вода, но и за входящата е същата.

Прикачен файл

Кран2.JPG
Ето за коя гайка става дума, но в горната част.
Кран2.JPG (6.6 KиБ) Видяна 3074 пъти
Evgeni30 - специалист
Мерси

Нали става въпрос за гайката до винтила със степени от 1 до 5 (винтила за входящата вода)?
nikolovvd - майстор
Няма друга между радиатора и вентила.
PCL82 - майстор
Ако става дума за блок със инсталация с черни тръби би трябвало да се обезвъздушава сам. Това става с лек възходящ наклон на радиатора в посока на подаващата тръба. Въздухут изплава като по-лек и се отделя през обезвъздушителите в подпокривното пространство.

Свържи се с отговорника на абонатната и го помоли да провери нивото на водата, а ти отвори вентила докрай.

У нас никой радиатор (чугунени) няма обезвъздушител, но проблеми с топленето има само при не докрай напълнена инсталация.
Evgeni30 - специалист
Вчера стана една засечка.

Гайката при вентила беше много натегната и докато се мъчех да я отвия, счупих сивата пластмасова част на термостатичния вентил (частта която е между бялата чашка със степени от 1 до 5 и металния _I_.

Мисля да се обадя на топлинния счетоводител, пише в сайта им че подменят части.
Evgeni30 - специалист
Ето как ми се счупи пластмасовата (сива) част на вентила.

Според вас може ли да се оправи някак (да го лепя със силикон), или трябва нов след края на отоплителния сезон.

Нали от него не може да тече вода при никакви обстоятелства?

Прикачен файл

ventil.jpg
VLADO66 - майстор
Развий главата и опитай с Поксипол но съм скептичен.Отиди и си купи нова глава защото тази няма да действа и до края на отоплителния сезон ще ти се изплати новата.Няма да протече ако я развиеш.
  • 1
  • 2

Тема "въздух в радиатора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: