• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Цецо - специалист
Интересува ме има ли хоризонтален слънчев колектор Ezinc.Трябва ми за монтаж на тераса и е по удачно да се разположи хоризонтално.
saraneron - специалист
Опитай с тези телефони и хора за инфо

гр. Пазарджик
бул. България 57
Изотерм Стил

Десислава Димчева Кацарска
ключови клиенти
тел. 034441814

Проектански отдел
Инж. Илиян Кацарски
консултации и изготвяне на проекти и дизайнерство
тел. 0899951218,0884012113
Energyx - специалист
Слагай го смело вертикалния хоризонтално - е, максимално възможно повдигни единия край; с помпа системата си работи.
Аз съм с 2 такива, единия е разположен хоризонтално поради спецификата на мястото на разположение. Наложи се само да увелича степента на помпата, но при мен и тръбният път е дълъг.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не бих дал такъв съвет - поправях едни такива творения на други "специалисти" и знам за какво става въпрос
vladilen - специалист
аз 2 пъти съм си поръчвал от sunsystems хоризонтални (има оскъпяване - мисля 10%) - преди години нямаше много избор!
ако системата е без помпа задължително е да е хоризонтален (според мен)!
Andri01 - майстор
vladilen написа:
аз 2 пъти съм си поръчвал от sunsystems хоризонтални (има оскъпяване - мисля 10%) - преди години нямаше много избор!
ако системата е без помпа задължително е да е хоризонтален (според мен)!
Моя е такъв хоризонтален. Внимавай обаче със стойката-аз имах доста разправии с тях: донесоха ми стойка за вертикален и ме уверяваха че ще стане. Смешници! Наложи се да си я правя сам.
alsted - майстор
LazarGanev написа:
Аз не бих дал такъв съвет - поправях едни такива творения на други "специалисти" и знам за какво става въпрос
И аз знам за какво става въпрос - работи си перфектно от години, при това без никаква помпа! Е, колектора съм си го правил собственоръчно (с малко помощ от заварчик :yawinkle: )
Цецо - специалист
Системата е с помпа , а въпроса е за конкретния слънчев колектор.
alsted - майстор
На сайта им не виждам да предлагат. Що ги не питаш на мейл?
Може би трябва да се уточни какво се има предвид под хоризонтален:
- принципно същия (нагреваемите тръби са вертикално, успоредно свързани), но всъщност са къси (може би 30-40см) и много на брой;
- тръбите са хоризонтално, паралелно (странично) свързани - това си е класическия вариант, но може би се има предвид по-тесен :?
- тръбата е една като е нагъната "S"-образно.
Помпата не пречи, само споменавам, че може да бъде спестена (съответно управление и захранване) ... при определени обстоятелства.
Energyx - специалист
Конкретният модел/алуминиев/ при мен работи хоризонтално от няколко години. Свързване диагонал, отворена система с помпа, 35 % ППГ. В началото мислех даже с термокамера да видя какво е разпределението на температурата по площта, но ме домързя.
Лазар със сигурност има основания да не го препоръчва, той все пак с това се занимава професионално, но за 200 и няколко лева с помпа, всякакви експерименти си струват. Ако няма друг начин, и това е начин. :)
  • 1
  • 2

Тема "Хоризонтален слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: