• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
След не малко разправии с управата на ф-ма "Tesy" успях да ги убедя,че "топката е в тяхното поле" и...да си приберат отрочето-сиреч 100л. бойлер. Сега ми предстои покупката на нов 100-120л. бойлер с 2 серпентини. Приемам предложения относно качествата на бойлерите ,произвеждани от различните фирми.
Р.С. - извинявам ,че темата ми е отишла в "отмора и шеги",но запитването ми не е на шега...проблемът ми е истински и доста "жив" :?
шоп - майстор
Аз съм заложил на Елдом инвест и близо 10 год никакви проблеми с него
Andri01 - майстор
Със 2 серпентини? А как са по отношение на ръждата от серпентините? Предполагам,че в началото има малко,но до месец се изчиства и не затлачва системата за БГВ!?
LazarGanev - "Велик майстор"
Просто няма как да стане качествен бойлер с две серпентини с толкова малък размер
kozl - майстор
Елдом инвест предлагат и неръждаеми с две серпентини 120 л. До колко помня 759 лв. го платих. По принцип исках да ползвам двете серпентини като една за слънчев панел, а ако някога се сдобия с газов котел двете разделно.
Обаче специалистите ми вързаха само едната на панела, като казаха, че от горната няма смисъл па, че видим как е с една.
Andri01 - майстор
LazarGanev написа:
Просто няма как да стане качествен бойлер с две серпентини с толкова малък размер
В смисъл? Този,който ползвах до сега беше с две,интегрирани серпентини и ми вършеше добра работа-говоря за зимата. тогава карах на СК и камина / със серпентина на димохода/. Но боклуците в тях ми дойдоха в повече и...:).
LazarGanev - "Велик майстор"
Andri01 написа:
В смисъл? Този,който ползвах до сега беше с две,интегрирани серпентини и ми вършеше добра работа-говоря за зимата. тогава карах на СК и камина / със серпентина на димохода/. Но боклуците в тях ми дойдоха в повече и...:).
В смисъл, че размерите на бойлера не позволяват да се монтират 2 серпентини с достатъчна площ(мощност) и подходящо разположение. Дори на 200л стоящ бойлер на Елдом котелната му серпентина е с недостатъчна площ (мощност), пък какво остава за 100-120л. Интегрираните серпентини са някакво решение, но с голям компромис, тъй като котелната серпентина пречи на работата на солара - тя трябва да е над соларната за да не си пречат, а то няма място. Ти май беше с Дрейнбек соларна система - мисля, че е по-добре да ползваш една серпентина (поне ще е голяма и да превключваш с кранове - ръчно или с автоматика.
kozl, правилно са ти казали - за да ти вържат газовия към серпентина първо той трябва да е едноконтурен и серпентината да има площ около 1м2 или поне 0.8м2, а при тебе и двете условия не са изпълнени предполагам
Andri01 - майстор
Топля само бойлер от камината/ там имам серпентина от неръждавейка 12м около димохода.Зимата бях включил малката серпентина към камината ,а голямата към СК. През деня СК вдига,колкото може ,а към 17ч. камината подгряваше до към 65-70гр.,но бяха интегрирани. Знаеш ли друга фирма,освен Tesy да правят такива? Или остава варианта с по-голям бойлер!?
kalin72 - майстор
Според мен за бойлера не бива да се мисли като за нещо, дето ще сменяш на всеки 5 години. Инвестирай в качествен, не български голям бойлер. Заслужава си.
Последна промяна от kalin72 на пет юни 13, 2014 2:14 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Имаш ли нещо в предвид-фирма?
  • 1
  • 2

Тема "Покупка на бойлер с 2 серпентини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: