• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Днес взех 3 алуминиеви колектора EZINC XXA, 1.8м2, които се надявам да сгряват 300 литра бойлер поне 6-7 месеца годишно.
Бих искал в тази тема да се напише стъпка по стъпка какво и как да се направи, за да се изгради системата.
Примерно, диференциалния термостат на Интиел 3.1 дали е достатъчно добър, защото цената му е доста под цената на подобни термостати на други фирми..
Каква помпа да се сложи - подаръка не ми вдъхва никакво доверие, но дали е така на практика?
Какви други компоненти са нужни? Тръбите - мед или гофрирана неръждавейка ли? Какъв размер? И много други дребни, но важни детайли.
Не намерих всичко накуп, а би било добре да го има така.
Благодаря на всички :)
Последна промяна от kalin72 на чет юни 06, 2013 9:36 am, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
Прочети за самоизточващите се,, Дрейн бег ,, системи и ще си отговориш на много да не казвам на всички, въпроси!
kalin72 - майстор
Прочетох за drainback системите, и не мсиля, че с нещо са много по-добри от затворена система с пропилен гликол.
Ако някой ме обори с факти от реална експлоатация, ОК, но това е, което разбрах от прочетеното до тук..
naskov - майстор
Ако колекторите са обикновени, не селективни, ще са малко. Аз у нас вече над 10г с два обикновени топля 120л бойлер. Препоръчвам ти използвоането на металната гофрирана тръба, както и вентил с ел. задвижка за спирачка. Помпените групи с вграден обратен клапан, които използвах до сега започнаха да ми изневеряват и вечерта охлаждат бойлера. За ДТ използвам програмируемия ДТ2 http://stil-el.com/attachments/article/ ... %D1%82.pdf . Не се влияе от гръмотевиците
kalin72 - майстор
Обикновени на EZINC са, най-евтината им серия, XAA, но гледам, дават 1 колектор за 100 литра, така че трите би трябвало да греят 300 литра :) Ще видим де...
Ето линк към малко информация, този първия, Ecoline Al:
http://www.erato.bg/files/file_166_239.pdf
Имам един елвинтил със задвижка, как да го закача него?
naskov - майстор
По принцип няма значение къде е мястото на ел. вентила. Най-често се слага след помпата. Електрическото му свързване е успоредно на нея. Ел. вентила отваря с три минути закъснение, но това не пречи
Последна промяна от naskov(стар) на ср юни 05, 2013 11:05 am, променено общо 2 пъти.
kalin72 - майстор
Тоест да затвори, когато температурата в бойлера стигне максимума ли?
naskov - майстор
Не, целта на ел. вентила е да предотврати естествената циркулация, която настъпва вечер, когато температурата на бойлера е по-голяма от температурата на колектора. Тази естествена циркулация води до охлаждане на бойлера и за да се избегне това се използва или клапан с пружина (по-евтиния вариант) или ел. вентил
fbr - майстор
kalin72 написа:
Прочетох за drainback системите, и не мсиля, че с нещо са много по-добри от затворена система с пропилен гликол.
Ако някой ме обори с факти от реална експлоатация, ОК, но това е, което разбрах от прочетеното до тук..

Сега разбра ли защо drainback системите са по добри. Не ти трябва ел клапан, не ти трябва обезвъздушител. нито етиленгликол, нито юпиес. Само колектор, бойлер със серпентина, съд за източване и помпа, ааа и един термостат като загрее колектора да тръгне помпата. Евентуално още един за защита от прегряване.
kalin72 - майстор
А зимата ще работи ли драйнбек-а, въпреки, че имам котел да топли бойлера, друго си е да ползвам и слънцето. Също така чета, че тази система не е за препоръчване там, където има честа употреба на топла вода. Също така иска по-мощна и неикономична помпа.
Но защо пък да не опитам с дрейнбек система, и ако съм доволен, ще я оставя, ако ли не, тогава да правя затворената система :)
Каква помпа в случая ще ми препоръчате, тези Тайфу, 25-4 дали стават?
И какъв съд да ползвам, за източването? Ако има значение, разбира се.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Изграждане на слънчева система за отопление." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: