• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zafirov - помощник
Здравейте,

не съм наясно с терминологията и моля да ме извините предварително, ако не ползвам правилните термини, но имам проблем, за който ми е необходим съвет.

На вилата ми правиха система за отопление: в механата има печка с водна риза, от която излиза чифт тръби за парното на горния етаж и към една серпентина в бойлера. Бойлера има втора серпентина, в която се върти топла вода от слънчев панел на покрива. И двете системи имат водни помпи. Тази на слънчевия панел е вързана с термо-контролер INTIEL DT-3.
Не зная хидравлично двете системи свързани ли са (парно, слънчев панел), но имам кран, с който пускам и спирам вода за допълване. Когато пусна крана, от тръба на покрива вкарана във водосточна тръба на покрива изтича вода.
Проблема, който ме тормози е, при палене на печката, термометъра на водната риза показва качване температура, водната помпа върти, но топло нагоре към радиаторите не отива? Крановете към радиаторите са отворени, както и крановете на самите радиатори. Опитах да обезвъздуша, но радиаторите са пълни със студена вода и каточели няма налягане... Последният път при палене на печката изпраска уплътнението на тръбите на парното където, контактуват с изходните тръби на водната риза, загасих печката и затворих всички кранове, като източих каквото можах от парното. Сега, ще се наложи при всички случаи да пълня и обезвъздушавам системата, но не зная как става това и как да потърся има ли връзка между двете системи т.е. дали ще се пълнят и двете от крана и къде да обезвъздушавам - в най-високата точка на покрива при сл.панел ли, или двете ще излязат несвързани и ще трябва да ги пълня и обезвъздушавам индивидуално?

Моля за всякакви съвети относно локализиране на проблема.

Поздрави и благодаря предварително на отзовалите се, весели празници желая!
ESPACE - майстор
Защо не потърсиш този, който е изграждал системата да си я оправи и ти покаже(каже) кое, как?
kalin72 - майстор
и каточели няма налягане
Това ме навежда на мисълта за блокирал ротор на помпата. Печката до колко температура успява да вдигне?
Между слънчевата система и парното не би трябвало да има връзка, щом бойлера е с две серпентини.
zafirov - помощник
Здравейте,
към момента този, който е изградил системата, не мога да потърся, защото е на 2000км., а системата е на десетина години и едва ли ще помни човека къде и как :)
Проверих да не е блокирал ротора на помпата, не е - помпата си върти и сменя скорости като въртя бутона на термо-контролера й (всеки път раздвижвам ротора на помпата, преди да запаля печката). Последно, преди да я спра заради избиването на тръбите, мисля беше вдигнала към 100-110 градуса, средно работи на 70-80, а помпата съм я направил да включва на 60.
ПП предните пъти, когато палих печка, веднъж беше вдигнала 120 градуса преди да я усетя и да намаля горенето, чу се някакъв странен звук и чак тогава системата се затопли и горе...
Опасявам се от рядкото палене на печка, ако е ръждясал някой клапан, да не е станал въздушен джоб някъде, и възможно ли е двете системи да са свързани, макар да не виждам логика да са с две помпи тогава. :?:
PCL82 - майстор
120 градуса може да е опасно за пластмасовите тръби и да имаш стопена и запушена тръба.
Най-добре начертай системата и я покажи, за да ти се отговори как работи и къде са й слабите места.
tysonlkr - специалист
zafirov със сигурност двете системи не са свързани. Трябва да установиш коя от къде се пълни, гарантирам ти че не е от едно и също място.
Според мен в системата ти има въздух и не работи както трябва.
Много малко информация даваш и трудно някой може да помогне. Много неизвестни има.
Да започнем от там каква е системата на отопление отворена или затворена :?
zafirov - помощник
Здравейте, съжалявам за забявнето, използвах времето да снимам системата, за да мога да покажа ситуацията.

1. Част от печката с водната й помпа, термо-датчика и две неща, които мисля са кран за източване и термо-вентил, както и У образна свръзка на тръбата след помптата, която вероятно е за пълнене:
Изображение

2. Радиаторите в стаите няма смисъл да снимам, както и колектора, давам директно бойлера в близък план:
Изображение
Двете тръби в ъгъла на стените, са топла и студена вода от/към печката в механата долу. Вижда се двете тръби за вода от/към бойлера и крана на студената вода на бойлера, който е вързан със системата на печката.

