Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, моля ако някой има идея защо се получава така да я сподели.
Направих си парно в двуетажна къща с отворен тип инсталация.
Котлето ми е на първият етаж, там имам 2 радиатора. На вторият етаж имам 5 радиатора , бойлер и лира в банята.
Разширителният ми съд е на втовият етаж, като най-висока точка спряно серпентината иа лирата, монтиран е само на 2 см. от тавана и е свързан за студената вода долу преди помпата, в най-ниската точка.
Завърших инсталацията едва преди 3 дена и го запалих, обезвъздущих, ех топлина :-D доволен съм . От тогава го паля всяка вечер.

Имам обаче един проблем лирата в банята е топла до половината, а остнала половина студена. Не иска да се обезвъздушава. Когато отворя вентила за обезвъздушаване, нито въздух, нито вода излиза.
Вход и изход на лилата ми са отдолу, суответно ляво и дясно.
След многократни опити реших да от отвия отгоре тапата и обезв. и да допълня от там с вода. Реших и го направих, след като се напълни лирата, започна да връща вода от преливника на разширителният съд, и тече докато отново не спадна до същото ново.

Разтоянието между най-ниската точка на разш.съд и най-високата точка на лирата е 30см. защо се получава така, та това са скачени съдове, защо изтича от по-високият, след като пълня в по-ниският, няма логика!
Каде греша, моля помагайте ?!
infomar
Нарисувай някаква схемичка на системата.... на ръка.... кое къде е.... :?
muhala - майстор
Ако щеш вярвай баща ми имаше 99% същия проблем.
Единствената разлика е, че разширителния съд е вързан с тръбата преди лирата, а при теб е вързан чак долу.

С налята вода в разширителя отваряш тапата на лирата и гледаш водата до половината.... #-o :rolleyes: :?
Не намери решение и върза разширителния съд с единия горен край на лирата и така се оправи.
Немога да кача снимка на схемата.

Благодаря за решението "muhala" обаче целта ми е да остане така, защото съм на 3 кръга, а разшерителя е вързан долу преду помпата и поема разширението в котела и трите кръга едновременно.
Последна промяна от george_11 на съб окт 15, 2016 10:21 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
george_11 написа:
Разтоянието между най-ниската точка на разш.съд и най-високата точка на лирата е 30см. защо се получава така, та това са скачени съдове, защо изтича от по-високият, след като пълня в по-ниският, няма логика!
Каде греша, моля помагайте ?!
Грешиш в това, че си мислиш че са така нивата. Няма глупава вода дето да се катери нагоре.
Здравейте и Добро утро на всички отзовали се,
Имам пресни новини, ако искайте вярвайте но лирата се обезвъздуши.
Ето как стана: В събота вечерта след като запалих парното, първоначално всичко си беще нормално. Радиаторите топли, а лирата до половината студена. След като водата се стопли до 70 гр. отворих крана за да пусна потока към серпентината на бойлера, и от там започна да цирколира въздух с много шум на бълбукане. Постепенно въздъхът тръгна из цялата система и така продължи до сутринта.
Пробвах да обезвъздушавам радиаторите, защото се чуваще че въздъхът се събира там. След като ги обезв. въздъха продължаваше в тръбите, и наквая се отказах.
На следващата сътрин, в неделя реших да изключа помпата.
След като го направих въздъхът тръгна нагоре по тръбите, и започнах да обезвъздушавам последователно отгоре на долу всички радиатори, накрая стигнах до лирата, и когато отвих винта на обезвъзд. започна да излиза много въздъх и накрая тръгна вода, а разшерителният съд остана без вода. Допълних го и от лирата започна да тече по-силно.
След което пуанах помпата и запалих парното, този път грееше до горе.

Обаче след като пуснах крана на серпентината на бойлера отново започна да бълбука въздух, явно някъде в серпентината се задържа въздух, какво ще кажете, как да го изкарам от там? Имам автоматичен обезвъздушител в най-високата и точка, но въздухът не излиза всичкият.
gnt69 - майстор
Вдигай температурата, пускай помпата на максимална скорост и чакай. Аз в къщи всичкия въздух го събирам в лирата в банята, щото е най високо.
gnt69 написа:
Вдигай температурата, пускай помпата на максимална скорост и чакай. Аз в къщи всичкия въздух го събирам в лирата в банята, щото е най високо.
Благодаря за съвета, aми вече го пробвах, понеже помпата я държа винаги на 3 степен, т.е. максималната. А температурата винаги при палене първо скача някаде около 80 гр.
На мен най-високата ми точка, след разширителният съд разбира се е серпентината на бойлера, и там ми се събира явно много въздух.
Знаеш ли как действат автоматичните скорости на помпата, тя е Grundfos UPS-2.
шоп - майстор
george_11, проблема ти е много лесно разрешим.

Обезвъздушаването ти трябва да стане многократно. Както сам си разбрал, въздуха от системата може да е изведен само при спрана помпа.

ESPACE ти написа, че водата е умна и винаги е на едно ниво. Принципа на скачените съдове е в сила. Така е докато не работи помпата, защото, когато те работи, нарушава този баланс и физичният закон за скачените съдове вече на работи.

Дотук добре и всичко е ясно. Проблем на теб ти прави серпентината на бойлера. При нея обезвъздушаване без работеща помпа е трудно. Получават се парадокс. За отоплителната система не трябва помпа, а за серпентината е нужна. Всичко идва от неправилно свързване на помпа или разширителният съд в системата ти. Не е болка за умиране след като не искаш да преправяш.

Процедирай по следният начин:
- при спряна помпа изкарваш въздухът от радитори и лири.
- след това затваряш всички кранове на радиатори и лири, включваш помпата на макс и при отворени кранове на серпентината, помпата ще изгони 100% въздуха от нея, зашото просто цялата циркулация ще е от там.
-после затваряш крановете на серпентината. Тя е вече 100% обезвъздушена. Оставяш помпата да работи още 1-2 мин. и я спираш.
- следващата операция е при неработеща помпа да отвариш всичките кранове на радиатори и лири и обезвъздушаваш.

Накрая отваряш всички кранове, включваш помпата и балансираш системата. Ако си направил всичко точно трябва да стане. Ако не...повтаряш написаното по-горе още няколко пъти.
Успехи!
:-D Много ти благодаря "шоп "
Да наистина си прав, не мога да обездушавам при работеща помпа (вчера го разбрах).

След като прочетох това което си написал за последователността, мисля че има много логика, не знам как не се сетих да пробвам това, но вече съм блокирал, от към рещения.
Супер си, =D> мисля че този път ще се получи и ще го изпробвам още довечера.
Утре ще пиша какъв ще е резултата. Още веднъж благодаря.

А имам един въпрос към теб, знаеш ли как работят автоматичните скорости на помпата Грундфос UPS-2 и за какво с изполват, как е по добре да работи помпата. С автоматични или ръчни настройки на скоростта.

Тема "Проблем с нова инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: