Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте колеги,

Изчетох почти всички теми в форума относно настройките за тези горелки.За всеки котел и всяка инсталация това си е строго конкретно , но ето ги моите настройки при отопление на 150м2 + 200 литра бойлер за момента се отоплява само един етаж до година ще се отоплява цялата квадратура която е 400м2 това са 2 етажа + 1 тавански.На етажа работи 3 панелни радиатора + 2 инвенторни радиатора + 2 лири ( има още един радиатор който не работи в момента ).Изолация 5 см плътност 24-26, дограма пет камерна.Температурата в стаите е 20-21 градуса.

Ден 1-2
u01 - 58 градуса
u02 - 3

t07 - 15
t08 - 60
t18 - 1
Останалите настройки са заводските.При това положение първоначално котела стигна 57 градуса за 2ч и 40мин. и почива горе долу 15мин.Пробвах да увелича t07 - 17-18 , но така котела стигаше до към 50-51 градуса с мъка.Равносметка 4 чувала за денонощие!

Ден 3-7
u01 - 55
u02 - 03

t07 - 18-22
t08 - 65
t18 - 1
Отново останалите настройки са заводски.При това положение котела работи 1-1ч и 20 мин ( не съм много сигурен за точното време на работа на котела това е приблизително ) и почива по 20 мин.Равносметка ден 3-4-5 около 3 чувала при t07-18-20 ,а последните 2 дни 6-7 t-07- 21-22 разходна падна на 2 чувала и половина ~ 35кг.

Общо котела е работил до сега към десетина дни не съм го чистил въобще даже и пепелника като гледам ще изкара още поне 10 дни преди да го изхвърля.Пепелника е доста голям 400х500х120.Пепелта е много финна бяла на цвят.Хората се оплакват от шлака при мен такова нещо няма от пред на гърловината на горелката се е събрала прах , но това е всичко.По димогарните тръби забелязах , че има пепел може би към 4-5мми по стената на котела на места има леки налепи от пепелта.

Информация за КПД , t на газове и тн. нямам никаква.( комина го пипам с ръка за 1-2 секунди ).

http://www.unmak.com/ukyypdfeng.pdf това е котела проблема е , че водната риза стига до горния ръб на долната врътичка а на снимката е показано , че минава дори под вентилатора което не е истина така , че долната част където е горелката въобще няма водна риза сложихме шамотни тухли с височина 30 см за да спасим ламарината.

Въпросите са ми следните:
1.Защо намалявате мощността на вентилаторите? ( така не пада ли мощността на горелката).
2.Дали е нужно още да се вдигне t07? ( във други теми сте посочили стойности 22-24 ).
3.Други предложения който могат да оптимизират работата на инсталацията?
4.Има ли начин да хвана топлината която е в долната част на котела където няма водна риза?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да припомня, че този модел горелка е проектирана и направена да гори 12кг/час пелети :)
klintan - специалист
Така като гледам котела е от така наречените автоматични всегоривни тоест може да гори калибрирани въглища,костилки ,пелети с ниско качество и други.А ти си му монтирал FERROLI P12 -така ли е , и ако котела ти е всегоривен защо си му махнал старата горелка и пробвал ли си го с алтернативните горива.
LazarGanev написа:
Да припомня, че този модел горелка е проектирана и направена да гори 12кг/час пелети :)
Чел съм ръководстовото , гори колкото пелети му пуснеш!

klintan написа:
Така като гледам котела е от така наречените автоматични всегоривни тоест може да гори калибрирани въглища,костилки ,пелети с ниско качество и други.А ти си му монтирал FERROLI P12 -така ли е , и ако котела ти е всегоривен защо си му махнал старата горелка и пробвал ли си го с алтернативните горива.
Котела го взехме преди 5 години ,тогава горелки нямаше , а само котли от този тип! Не сме го ползвали до тази зима защото не се е налагало , но имахме малко проблеми с настройките. Вентилатора който са му сложили турците е прекалено силен и другия момент е , че като спира да почива за повече време запалваше пелетите в редуктора.Котела иначе е абсолютно елементарен има регулатор за силата на вентилатора , може да посочваш в секунди колко време да пълни и колко време да почива това е цялото управление на котела.
Заради проблемите с редуктора и вентилатора решихме да сложим пелетната горелка на пелетен котел и съм страшно доволен от тази горелка!

Тема "Настройки на горелка Ferroli P12 + котел UnMak 55kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: