• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Теми има много, ама пак да попитам, че жената и децата нещо ги мързи да се грижат за дръвцата :)
Интересува ме най-удачната пелетна горелка за котел Бош. Търси се златната среда :) Ще гори пелети от Брезник, Пелетисимо или там квото беше...
Питай Лазар дали си е монтирал горелката. :) Иначе на мен са ми фаворити IVG и Грейко.
Интересува ме, дали със сигурност, при монтирана пелетна горелка на този котел, мога да горя и дърва? Четох някъде, но не се сещам къде, че това е възможно...
Дърва може.Но трябва да се наблюдава горенето тъй като няма котелен термостат.
Пак ли ти Калине :wink: , нали при монтажа на пелетната горелка се маха скарата , дървата ще тупнат в пепелника и върху горивната камера на горелката .
Пак аз, да :) И сега, може ли, или не може :) Две мнения, коренно различни.
За скарата изключих :datz:
За Бош всички горелки са подходящи, това е най-котирания котел за пелетни горелки. Аз обаче те съветвам при избора на горелка да вземеш предвид първо големината на жилището - да вземеш колкото може по-малка (по мощност) горелка, тъй като после основните въпроси за дискутиране са относно разхода на пелети :wink: . По спомени твоето жилище май беше под 200м2, а моя фаворит в момента за такива жилища е Грейко RB 3-20kW. Освен малката мощност, за малки сметки много допринася и възможността на тази горелка да гори всякакви пелети, пък с дървесни няма никакви проблеми. Вярно, че не е най-евтината, ще дадеш някой стотак в повече, но има за какво - много по-сложно устройство, 2 шнека, повече защити (тази горелка просто няма как да върне обратен огън), много добър контролер, много добра и безпроблемна немска керамична запалка с мощност 120Вт.
Колкото до горене на дърва - Филма ти каза - трябва да се слага скарата, което не е работа за жената и децата.
Да, благодаря за отговорите :)
То е ясно, че ако тръгна да купувам, ще е всеядна горелка.
Питането ми беше основно за това дали без да махам горелката мога да горя и дърва, тоест, горелката си седи, просто слагам скарата, или това май не е точно така :)
Както и да е, разбрах, ще има втора вратичка, ако случайно мина пак на дърва...
Има два вида котли, които са копие на Боша и имат допълнително поставена врата за лесно преминаване от дърва на пелети. Това са Марели и Бисолид. Можеш да видиш устройство им и евентуално да преработиш твоя по тяхно подобие.
Някъде по форумите четох как с такъв котел ставало да се горят дърва едновременно с пелетите. Аз смятам да го изпробвам тоя мит. Прави се скара на нивото на горелката и там се нареждали дървата след което палиш горелката. Това зареждане с дърва става само преди палене - ако работиш без спиране не става. До месец ще направя скарата и ще пробвам. По мое мнение задължително трябва да се махне ламарината между резервоара и 1-ви ход на котела при този опит. Това е за да не се подприщва горелката и да загрява повече от допустимото.

Тази скара ще я ползвам и за аварийни ситуации в комбинация с импровизирана врата която ще е без панти и ще се поставя за 1 минута след като се отвори тази с горелката докрай. Така за няколко минути ще мога да премина на дърва. Размерите са взети но не ми остава време да ги направя.
LazarGanev написа:За Бош всички горелки са подходящи, това е най-котирания котел за пелетни горелки. Аз обаче те съветвам при избора на горелка да вземеш предвид първо големината на жилището - да вземеш колкото може по-малка (по мощност) горелка, тъй като после основните въпроси за дискутиране са относно разхода на пелети :wink: . По спомени твоето жилище май беше под 200м2, а моя фаворит в момента за такива жилища е Грейко RB 3-20kW. Освен малката мощност, за малки сметки много допринася и възможността на тази горелка да гори всякакви пелети, пък с дървесни няма никакви проблеми. Вярно, че не е най-евтината, ще дадеш някой стотак в повече, но има за какво - много по-сложно устройство, 2 шнека, повече защити (тази горелка просто няма как да върне обратен огън), много добър контролер, много добра и безпроблемна немска керамична запалка с мощност 120Вт.
Колкото до горене на дърва - Филма ти каза - трябва да се слага скарата, което не е работа за жената и децата.


На котел Бош 16 кв ще може ли да се монтира такава горелка!
Може.
Все пак е добре да се поизчака малко за да се види дали горелката работи добре и какъв разход дава с качествени пелети. Ако се ползва за лошо гориво -ДА, но ако се горят хубави пелети - все още не се знае.
a_stefanov написа:На котел Бош 16 кв ще може ли да се монтира такава горелка!

Ако питаш дали може да се монтира горелка Грейко - да може, но трябва да и се ограничи мощността. Има монтирани на такъв котел.
Един съвет от мен - взимаи най евтината читава горелка на пазара. Особено ако парното ти е смятано за дърва и въглища.
Мога да предложа и марка - Бисолид - 1250лв.
Жалко че ги нямаше когато аз копувах.
Да не са и спестили нещо за тази цена :? , въпреки че аз утре ще монтирам една :wink: .
Спестили са и шведския софтуер мислен цели две години от цял екип инженери. :wink:
За сравнение софтуера на една електрическа централа го правиха швейцарци 6 месеца. =D>
Изводите оставям на Вас! :)
filmatoplo написа:Да не са и спестили нещо за тази цена :? , въпреки че аз утре ще монтирам една :wink: .

Ще разправяш :) Особено ме интересува дали може да се ограничи максималната мощност от софта на примерно 12 или 18 кв. :?
Може бе Владо, макар че горелката си е модулираща и сама си намалява мощността. Виж тук за настройките:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?p=559424#p559424
За сега обаче се въздържам от препоръки, че интиелския контролер май не е безпроблемен като шведския, ама ще видим.
На Грейко контролера на.Натурела ли е :?
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”