• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plastkomfort - специалист
Дайте съвет как да регулирам тягата в кумина.
Направих си регулатор на тягата които монтирах на отвора на ревизията но въпреки това немога да я озаптя.
ivanovbg - майстор
Според мен си сложи клапа, а ревизията я затвори, че каквото стоплиш ще излита през комина.
bigdragon - майстор
Колега,
Имате грешен подход.
Уплътнете си горивното устройство (печка, котел или др.) и оставете тягата максимална.
Така ще регулирате горенето в горивната камера с помощта на постъпващият въздух
и горивното ви устройство ще е безопасно и няма да ви опушва от време на време...
Котела е Виадрус и е уплатнен към него имам монтирана пелетна горелка.
Като се увеличи тягата димните газове стават 240-260 а при нормална тягя 150-200
bigdragon - майстор
След като твърдите, че котела ви е плътен (това би трябвало да включва и уплътняването на бункера за пелети), следват две неща:
- или не Ви е регулирана горелката правилно, възможно е да е преоразмерена;
- или по-вероятно е да Ви са замърсени с нагар нагревните повърхности - нарушен топлообмен.

По въпроса за пелетните горелки в този форум има по-разбиращи от мен.
http://www.youtube.com/watch?v=sWHTa69l ... e=youtu.be
Ето това е клапата
Когато има голяма тяга пелетите буквално се топят все едно съм увеличил вентилатура а при нормална тяга всичко е ок.
bigdragon - майстор
Ако в една отоплителна инсталация с гореща вода имаш висока температура на изходящите газове, котела ти не завира, а в помещенията ти е достатъчно топло, следва че имаш нарушен топлообмен в котела. Почисти повърхностите на котела.

Изключвам грубата грешка, неправилен избор на горелка към котел т.е. мощна горелка на малък котел. В този случай котела трябва да заври...

Пробвай с намаляване на сечението на входа за въздух на самата горелка.
Evgeniy - майстор
Не знам дали има особено значение, но дават тази клапа да се монтира на 50 см. след изхода от котела:
http://www.youtube.com/watch?v=-wvSGazn_aM

В темата за ръчната пелетна горелка има доста информация за тяга и налягане.
Как се казва точно темата?
bigdragon - майстор
Уместна забележка.

Занимавам се професионално с котли и съм прочел два вагона книги за такива съоръжения.
Тягата в кОмина не се регулира, винаги се използва пълният му капацитет.
Не че няма начини да се намали тягата на даден комин, но това води до намаляване на КПД на горивната инсталация и други вредни неща.
Ако обърнеш внимание на паспортите на котлите, там е лимитирана само минималната тяга, необходима за безопасната работа на съответният котел...
Явно не приемаш чужди мнения и си решил да се справиш с проблема по свой начин.

Желая ти успех! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Как да регулирам тягата в кумина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: