Най - вълнуващия въпрос зимно време.
drastar - специалист
Здравейте,

Имал ли е някой пряк досег до тези нова машина ?

http://www.viessmann.com/com/content/da ... boiler.pdf

Инвестицията е голяма, дали си заслужава :?

Скоро монтираха в хотел Радисон в Брюксел това http://www.viessmann.com/com/content/da ... _units.pdf 70000 евро само машината, без доставка, монтаж ... :shock:
Няма как да викна директора на хотела и да го питам дали е на далавера :-D
:partyman:
filmatoplo - майстор
:) Нещо като когенератор ли , гледам колкото и да съм прос -двигателче на Стирлинг :) .Интересно ми е но поне за сега нямам достъп до такова чудо.
drastar - специалист
Голямата машина която монтираха в хотел радисон е с газов 4–ри цилиндров двигател МАН, той върти генератора (който генерира 80кв часа), а изгорелите газове топлят водата за отоплителната инсталация, която има още три големи газови котела.

ПП млките котли са на друг принцип на работа
filmatoplo - майстор
:) Значи да смятам че познах тъй ли , за % файда не мога да знам сигурно има или е колкото нашите фотоволтаици . Да да малките са стирлинга ,големите трябва да са двигатела с вътрешно горене :) .
LazarGanev - "Велик майстор"
В Бг ценовата листа на газовите котли на Висман свършва до Vitodens 200 :) . Когенератора е хубаво нещо, с висок КПД, но само ако двете енергии се позват напълно. Как може да се гарантира в едно домакинство във всеки момент да се ползва едновременно тези 85% топлинна енергия и 11% електрическа и то точно в същата пропорция? Ако се ползва всичко КПД става около 96%, 4 % загуби. Ако не се ползва цялото електричество загубите стават по-големи. В друг момент ще трябва повече електричество, но няма да има нужда от топлина и какво правим тогава? Трябва всичко да е проектирано и изчислено безпогрешно още при строителството. Или пък за места, където няма достатъчно ел. мощност пък има газ (има ли такива места :) ). За сравнение КПД на кондензен котел достига до 98-99%. Топлофикациите се скъсаха да инвестират в такива когенератори, като на втория линк, тъй като печелят от тока много повече отколкото от основната си дейност, но май нещо им отрязаха крилцата. Купуваха им тока по-скъпо, та затова се натискаха, ама за битови нужди съм скептичен, поне засега.
drastar - специалист
В нета намерих цена 16 000 евра :shock: , наистина не става за битови нужди, то няма избиване :?

Тема "Газов котел + ел. генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: