• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Привет,
Имам слънчев панел свързан кум серпентина на бойлер с ел.нагревател. Сдобих се с това
Прикачен файл:
Клапан смесител.jpg
с идеята да ги ползвам като предпазител против ощавяне и ме интересува:
1. Заслужава ли си?
2. Ако да - да предвиждам ли кран за изолиране през зимния период, когато няма да ползвам слънчевия панел и ел.терморегулатора ще поддържа около 60 гр?
Andri01 - майстор
Става ,но е излишно усложняване на системата.
filmatoplo - майстор
Свържи го , по белите държави това е задължителен елемент , нагласи си го на колко ти е кеф в диапазон 38-42 градуса , но не казвай на жената че го има защото жените искат 60 градуса :-D .
LazarGanev - "Велик майстор"
Това е задължително, особено щом има солар, задължително е и ако е в обществени заведения, детски градини. Предпазва и батериите от котлен камък. Няма смисъл зимата да го шунтираш, можеш да регулираш температурата към по-висока. Нагласи го на 40-42 градуса и пробвай как е.
Andri01 - майстор
Да,но на вход-изход на водата в бойлера,не на линията на СК към серпентината му.
filmatoplo - майстор
Това последното не го разбирам :? , нали знаеш как да свържеш вентила , той се свързва на битовата вода , и няма нищо общо със серпентината на бойлера и слънчевия колектор . :wink:
Andri01 - майстор
filma,имаш в предвид първия пост на kozl,нали? Не моя :).
filmatoplo - майстор
:)
Последна промяна от filmatoplo на нед мар 02, 2014 5:58 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Не вързах нещо. Просто го връзва на горещата вода/изход от бойлера/ и студената/ входа към бойлера/. Нищо общо със линиите на СК/слънчевия колектор/! И това му е топлата вода към душа с ограничение по температура-колкото е настроена. Имам подобна връзка ,но към пералнята и на около 35гр.
kozl - майстор
Благодаря ви за отговорите, колкото и претрупано да стане слагам го. Имам и клапан за изпускане на гореща вода при прегряване на водата в бойлера, но не съм го снимал. Много мъка събрах с тази слънчева система и то не заради самата система, а за това, че я набутах в тесен апартамент, но на таванския етаж е с южно изложение и добре огряван от слънцето. Системата ми я монтираха професионалисти и още не са я довършили (напълнили) с етилен гликол и не е пускана, защото едновременно с това течеше и ремонта на жилището. Поради това, че не познавах системата и не можах да планирам работите, тази соларна инсталация ме забави значително. Става въпрос за изкопаването на каналите за тръбите за проект на конструкция за покрив на терасата и разполагането на панела в-у покривната конструкция. За монтажа и скриването на самата инсталация и съоръжения, бойлера и т.н.
  • 1
  • 2

Тема "Термо смесител - консултация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: