Най - вълнуващия въпрос зимно време.
all4all - специалист
Здравейте и за много години. От два дена чета доста теми с особен интерес. Надявам се много от тях да бъдат и в моя полза както и вашата помощ и съвети...
От около 12 години ползвам система захранвана от котел Виадрус 22, 29 KW затворена система с принудителна циркулация на котела които се намира два етажа над апартамента ми. Отоплявам площ от 110 квадрата хол 22 кв спалня 15кв южно изложение с калкан на изток, кухня 20 кв изложение север,запад, калкан на изток и спалня 15 кв север с противо земетръсна шайба бетонна от към стълбището... Първите две години от от експлоатацията жилището нямаше никаква изолация за да го стопля до 25 градуса пусках котела на 80>90 градуса с разход около три тона и половина донбас и един кубик дърва в последствие смених дограмата и поставих вътрешна изолация на най-студената си стая кухня.От тогава разхода ми падна до около тон и осемстотин два тона за отоплителния сезона, но се принудих да държа котела вече на 60 градуса приблизително от момента на запалване на котела 15>20 градуса в системата до момента на спад до около 30 градуса на водата в система котела изгаря около 10>12 кг въглища за време между 9 и 12 часа в зависимост от времето навън . Доколкото разбрах от прочетени теми котела не ми работи в добър режим...

Сега имам няколко питания ...
Наскоро закупих три тавански помещения с обща квадратура 40 кв метра които са в съседство с моя таван в който ми е котела, възнамерявам да ги изолирам на пролет и да ги преустроя в жилищна площ, Изложението им е пълен юг таван бетонов
височина до билото около 4 метра най ниска точка при стряхата 1,20 метър, мога ли да пусна инсталация от котела така, че тавана да се отоплява от котела на гравитачен принцип ако изключи помпата?
Другото ми питане е това, че сега котела ми подържа 60 градуса и от прочетеното разбирам, че нещо трябва да направя по този въпрос сега ли да сложа буфер или след като направя и инсталацията на тавана за да видя колко ще клекне котела? Пропуснах да кажа, че догодина ще бъде изолирана и останалата част от апартамента... От неодавна мисля и по въпроса за фотоволтайци на 60 кв покрив както и за колетор за топла вода Всеки ваш съвет и напъствие от вас смятам, че ще бъдат от голяма полза за мен...! Благодаря предварително.
all4all - специалист
Наистина ли никой не може да ми отговори възможно ли да се комбинира принудителна и гравитационна система? :? :cry:
PCL82 - майстор
Да можеш да направиш комбинация от гравитачна и помпена инсталация. За да работи системата, там където се срещат връщащите се води от двата кръга се слага едно нещо, което се нарича инжектор (помпа на Вентури). Работи като пулверизатор/карбуратор. Водата от помпения кръг се прекарва през дюза и овлича водата в гравитачния кръг. На англииски е injection tee.

http://www.torrens.org.uk/HowTo/Injector/
http://www.rayburn-web.co.uk/raytech/chtg2.htm

Тук можеш да видиш моята система, в която е заложено добавяне на бойлер на помпен кръг и ще се превърне в смесена система по описания начин.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p412320
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=37733

Като готова част няма да го намериш, а се прави от един тройник и подходяща дюза. За дюза може да се ползват щуцери от меки връзки, други фитинги или да се поръча на стругар една мерингова дюза.

Ей и да си направиш преустройството законно, съгласувано в общината и със съседите! Че точно от самодейни преустройства стават наводнения и пожари! Наскоро един човек ми се оплака как заради незаконно преустройство на таван в съседна сграда на калкан има теч през калкана в неговата сграда. А въпросният чишит е неоткриваем.
all4all - специалист
PCL82 Благодаря много за отговора ти. Почти бях загубил надежда, че е възможно... Не знам защо тук не мога да пиша лични съобщения и колко поста трябва да имам за да мога... Имаш ли някакъв скайп за да не обърна темата на чат ...? Ако имаш и е удобно скайпа ми е miroslav_nle

Тема "Преустройство на инсталация и добавяне на нова такава ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: