Здравейте някой може ли да ми каже какви са нормите за изчисление на необходимата мощност за отопление ? Мощността на котела как се определя - като сбор от мощностите от всички радиатори, бойлер 80л Kъща на два етажа около 150 кв е цялата къща 1 етаж е без изолация стената е от камък 60 cm с алуминиева дограма 2 етаж е с изолация 10 cm и ПВЦ дограма ако някой ми помогне ще съм ви благодарен!
Мощността на котела като цяло е сумата от всички радиатори + процент отгоре.... А колко е той, пак неможе да се каже точно. Но общо взето се закръглява нагоре до най-близкото кратно на 5, или нагоре до най-близкия по мощност котел който сме си харесали.

Но по много груби 20 KW би трябвало да се справят, взимайки предвид че първия етаж е от камък. А как стои въпроса с тавана, има ли изолация на него, и ако да каква е?
Но това са груби сметки за леко планински район (700-800 метра надморска височина).
Но това са едни много груби сметки.... Разбира се, необходимата мощност е много вероятно да падне (от това което съм казал), и малко вероятно да се вдигне.