Здравейте.След внимателно прочитане на раздел отопление,реших да се обърна към всички разбиращи и можещи специалисти за съвет. Имам изградено действащо локално парно тип отворена с-ма,работи без проблем.Но питането ми е следното.Искам да захраня два радиатора от действащата с-ма на приземния етаж.Но котела в такъв случай ми се явява малко по високо от радиаторите.Молбата ми е как трябва да се постъпи в този случай.С-мата ми е направена,по всички изисквания-колектори помпа и там всякакви предпазни вентили.Надявам се да бъда разбран.С уважение към всички разбиращи можещи хора.
Щом системата ти има помпа няма проблем да има радиатори по-ниско от котела. Проблем е когато системата е гравитачна. Това дали е отворена или затворена в случая няма значение. Объркването ти идва от това, че гравитачните системи обикновено са отворени. Но една отворена система не значи непременно, че е гравитачна.
Та новите радиатори свързваш както всички останали към съществуващ или нов колектор за етажа-по целесъобразност. За един два радиатора не си струва да слагаш етажен колектор и можеш да ги захраниш от колектора на горния етаж. Разводката може да минава по тавана на сутерена или по пода. Съобрази обезвъздушаването и източването.