3. Системата и бойлера в по-генерален план. Две отделни серпентини за слънчевия колектор, отделна водна помпа на сл. колектор, делта контролер на помпата (каквото и да значи това), бутон за захранването на бойлера, в кутията на който съм вързал захранването на делта контролера и водната помпа така, че да не зависят от вкл./изкл. на бойлера:
Изображение
Горната синя и долната червена тръби на серпентините в бойлера са вързани към тръбите на слънчевия колектор, а другите две към парното. Не зная това свързване да не би да кръстосва системите или серпентините в бойлера са условно да кажем вътрешна и външна...

Дали системата е отворена или не - не зная, какъв е признака за това? Ако е разширителен съд, не виждам такъв, но може да е на покрива при слънчевият панел. ПП Няма монтиран манометър за налягане и не мога да кажа, ако това има отношение, какво е положението в момента. При последното палене уплътненията на тръбите зад печката, точно където излизат от нея, не издържаха и ще трябва да разглобя тръбите и да поставя нови. Тогава затворих крановете в колектора и източих остатъка в системата от синия кран на помпата; топлата вода изтече от повредените уплътнения след червения кран/вентил на другата тръба (виж сн.1).
PCL82 - майстор
При отворена система търси разхирителния съд най-високо-някъде на последния етаж или на тавана. Той е просто един малък съд. При затворена система съдът е мембранен-обикновено цилиндричен, често боядисан в червено и има вентил за автомобилна помпа. Той се слага близо до камината. Тогава в системата има манометри, предпазни клапани по налягане и температура, както и автоматична пълначка.

Забранена е постоянната връзка на отворени системи с водопровода, защото може да се върне заразена или отровена с антифриз вода във водопровода, както имаше случай в един цигански квартал миналата година, защото на някой му избило парното и от чешмите в квартала текъл антифриз. Затова връзката се прави с маркуч, който се разкача след пълненето.
tysonlkr - специалист
Щом няма манометър системата ти най вероятно е отворена. Трябва да намериш къде е разширителния съд (РС), ако няма място за пълнене можеш да наливаш вода в РС и от там да напълниш системата.
Соларната система и отоплителната не са свързани най вероятно. Казваш че системата е на вилата което предполага инцидентно отопляване и вероятност от замръзване. В такъв случай трябва да вземеш мерки.

Да се върнем на пълненето става по следния начин:
1. Намираш от къде се пълни системата
2. Отваряш всички обезвъздушители и почваш да пълниш системата. Като се започне да излиза вода ги затваряш и пускаш помпата да циркулира. Проверяваш дали не се е събрало някъде въздух, като проверяваш на обезвъздушителите.
3. И тогава палиш камината

Това е в общи линии
saraneron - специалист
Tова дето му казваш: ,, У образна връзка, вероятно за пълнене ,,??????? Най-вероятно е филтърът преди помпата а не след нея и ако не си го чистил 10 години ,познай защо не ти работи парното!Отделно !!!С това прегряване , колегата ,с инициал,, PCL ,, те предопреди,ако имаш пластмасови тръби вероятността да са повредени( ЗАПУШЕНИ ИЛИ ПОЛУЗАПУШЕНИ, КОЕТО С ПРОСТО ОКО НЕ СЕ ВИЖДА!) е почти 100%!А контрола на разширителният съд ,винаги трябва да ти е едно на ум ,нивото на антифриза/говорим за вила, освен ако не е на Мраморно море/ ,ако е отворена системата или налягането на неговата мембрана ,ако е затворена се проверяват в началото на всеки сезон !Ще се справиш,само няма да се плашиш!И запомни ,почти няма случай на прегряла система да няма нещо по нея ,което да не е вече с нарушени качества ! Да повторим какво е написал колегата в горният пост! Първо почистваш филтъра преди помпата и след това :Да се върнем на пълненето!Става по следния начин:
1. Намираш от къде се пълни системата
2. Отваряш всички обезвъздушители и почваш да пълниш системата. Като се започне да излиза вода ги затваряш и пускаш помпата да циркулира. Проверяваш дали не се е събрало някъде въздух, като проверяваш на обезвъздушителите.
3. И тогава палиш камината

Това е в общи линии! И чакаме да спорелиш как се справи с проблема!
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със система на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: