Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bota156 - специалист
Искам да си изградя камина с въздушна риза в 2-етажна къща/вила.
Камината е унифлам 700 от баумакс.
Разположението на стаите е в прикачения файл като е махната западната стена на малката стая(гардеробна) и са обормени 2 големи стаи
От всичко прочетено смятам да я сложа до коридора и да има по един входящ и изходящ отвор в коридора и в всекидневната.
И 2 въздуховода - до двете стаи
Ще може ли напорен вентилатор да движи въздуха и какъв да бъде той.
Четох за центробежен от тангра ЦБМ 147вата с 1500м3/с - няма ли да е много мощен и ШУМЕН (как да го обезшумя).
Нямам мазе кадето да се сложи така че мястото е под камината.
Другия вариант е изсмукваш в булото/коридора но по прочетено не издържали много на висока температура.
Ще се прави след месец от мен и "майстор" :)
bota156 - специалист
какви формати файлове могат да се качват - не дава ПДФ, по сигурно от това не се сещам да има...
ура преборих се JPG приема :)

Прикачен файл

etaj2.JPG
etaj2.JPG (99.4 KиБ) Видяна 2183 пъти

Прикачен файл

1 etaj.JPG
1 etaj.JPG (98.55 KиБ) Видяна 2183 пъти
jabata - специалист
Аз мисля че и един напорен вентилатор монтиран на входа на въздужната риза ще свърши работа. Но все пак не трябва да забравяме че направата на една въздушно отоплителна система си изисква много повече смятане, прокарване на въздуховоди към стаите, осигуряване на възможност за циркулация на въздуха между стаите, и още куп други неща.
Какъвто и вентилатор да сложиш, той ще създава шум, затова гледай да е някой с по-малки обороти, поне и шума да е поносим.
Аз лично не съм фен на камините с въздушна риза. Може да изглежда проста и лесна, но реално направата на системата след това е многопо-сложна.
brum - майстор
И аз така си мислех за напорния вентилатор и се наиграх :) . На практика камината няма 1 вход към въздушната риза, а два. Вторият е точно над вратата и служи за събиране на топлия въздух дето идва от пред камината. Като вкараш вентилатор само на другият вход той почва да изважда въздуха над врата вместо да дърпа навътре от там. Та ако ще се слага вентилатор - има си причина да е вътре в ризата и да дърпа, а не да бута.

И все пак ако решиш да слагаш "бутащ" вентилатор - разгледай 12V за компютри. Има 140мм такива дето са прилично безшумни и със голям дебит (>100м3/час) за смешни пари (по 10лв).
bota156 - специалист
с комп вентилатор определено няма да стане, той разсейва 100-150вата от процесора, а една камина е 10киловата - или 100 пъти по мощен вентилатор трябва.
Въпреки че ЦПУ има само малка контактна площ но и да сметнем цялата площ на вентилатора пак е поне 10 пъти по слаб от необходимото.
brum - майстор
Грешно ги мислиш нещата - гледа се дебита и напора, а не колко разсейва докато е монтиран на процесора. При мен реално с 2 вентилатора обръщам за 10мин въздуха в стаята да е минал през камината.

Тема "Камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: