Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Забелязах нещо интересно при работа на слънчевия колектор за БГВ в тези студени дни. Преди час-към 15ч. днес температурата на колектора беше към 47гр.,на бойлера към 41гр. и помпата въртеше. Сега видях,че горе е 37,5 ,а на бойлера-34,5 и помпата върти. Тя трябва да спре при разлика от 2гр.Получава се нещо неприятно-колектора започва да си намалява температурата/слънцето намалява/ ,помпата не спира,защото разликата е повече от 2гр. и така топлината отива на горе и...топли колектора. Датчика на бойлера е на изходящата тръба на серпентината/ няма гнездо специално за датчика за монтаж/. Бях го сложил на входа на серпентината ,но го свалих с цел да достигна по-бързо тези 2градуса на изключване.Някой сблъсквал ли си е с подобен проблем?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами 2 градуса си е малка цифра за дТ, задай 5-8 градуса, то така или иначе топлообмен при по-малко от 5 градуса трудно може да стане
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Ами 2 градуса си е малка цифра за дТ, задай 5-8 градуса, то така или иначе топлообмен при по-малко от 5 градуса трудно може да стане
Включването става при разлика 6гр.Сега видях в инструкцията на управлението ,фабричната настройка я дават 4гр/на изключване/. Ще я вдигна,да видя утре как ще бъде. Иначе през лятото и есента нямах проблем с тези настройки.
fox_vt - майстор
Нещо бъркаш да ти кажа аз няма как колектора да истива и помпата да се включи па ако ще и 50 градуса разлика да стане.Изстива ти датчика на изхода на серпентината или ти отърва клапана няма други възможни вероятности.Изолирай си добре тръбата на серпентината и виж дали клапана ти държи топлото.Сега в момента в горния край на бойлера ми е 35 гр на изхода на серпентината е 30 а горе е 11 гр и помпата изобщо не и минава през ум да се включи>даже и след малко като стане горе -15 пак така ще е.И аз съм на делта т 2 градуса но ДТ работи по друг алгоритъм от интиелските и реално делтата е 5 гр,а минималната темп за старт е 20 гр горе и си работи чудно за зимата налято делтата трябва да е по голяма.
Andri01 - майстор
fox_vt написа:
Нещо бъркаш да ти кажа аз няма как колектора да истива и помпата да се включи па ако ще и 50 градуса разлика да стане.Изстива ти датчика на изхода на серпентината или ти отърва клапана няма други възможни вероятности.Изолирай си добре тръбата на серпентината и виж дали клапана ти държи топлото.Сега в момента в горния край на бойлера ми е 35 гр на изхода на серпентината е 30 а горе е 11 гр и помпата изобщо не и минава през ум да се включи>даже и след малко като стане горе -15 пак така ще е.И аз съм на делта т 2 градуса но ДТ работи по друг алгоритъм от интиелските и реално делтата е 5 гр,а минималната темп за старт е 20 гр горе и си работи чудно за зимата налято делтата трябва да е по голяма.
В системата ми няма никакъв клапан!Ако искаш прочети по-внимателно какво съм написал за проблема по горе. Помпата се включва да работи и си загрява нормално!!
fox_vt - майстор
Айде бе нямаш клапан кой мислиш ти държи топлата вода в бойлера да не отиде гравитачно горе в колектора :lol: И прочети какво съм ти написал аз :idea: Помпата тръгва да върти само ако горе е по топло спрямо делта Т,и сега се замисли щом колектора изстива как горе продължава да стои по топло и все пак изстива.
Andri01 - майстор
fox_vt написа:
Айде бе нямаш клапан кой мислиш ти държи топлата вода в бойлера да не отиде гравитачно горе в колектора :lol: И прочети какво съм ти написал аз :idea: Помпата тръгва да върти само ако горе е по топло спрямо делта Т,и сега се замисли щом колектора изстива как горе продължава да стои по топло и все пак изстива.
:) Чувал ли си за DRAIN BACK система? Моята е такава .И пак ти казвам-прочети първият ми пост,ако нещо от НЕГО не ти е ясно питай,преди да даваш акъли .
fox_vt - майстор
Виж сега това че системата ти е дрейн бек си го знаеш само ти да си го написал в първия пост.И незнам за кой път трябва да ти кажа-като изстива колектора температурата му пада това не е причина помпата да се включи.Прочети ми първи пост внимателно и мисли вече с тая глава :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt написа:
И незнам за кой път трябва да ти кажа-като изстива колектора температурата му пада това не е причина помпата да се включи.
А ако помпата е била включена?
Andri01 - майстор
fox_vt написа:
Виж сега това че системата ти е дрейн бек си го знаеш само ти да си го написал в първия пост.И незнам за кой път трябва да ти кажа-като изстива колектора температурата му пада това не е причина помпата да се включи.Прочети ми първи пост внимателно и мисли вече с тая глава :wink:
:)

Тема "Интересен проблем със слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: