Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Теми има много, ама пак да попитам, че жената и децата нещо ги мързи да се грижат за дръвцата :)
Интересува ме най-удачната пелетна горелка за котел Бош. Търси се златната среда :) Ще гори пелети от Брезник, Пелетисимо или там квото беше...
Питай Лазар дали си е монтирал горелката. :) Иначе на мен са ми фаворити IVG и Грейко.
Интересува ме, дали със сигурност, при монтирана пелетна горелка на този котел, мога да горя и дърва? Четох някъде, но не се сещам къде, че това е възможно...
Дърва може.Но трябва да се наблюдава горенето тъй като няма котелен термостат.
Пак ли ти Калине :wink: , нали при монтажа на пелетната горелка се маха скарата , дървата ще тупнат в пепелника и върху горивната камера на горелката .
Пак аз, да :) И сега, може ли, или не може :) Две мнения, коренно различни.
За скарата изключих :datz:
За Бош всички горелки са подходящи, това е най-котирания котел за пелетни горелки. Аз обаче те съветвам при избора на горелка да вземеш предвид първо големината на жилището - да вземеш колкото може по-малка (по мощност) горелка, тъй като после основните въпроси за дискутиране са относно разхода на пелети :wink: . По спомени твоето жилище май беше под 200м2, а моя фаворит в момента за такива жилища е Грейко RB 3-20kW. Освен малката мощност, за малки сметки много допринася и възможността на тази горелка да гори всякакви пелети, пък с дървесни няма никакви проблеми. Вярно, че не е най-евтината, ще дадеш някой стотак в повече, но има за какво - много по-сложно устройство, 2 шнека, повече защити (тази горелка просто няма как да върне обратен огън), много добър контролер, много добра и безпроблемна немска керамична запалка с мощност 120Вт.
Колкото до горене на дърва - Филма ти каза - трябва да се слага скарата, което не е работа за жената и децата.
Да, благодаря за отговорите :)
То е ясно, че ако тръгна да купувам, ще е всеядна горелка.
Питането ми беше основно за това дали без да махам горелката мога да горя и дърва, тоест, горелката си седи, просто слагам скарата, или това май не е точно така :)
Както и да е, разбрах, ще има втора вратичка, ако случайно мина пак на дърва...
Има два вида котли, които са копие на Боша и имат допълнително поставена врата за лесно преминаване от дърва на пелети. Това са Марели и Бисолид. Можеш да видиш устройство им и евентуално да преработиш твоя по тяхно подобие.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”