Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Cyberloner - специалист
Предстои ми местене в нова къща(~130 m^2) на северен склон на планина, в която трябва да направя парно.
Искам на първия етаж да е с подово а на втория - радиатори.
Първоначално мислех с термопомпа Вода-вода, но се оказа че подземните води нямат достатъчно голям дебит.

В крайна сметка се спрях на идеята за пиролизно котле на комбинирано горива(Атмос комби). Всичко много хубаво, обаче може ли да се направи така че на първия етаж да е с подово на вода а на втория с радиатори?
Освен това да имам един воден резервоар примерно 2m^3, който да ползвам като акумулатор на топлина?

В момента в къщата има и 2 бойлера по 50 литра, които добре си вършат работата и не искам да ги хвърлям, а си мисля дали не може да влиза в тях някаква предварително подгрята вода(примерно серпентина през големия резервоар) и те само да я донагряват до необходимат температура?

Другото, което не ми е ясно е как се прави с един котел да се подава по-топла вода към радиаторите и бойлерите и по-хладка към подовото, че не ми хаерсва идеята да ходя по 50+ градуса плочки :D

В допълнение - би било много хубаво ако може да се измисли така, че в бъдеще да мога да сложа и 1-2 слънчеви колектора за топла вода, които да подпомагат цялата система.

Разрових за отговори на въпросите ми с търсачката и още повече се обърках :-D
VLADO66 - майстор
За този Атмос на първия етаж трябва да си направиш склад за дърва. :roll: От въглищата избягах,сега горя последни кубици дърва и минавам на пелети.
Cyberloner - специалист
котлето ще е в гаража, това забравих да добавя :)
VLADO66 - майстор
А колата къде ще я паркираш.Атмоса се нуждае от сухи дърва които за съжаленние не се.продават и трябва да предвидиш място за около 30м3 които да ти стоят там примерно 1 г. и периодично да ги подменяш/добавяш 15м3 и игаряш същото количество/
Cyberloner - специалист
В гаража има място за за няколко коли и за няколко атмоса :)
Още не съм избрал точно както гориво ше ползвам и затова съм се спрял на комби - може и пелети да взема.
galin56 - специалист
Много лесно се прави. Слагаш подовото на отделен кръг, една помпа и в началото на този кръг един термосмесителен винтил, настройваш го на 40 или 35 градуса, колкото си искаш и готово, то си върти една вода и само си дърпа колкото им трябва гореща за поддържане. Към радиаторите си отива по-гореща вода. Слънчевите колектори зимата са почти безполезни (плюс това къщата е и на северен склон), лятото могат да ти топлят вода за миене и къпане, но като имаш предвид, че и лятото водата във водопровода си е значилтелно по-топла инвестицията за тия колектори има да ги избиваш от спестен ток минимум 1-2 петилетки. Така, че въпрос на сметки дали си заслужава.
Cyberloner - специалист
ясно, а относно бойлерите и топлинния буфер? гледах една схема няколко теми по-нагоре и си мисля в буфера да има няколко серпентини
1. от котела
2. за бойлерите, като тук си мисля да е медна тръба през която да прекарам водопровода към бойлера
3. за радиатори/подово

няма ли да станат много тръбите? :)

а виждам и че това, което препоръчваш иска още една помпа - няма ли начин всичко да е на една помпа? Иска ми се да има колко се може по-малки активни компоненти
galin56 - специалист
Абе аз не, че съм най-големия специалист(даже не съм никакъв) в областта на локалното парно, но знам, че обикновено се слага отделна помпа на подовото точно по тази схема, която ти писах по-горе. Другия вариант е да взимаш връщата вода след радиаторите и да я прекарваш през подовото, но пак е въпрос на изчисления дали ще стане. Но при всички случай освен котела, ще ти трябват още доста пари за системата така, че не се заблуждавай, че ще минеш тънко.
Иначе има и буфери с по 2 серпентини, малко по-скъпи са май, въпрос на схема как ще ги свържеш.
Cyberloner - специалист
идеята да има по-малко активни компоненти не е да мина евтино, а ако се счупи нещо бързо да може да се отстрани проблема(примерно една резервна помпа да си имам или някакъв комплект уплътнения за нея), а не да търся кой от всичките 478932 чаркаа е дал фира и да умувам как да го оправя докато мръзна :)
kalin72 - майстор
инвестицията за тия колектори има да ги избиваш от спестен ток минимум 1-2 петилетки.
Това не е вярно, ако не се хвърляш на скъпоструващи системи. От юли 2013та имам колектори за 1050 лв, за трите месеца, когато ползвах слънцето за БГВ, съм спестил 100 лева. Тази пролет ще направя промени в ъгъла и разположението на 3те ми колектора, и за 6 месеца активно ползване ще спестя 200 лева. След 5 години, и то ако ползвам колекторите само лятото, ще съм избил парите за тях.

Тема "Моля за съвет: как да си направя отоплението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: