Най - вълнуващия въпрос зимно време.
маречков - специалист
Здравейте!
Имам дилема. Оказа се, че в хола на новата ми къща няма къде да дяна телевизора, освен над камината. Камината е чугунена, без водна риза. Все още не съм изградил "горната част", т.е. картона, останалото е замонолитено и вече практически не подлежи на промяна (заради външен въздух, подовото отопление и н.т.). Най важното - камината е за пиниз и ще се ползва по коледа примерно, т.е. не ми е за отопление. Питането ми е:
Да слагам ли изобщо телевизора над камината?
Колко сантиметра вата да търся и как да позная, че тази, дето ми я предлагат става за висока температура?
Пожароустойчив картон ли да слагам или гипсфазер?
Колко приблизително се нагрява облицовката при да кажем 250 градуса на димните газове? (някъде бях намерил, че от 250 падат до 50, обаче не разбрах с каква изолация се постига)

Май прекалих с въпросите. Ще съм благодарен на всеки отзовал се.
VLADO66 - майстор
Зад телевизора ще можеш да го изолираш,но проблема е с жегата и дима като отвориш вратичката.
маречков - специалист
VLADO66 написа:
Зад телевизора ще можеш да го изолираш,но проблема е с жегата и дима като отвориш вратичката.
Да, това е другия въпрос, но там ще има и зъб над вратата, пък и няколко пропушвания в годината не са му проблем толкова, имайки предвид по заведенията, дето се пуши какво е .......... По скоро ме вълнуват другите въпроси, че шпакловчиците ме застигат със страшна сила :rolleyes: и трябва да им осигуря терен. Тези "отговорни" работи искам да си ги свърша сам, че да не се сърдя после на някой. :supz:
Прилагам проектен вариант, правен от братовчедката, която е студентка архитектура и ми помага с интериора :prayer:

Прикачен файл

masi dva varianta.JPG
masi dva varianta.JPG (99.61 KиБ) Видяна 3234 пъти
маречков - специалист
В нета изрових и тази картинка, но я гледам само картинка с цифри, без конкретика.

Прикачен файл

камина 1111.jpg
камина 1111.jpg (32.18 KиБ) Видяна 3231 пъти
vladilen - специалист
[quote="маречков"]
Колко сантиметра вата да търся и как да позная, че тази, дето ми я предлагат става за висока температура?
Пожароустойчив картон ли да слагам или гипсфазер?
Колко приблизително се нагрява облицовката при да кажем 250 градуса на димните газове? (някъде бях намерил, че от 250 падат до 50, обаче не разбрах с каква изолация се постига)
quote]
1. min 30mm, плътност >80kg/m3, с фолио (навътре към камерата)
2. първото става
3. при мен не повече от 40/45 градуса (приблизително, не съм я мерил)
маречков - специалист
Сърдечно благодаря.
Телевизора "полита" над камината :supz:
ulieliadi - специалист
Той хубаво полита над камината, но нали трябва да има захранване 220волта и кабел за антена и т.н. Тях вътре ли мислиш да ги оставиш :?
Според мен трябва да направиш двойна конструкция подобна на преградните стени от ГК. Тогава между двата пласта картон можеш да си пуснеш кабелите и евентуално да добавиш още вата.

П.С. Нали не си забравил, че тази камина трябва да има и вентилационни решетки?
маречков - специалист
Не съм, то за това е дилемата, че кабели идват. Другото ми е ясно - двойни скари, решетки и т.н.

Тема "Телевизор над камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: