Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tachbg - помощник
Здравейте на всички,
Имам да намерение да отоплявам апартамента си както е нарисуван тук .Строен е преди 40г.
Намира се на 1 етаж, с 5см външна стириопор изолация(уж беше с графит, закупих го от BAUMAX), и 1см фибран на тавана. Под мен има сутерен които е на 1,6м от нивото на земята. Имам и паркет на всички стаи.Поставих навсякъде 5 камерен ПВЦ стъклопакет от 1 нормално и 1 всесвзонно стъкло(4S) със 36мм разстояние между тях.

въпроса ме дали ще имам добра система за отопление като ползувам котел BAXI DUO-TECH
COMPACT. Той е кондензен котел с мощности от 3.7 до 20 кW. Ще има инсталиран и термоконтролер към котела в хола.
Ръководих се по това което прочетох от форумите и от LazarGanev.

Надявам се да съм успял да изчисля правилно глидерите , но все пак ако имате някъкви идеи , моля споделете ги , за съм успешен.
Благодаря

Прикачен файл

gazotopl.JPG
gazotopl.JPG (33.37 KиБ) Видяна 5048 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Освен броя глидери е важно и как ще е изградена инсталацията - диаметри, конфигурация. Кондензния котел иска нискотемпературна инсталация - с по-ниски температури и по-големи дебити, което пък предполага и по-големи диаметри на тръбите. Радиаторите също трябва да са по-големи около 2 пъти в сравнение с класическото високотемпературно отопление. Е, разбира се че кондензния котел може да работи и във високотемпературен режим, но по този начин му се орязват предимствата
king82 - специалист
Значи се получава отопляема площ около 65 кв.м. Дано се получи интересна тема,защото в момента тече газифициране и на нашия град. Интересно ми е при тези данни които предоставя човека - какво като пари ще е вложението и какъв разход(пак като пари) се очаква на месец при 21-22 градуса и 19-20 градуса през нощта. Интересно ми е,защото живея в подобен като отопляема площ и изолация апартамент.
Tachbg - помощник
Благодаря за отговорите.
Тръбите ги положихме вече- до всеки радиатор и лира по отделен подаваща и отвеждаща HERZ алуминий и пластмаса тръби. Диаметъра на тръбите от колектора до отоплителна точка е 3/4" , от котела до колектора 1".
Дали кондензният котел , като работи на малка мощност , всъщност е в кондензен режим , а когато превключи към голяма мощност , и преминава към нормален режим?
Целта ми с купуването на този котел (BAXI DUO ) е че ниските му мощности са около 3,4-3,7 кW което е супер при условие че ми е изолиран апартамента добре. Поне така се надявам де .
Иначе дали тези глидери ще са достатъчни за ниско температурен режим? Не знам колко е топлоотдаваната мощност на глидер BG-M при темп. 55-65С ?
Какво е вашето мнение? дали ще се получи добра система за отопление?
Последна промяна от Tachbg на пон дек 17, 2012 8:41 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
king82, защо аз ги смятам много повече от 65 кв. метра?
Tachbg - помощник
Някой ще каже ли мнението си ?
sreshtu - специалист
Докато четох и аз из темите за отопление установих че: ребро на квадратен метър от H500 е достатъчно но, и H600 няма да е лошо ако имаш ред да сложиш ( малка застраховка ). Някъде погледнах че този котел където си го избрал минималната мощност от 3,4kw е за висока температура70/60 а при 40-30 е 4,2kw. Която мин. мощност е супер за двуконтурен котел чийто аналози от други марки почват от 6,5kw. за това аз си избрах едноконтурен
Condens 7000 W ZSBR 16-3
Диапазон на мощност при 40/30°C (kW) 3,7 - 15,9
Диапазон на мощност при 50/30°C (kW) 3,7 - 15,9
Диапазон на мощност при 80/60°C (kW) 3,3 - 15,0
... в комбинация с бойлер индиректно подгряване (kW) 14,7
Tachbg - помощник
Благодаря за мнението ви 'sreshtu'.
проекта ми е да сложа Н600 радиатори. надявам се да съм успешен.
Може и да сте прав относно рзликата в мощности при различни темп. режими на работа на BAXI котела. Не съм намирал такава информация.
някой от данните на котела(DUO-TEC COMPACT 1.24) са тука :
------------
Номинална топлинна мощност 80/60°C кВ 24,0
Номинална топлинна мощност 50/30°C кВ 26,1
Намалена топлинна мощност 80/60 °C кВ 3,4
Намалена топлинна мощност 50/30 °C кВ 3,7
Номинална ефективност 80/60 °C % 97,6
Номинална ефективност 50/30 °C %105,7
------------
BOSCHa който сте избрал има супер характеристики , но на мен ми идва малко по скъп .
Дано да имате добре изчислена отоплинна система .
sreshtu - специалист
След като написах поста, се поразрових доста за този котел, че ме заинтригува доста и му намерих характеристиките. Определено е много добър, та се чудя с какво BOSCH е по-добър от него, че е по-скъп. Алтернативата на едноконтурния BOSCH на BAXI е от 2,1kw до 12kw, а цената му е на една трета. Надали е 3 пъти по-добър от BAXI, защо тогава са му обявили такава цена? За последното някой техник ще помоля да се изкаже по въпроса. Относно системата ми само в дневната съм сигурен че ще е добре изчислена (само конвертора ми е достатъчен и с резерви), за спалните и коридора се надявам да е достатъчно това което мисля да сложа. Надявам се да споделиш впечатление от този котел тази зима.
Christo - майстор
sreshtu написа:
Номинална ефективност 80/60 °C % 97,6
Номинална ефективност 50/30 °C %105,7

+1 за Лазар...
Вижте как КПД-то отива нагоре с 8 процента, когато котелът работи в кондензен режим. Хич не са малко. Аз бих преизчислил системата при 50 градуса или при колкото градуса котелът има максимално КПД. Това ще доведе до може би двукратно увеличение на глидерите, но мисля че няма да бъде фатално. Разходът ще е веднъж, пък ползите всяка година :) КПД над 100% не бива да ви смущава! Това е сметката при сбор от КПД в конвенционален режим плюс добива на топлина от фазовия преход в кондензен режим.

Тема "Изграждане на газ отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: