Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Привет,
Няколко пъти ми се наложи поправи сам на апаратурата на абонатната станция в блока след като от Топлофикация ЕАД писмено ми отговорихя, че станцията не е тяхна собственост и не могат да си позволят да закупуват части за нея. И така счупи се оста на рециркулационната помпа за топла вода смених я с нова същата. След това протече клапана за БГВ и изгоря ел.двигателчето на задвижката - нова задвижка к-кт с клапана - аз я монтирах. Смених редуцир вентила на пълначката. Общо казано аз я подържам А.Станция. От Топлофикация кво вършат???? :? Грижат се за топломера и отчитат изразходваната енергия.
И така сега проблема е Контролера.
Прикачен файл:
Resize of DSC00180.JPG
Resize of DSC00180.JPG (72.38 KиБ) Видяна 7195 пъти
Оказа се тежка задача за мен, но също така за Топлофикация и дори за Бруната. Контролера работи, но не приема задания от настройките. Според мен му е напъхан софтуер с константни настройки. Аз мога да променя настройките на дисплея, примерно топлата вода да е 50 гр., но контролера си я регулира на 60 гр. Същото за температурата в отоплителния кръг. Поддържа си 50 гр. на изходящата тръба от топлообменника независимо от настройките и външната температура.
Платих 60 лв. за проверка от Бруната и за да разбера, че не могат да боравят с произведението си и ми предлагожиха нов контролер Сименс и съотетно нови вентили със задвижки за сумата около 1500 лв. :?
Тук с "поправи сам" зациклих. Сам не мога да се оправя с контролера, а ми се иска да намаля БГВ на 55 гр. и да проработи логиката на контролера да регулира отоплителния кръг в зависимост от външната температура. Нали за това е идеята да има външен датчик на температура.
Последна промяна от kozl на пон дек 31, 2012 4:29 pm, променено общо 1 път.
1115 - специалист
Няма ли фирма, която да сервизира въпросното издели?
Кой извършва гаранционнен и след гаранционен сервиз на тази техника.
Иначе то е лесно да се купи ново ама къде ще му е края.

Предполагам няма как да се пипа това нещо и вероятно е пломбирано.

Иначе предполагам или трябва да се рестартира към начални настройки или има батерия за смяна.
Възможно е и някой датчик да е вън от строя - няма ли си самодиагностика туй чудо?
barborino - специалист
Абсолютно същите проблеми ги имах и аз. " Контролера работи, но не приема задания от настройките" така и неможахме да го решим този проблем. Пуснах искане на Топлофикация да откупят абонатната станция и проблема се реши.Смениха старата абонатна станция с нова. Новата работи без забележки,каквито параметри зададеш,такива поддържа. :)
filmatoplo - майстор
Не може ли да се разменят , там където ти трябва 60 а то прави 50 -да се разменят. :wink:
MamaMy - майстор
Защо имам чувство, че тези проблеми са нарочни? Май ТЕЦ-а ви прави катерици за да изкупи абонатната. Аз не бих им клекнал така на монополистите.
VLADO66 - майстор
Шише на районния техник който идва да отчита. От ТЕЦ поумняха и вече подаващата температура зависи от външната.
filmatoplo - майстор
Щом имаш трипътните вентили и задвижките -терморегулатор за тях винаги може да монтираш за не много пари , или за около 200 лв .Задвижките 220 волтови ли са.
kozl - майстор
Да на 220 V, но все пак управлението им е циклично на импулси. Подава напрежение, завърта малко, спира, изчаква команда и т.н. С един прост терморегулатор на принципа ако t е по-малко - отваря и T е по-голямо от настроеното - затваря, задвижката ще се побърка да се врътка.
filmatoplo - майстор
Начините са различни за регулация -от елементарно до сложно, виж в Интиел -управление за моторна задвижка .В единия случай към него се прибавя и външен датчик за отоплението , за бгв се ползва само голо управление . :wink:Може и по скъпото да се ползва-контролер за отоплителни кръгове :) .
1115 - специалист
Щом и други хора имат същият проблем, значи е нещо просто като дефект.
100% има лечение.

Тема "Ремонти в Абонатната станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: