Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mavashi - помощник
Здравейте някой може ли да ми каже какви са нормите за изчисление на необходимата мощност за отопление ? Мощността на котела как се определя - като сбор от мощностите от всички радиатори, бойлер 80л Kъща на два етажа около 150 кв е цялата къща 1 етаж е без изолация стената е от камък 60 cm с алуминиева дограма 2 етаж е с изолация 10 cm и ПВЦ дограма ако някой ми помогне ще съм ви благодарен!
jabata - специалист
Ами това с формулата за изчисление на мощноста на радиаторите е много относително понятие. Зависи много от това с какво изложение е помещението, топлоефективност на сградата, географски район, и т.н., и т.н. И тези цифри варират в доста широк диапазон от 20 до 75 а може и до 100 вата за м3.
Мощността на котела като цяло е сумата от всички радиатори + процент отгоре.... А колко е той, пак неможе да се каже точно. Но общо взето се закръглява нагоре до най-близкото кратно на 5, или нагоре до най-близкия по мощност котел който сме си харесали. :-D
Но по много груби 20 KW би трябвало да се справят, взимайки предвид че първия етаж е от камък. А как стои въпроса с тавана, има ли изолация на него, и ако да каква е?
Но това са груби сметки за леко планински район (700-800 метра надморска височина).
Но това са едни много груби сметки.... Разбира се, необходимата мощност е много вероятно да падне (от това което съм казал), и малко вероятно да се вдигне.
mavashi - помощник
майстора ми каза 35 кw котел ми достатъчен надморската височина е 269 m от Асеновград сам на таваните нямам изолация само 2 етаж е с изолация 10 cm стиропор
Последна промяна от mavashi на ср окт 29, 2014 6:48 pm, променено общо 1 път.
mavashi - помощник
1 етаж
широчина x дължина x височина
1-Хол 4.60x3.80x2.50
2-спалня 3.26x4.00x2.50
3-коридор 3.30x2.10x2.50
2 етаж
1 - Хол 3.26x4.20x.2.70
2-коридор 2.10x2.60.2.70
3-спалня 4.82x4.20x2.70
4-кухня и всекидневна 5.20x5.40x2.70
5-детска 3.30x4.80x2.70
6 -мансарда 5.00x5.00x2.40

Според вас 35 кw нели е много
Последна промяна от mavashi на ср окт 29, 2014 11:33 pm, променено общо 1 път.
mavashi - помощник
няма ли кой да ми помогне ?
naskov - майстор
mavashi написа:

Ако котела е на ток, нафта, газ и пелети е много, ако е на твърдо гориво филма е друг, анадъмо?
mavashi - помощник
naskov написа:
mavashi написа:

Ако котела е на ток, нафта, газ и пелети е много, ако е на твърдо гориво филма е друг, анадъмо?
котела е на твърдо гориво на всяка стая пусна по 2 -3 глидера повече
naskov - майстор
Пиши точно за какъв котел става въпрос, за да не гадая. Един и същи котел на черни въглища има една мощност, на лигнитни втора, на дърва трета. На какво ще го ползваш?
mavashi - помощник
naskov написа:
Пиши точно за какъв котел става въпрос, за да не гадая. Един и същи котел на черни въглища има една мощност, на лигнитни втора, на дърва трета. На какво ще го ползваш?
котела е виадрус u22c 34.9 kw на въглища донбас
naskov - майстор
Вземи си по-малкия, с 5 секции, ще ти върши работа.

Тема "Моля ви за формула за изчисляване на радиатори за отопление!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: