Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gardenER-- - специалист
Здравейте.
Много, прекалено много обсъждаме това с майка ми, кое е по-хубаво за отопление с радиатори, камина или котел? Не знам как се използва котелът, за това бих желал да получа лека информация за котлите и за тяхната дълготрайна топлина. Аз по принцип желая радиатори + подово, но с котел, докато майка ми иска камина, но камината държи уникална мръсотия вкъщи... Значи, котела освен в барака, другаде не мога да го оставя, тъй като къщата не е с мазе или излишно стайно помещение... Другият вариант е таванските стаи, които не са започнати, обикновено аз дадох идеята да се направят такива, но сега си давам сметка, че и това е като вариант, там да се сложи котлето, но сполучливо ли е?
ZMeyGorianin - майстор
Ако котела е на газ-да. Иначе как си представяш да мъкнеш всеки ден дърва или въглища до тавана?! Колкото до камината ако искаш да съчетаеш уют и отопление ще трябва да се примириш с присъствието и в хола и почистването! И не е чак толкова голяма мръсотия!
pac_ - специалист
Първото и най-важно нещо е:
Котела има доста по-голямо КПД от камината!Ако ти трябва голяма камина ще носиш много дърва,ако искаш да топли.Едно дърво в камината е само за украса.По-добър вариант за отопление е котел+радиатори +подово и да не забравим боилер със серпентина.Но когато всичко опре до пари,трябва сам да решиш,кой вариант ти е по джоба.
jabata - специалист
Що се отнася до КПД-то зависи
pac_ написа:
Първото и най-важно нещо е:
Котела има доста по-голямо КПД от камината!
Новите камини на пелети, имат по-високо КПД от котлите, и отделно излъчваната топлина си остава в помещението, и мръсотията е по-малко от тази при дървата, но съотвтно са и по-скъпи.
Но за мене всичко зависи от финанси, и от това с какво човек е склонен да направи компромис.
Christo - майстор
Според мен идеята на парното винаги е била да се изхвърлят боклуците от къщата и да отидат в сутерена или примерно в някаква барака и т.н. Добре, има вече всякакви много лъскави камини. И какво от това? Не съм виждал чист чувал с пелети без пепел в него. Като го изсипваме, неминуемо ще дигнем прахоляк. Става въпрос не за един чувал, ами за няколко тона, значи стотици чували! Ами като вадим пепелта? Ами чистене на камината, кюнци и т.н? Всичко ще отиде по тапети, мокети и ще стане цигания, както с дървените печки едно време. Да виждам жив пламък ми се струва много съмнително удоволствие при всичките други минуси. Боклуците вън, в къщи само "меката" топлина!
gardenER-- - специалист
Добре, има ли вариант тогава котелът да стои в бараката? Камина вътре не желая. Иначе котелът колко често трябва да се зарежда дневно?
saraneron - специалист
Ako e навън, само котел!Нищо друго!

Тема "Отопление чрез радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: