• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agro - специалист
Здравейте на всички.
Отварям тази тема, защото форума е много голям и не намерих подобна при по-мързеливо търсене. Накратко - станах притежател на имота - мечта /поне за мене/. На брега на реката, застроен околовръст по границите на имота, с вътрешен двор, ограден отвсякъде със едноетажните сгради. Сега започвам с плановете какво ще го правя. Въпроса е за бъдещото отопление - ако черпя вода от реката /не е малка реката, не замръзва изцяло и риба има/, ще си реша ли отоплението и охлаждането икономично с термопомпа? Ще се отоплява засега малката къща /70 кв. м./, а след години, като се реставрира - и голямата /240 кв.м./.
naskov - майстор
За отопление с термопопмпа се използва вода с температура на водата 7- 12*С. Речната вода през студените месеци ще е с по-ниска температура и съответни копа на термопомпата ще е нисък. Трябва си сондаж :wink:
Energyx - специалист
Освен това, водовземането е свързано с разрешителни процедури, а щом има и риба...
ivanovbg - майстор
Но пък охлаждането става без проблем.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Рекичката е хубаво нещо,особено ако може да се изгради на нея нещо от сорта http://www.youtube.com/watch?v=OAuX8I2z ... ata_player
agro - специалист
Помислих, че е възможно, разсъждавайки по следния начин: Всяка термопомпа се стреми при отопление да прехвърли топлина срещу градиента - от студеното към топлото. Би трябвало при минус 10 градуса на въздуха отвън да и е по-лесно да си "вземе" топлина от вода, която в най-лошия случай е близо до нула градуса. Освен това топлообмена вода-вода би трябвало да е по-ефективен от този на въздух-фреон. Това по логика, ама как е на практика и какви практически проблеми ще възникнат - не ми е ясно. Виждал съм големи хотели на брега на река да се охлаждат с речна вода, но не съм питал дали се отопляват с нея.
Чаро - Акълия
Никакъв проблем няма!
Има вариант с вирче и серпентини в него има и вариант с вода от рЯката директно през изпарителя. Във втория случай водата трябва да излиза от него поне 2-3гр...
agro - специалист
2-3 градуса да излиза, а колко е ефективно да влиза? Четох в темите за термопомпи за необходимата разлика между влизащата и излизаща вода. Разни мнения, но не много различаващи се, от което си правя извода, че само сондажната вода отговаря на нуждите на термопомпата целогодишно. Значи за правилен избор трябва да се снабдя с данните за температурния режим на речната вода през годините. За големите реки такива данни със сигурност се събират, но за река като Дряновска не знам дали се прави.
lov - майстор
Имаш ли някакъв проблем да си изкопаеш един хубав кладенец в двора. Предполагам че щом реката ти е толкова на близо дори с багер да копаш ще стигнеш водния хоризонт. Сложи си бетонни пръстени и си черпи от там водата. Така ще си спестиш доста проблеми със филтрацията и всичките боклуци които носи водата в реката. За използваната вода вече то е ясно директно в реката.
agro - специалист
Проблема е здрава скала. Комшията бил сонда преди време - голяма борба е било. Ама иначе вода на 15 метра в изобилие. Но пък кладенеца си е класика за двора, така че си струва да се помисли как да се изпълни. Много ми се искаше да взема вода направо от реката - къде по-евтино ще ми излезе.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление и охлаждане с вода от реката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: