• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitarg - специалист
Здравейте,
Знам, че не е форум 'поправи си сам', но все пак да Ви питам: може ли да е оправи и как луфта на помпа Wilo 25-70 (купих я вчера от продавалника), но турбината играе нагоре-надолу с около 5 мм?
Благодаря.
PCL82 - майстор
Само турбината или целият ротор играе. Лагеруването е на керамични втулки, които се смазват от водата. Известен луфт има, още нови като ги разклатиш се чува как ротора хлапа нагоре -надолу, ама чак 5мм е много.
dimitarg - специалист
Не знам дали е само турбината или целия ротор, видях луфта през отвора на фланеца. Като развия горния болт и движа турбината нагоре-надолу, горе не се забелязва аксиалното движение.
filmatoplo - майстор
По принцип нищо не им се ремонтира , освен подмяна с нови компоненти , имал съм повреда -скъсана ос , тя май е керамична , дано не е това , пускай ако работи не я пипай .
dimitarg - специалист
Да използвам темата, пак да попитам, за автоматичните вентили (класически прави на 1/2), дали има начин да се проверят дали работят (дали не е запекъл)? Ако се бръкне в горния отвор, дали не може да се провери дали няма въздух? Защото ми завря камината и сега радиаторите са студени, въпреки че пак я напълних с вода.
tysonlkr - специалист
Щом са ти студени радиаторите значи има въздух. Не си обезвъздушил системата. Не знам какви са тези "автоматичните вентили (класически прави на 1/2)" но явно неработят както трябва.
Отвърти го леко и виж дали ще започне да излиза въздух или вода :wink:
crez - майстор
dimitarg написа:
Да използвам темата, пак да попитам, за автоматичните вентили (класически прави на 1/2), дали има начин да се проверят дали работят (дали не е запекъл)? Ако се бръкне в горния отвор, дали не може да се провери дали няма въздух? Защото ми завря камината и сега радиаторите са студени, въпреки че пак я напълних с вода.
Не е обезвъздушена помпата, там няма авт.вентил :lol:
crez - майстор
dimitarg написа:
Здравейте,
Знам, че не е форум 'поправи си сам', но все пак да Ви питам: може ли да е оправи и как луфта на помпа Wilo 25-70 (купих я вчера от продавалника), но турбината играе нагоре-надолу с около 5 мм?
Благодаря.
Това ли е твоята помпа http://productfinder.wilo.com/bg/BG/pro ... tendertext ако е това тя е със сух ротор и окчването на турбината не като на тези с мокрия, така че съветите на колегите по-горе не са подходящи.
dimitarg - специалист
Да същата помпа, голямо тракане пада. Явно е работила с вертикална ос.
Изгоних въздуха и тръгнаха радиаторите.
Тези вентили работят Изображение (леко сълзи под капачката в началото), а
тези - не Изображение. Последните създадоха въздушната тапа. Сменям ги с ръчни.
http://www.youtube.com/watch?v=ECLQr3Z1pFk
  • 1
  • 2

Тема "Поправка на помпа Wilo." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: