• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tokbatak - специалист
Този уикенд си поиграх с мощността на горелката за да видя какви са загубите на къщата. При външна температура 0-3 градуса през деня загубите ми са 15кВт. При тази мощност се поддържа поктоянна температура около 21 градуса в жилището. Топля къща на 2 етажа по 100 кв.м. като първия етаж в 2 стаи и една баня има отопление а в 3 помещения няма радиатори - в едното от които е котела. Към тази мощност е и бойлер 120л. ползван от 2 семейства. Незнам колко киловата отиват за него от тези 15кВт.
Някой може ли да каже дали това са големи загуби?
Нека и други да споделят за техните отоплителни системи за да сравним данните.
naskov - майстор
Ако правилно си сметнал, че загубите ти са 15кВт е много добре. Колко ти беше разхода на час?
LazarGanev - "Велик майстор"
Според мене пък не са малки тези топлозагуби за 200м2 жилище при температура около 0*С
vrangelov - специалист
Това 90 килограма пелети на денонощие ли прави. :?
tokbatak - специалист
И на мен ми се струват големи.
Относно разхода - Горелката работи на 18кВт, което според задание шнек съответства на 17,4кВт. Слагам загуби 2,4кВт и така получавам 15кВт. 17,4кВт съответстват на разход 3,5кг на час. При моята горелка е така - предполагам че при всички горелки е така ако смятаме че 1кг пелети = 5кВт.
Дали горелката ги оползотворява тези 5кВт/кг. не мога да кажа. Ако НЕ, то киловатите са по малко от 15!

P.S. Получава се 84 кг. Интересното е че през последната седмица разхода ми е 28-35кг на ден, като горелката се пуща сутрин за 4-5 часа и вечер 4-5 часа на 28кВт мощност. Вчера и днес я засичам през деня без да се спира като за 2 часа сутрин работи на 30кВт да направя 21 градуса и после намалям на 18кВт и температурата в стаите стои между 21-22 градуса а на котела е 48-50 градуса. Вечер в 9 часа се спира. Вчера глътна 38кг.
vrangelov - специалист
Горелката може и да ги оползотворява пелетите, но котелът едва ли. Пелетите не са ли 4,8kW? Ако котелът и горелката бяха с близко до 100% КПД, тогава температурата на изхвърлените от котела газове щеше да е близка до температурата на навлизащите в котела газове. :)
Иначе 3,5 х 24 са 84 кг, а това прави 2,5тона месечно. За едни е малко, за други не.

P.S. Писал съм, докато колегата е писал постскриптума. 38кг на денонощие е друго нещо. Това са 6-7kW. Струва ми се добре.
Последна промяна от vrangelov на нед дек 08, 2013 6:56 pm, променено общо 1 път.
tokbatak - специалист
Това за КПД-то е ясно, сметнал съм КПД на котела под 90% - за 90% се получава 15,6кВт а аз го вземам 15кВт.
Да не пиша пак разхода и сметките виж послеписа в горния пост.
fedko - напреднал
:?
Последна промяна от fedko на нед дек 08, 2013 7:35 pm, променено общо 1 път.
fedko - напреднал
vrangelov написа:
Горелката може и да ги оползотворява пелетите, но котелът едва ли. Пелетите не са ли 4,8kW? Ако котелът и горелката бяха с близко до 100% КПД, тогава температурата на изхвърлените от котела газове щеше да е близка до температурата на навлизащите в котела газове. :)
Иначе 3,5 х 24 са 84 кг, а това прави 2,5тона месечно. За едни е малко, за други не.

P.S. Писал съм, докато колегата е писал постскриптума. 38кг на денонощие е друго нещо. Това са 6-7kW. Струва ми се добре.
Да ама то не е за денонощие. :)
vrangelov - специалист
fedko написа:
vrangelov написа:

Да ама то не е за денонощие. :)

На час е. 38/24= 1,583kg. или 6-7kW. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Топлинни загуби на жилище." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: