• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
нов съм във Вашия форум, и без никакви знания относно изграждане на локални парни системи.
Предстои ми изграждане на парно и съм начертал как бих искал да работи. Интересувам се какво е необходимо да се промени по тази система, за да функционира правилно и би ли работила като цяло.

Благодаря предварително!

Прикачен файл

parno.jpg
jorkataG - специалист
Привет колега.
Най напред има доста теми относно изграждането на инсталация за парно на къща но ако модовете не затрият твоята тема ще пишем.
Системата си е почти наред /казвам почти защото има някои неща излишни/ но ще работи.
Първо според мен двата крана за изтичване на самите радиатори са излишни, второ при положение че котела е в мазе/1 етаж ако на това ниво няма радиатори и помпата става излишна.
Но първо сподели за вида на котела, марката и т.н .
И второ мисля че горно разпределение на студения щранг не е удачен вариант но има доста хора /filmatoplo Lazar - да прощават останалите че не ги споменавам но ги има доста са / които могат също да ударят по едно рамо със съвети. :)
Ето ти и малко подобни теми
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 0%BB%D0%B0
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 0%BB%D0%B0
Здравейте, предположих, че информацията е оскъдна затова да допълня.

Идеята да се изгради по този начин, е че няма възможност да минават тръби през първия етаж - от тук идва и разпределението на студения щранг - тръбите ще стигат до покрива покрай комина. Изпускателните кранове са при нужда от източване на системата, но предвид това, че студения щранг се връща обратно до горе това е единствения вариант за напълно източване.

Така нареченият котел е зидана камина, на която ще бъде вградена водна риза.

Пуснах нова тема, не поради липсата на подобни, а заради нуждата да си изясня какво е необходимо за изграждане точно на такава система при която студената вода трябва обратно да се качи до горе и след това да се върне долу във водната риза.
LazarGanev - "Велик майстор"
Схемата си е нормална, красиво начертана, но дали и как ще работи зависи от детайлите, а те липсват. Засега виждам като кусур само че няма къде да се обезвъздушава връщащия щранг
Energyx - специалист
Тъй като и аз работя по темата топло на вила, бих ти дал следните идеи.
Да се направи водната риза така, че да издържа налягане над 3 бара и да се направи системата затворена със съответната автоматика. Разширителния съд слагаш на студената вода долу до ризата. Сипваш 15 % пропиленгликол във водата и така си осигуряваш незамръзване до -5 С. За по-ниски температури предвиждаш доподгряване против замръзване на ток.Така трасетата на тръбите нямат значение и си спестяваш упражненията с източване, пълнене и обезвъздушаване.
Ако си далече от материята, викни професионалист, ще ти излезе по-евтино спрямо резултата, който ще постигнеш. :)
Във друг форум ми казаха да свържа и студения щранг към разширителния съд през спирателен кран. Това дали ще е достатъчно да осигури обезвъздушаването му. Системата така или иначе ще се пълни с незамръзваща течност, защото там където е вилата отива доста под -5 градуса зимата.

Така или иначе ще направя и консултация с компетентна фирма. Благодаря за съветите.
alsted - майстор
LazarGanev написа:
... няма къде да се обезвъздушава връщащия щранг
А така?
Прикачен файл:
за самообезвъждушаване.JPG
за самообезвъждушаване.JPG (64.01 KиБ) Видяна 1945 пъти
Лошото е само ако помпата започне да върти през РС вместо през радиаторите :)
alsted - майстор
"Вместо" не бих казал, че е коректно. "И" - съм съгласен до някъде. РС ще е доста по-нагоре, а тези помпи принципно нямат особен напор. Това свързване е характерно и ти би трябвало да знаеш защо?
Ако няма кран за балансиране на потока, няма никаква гаранция за "и" или "или", поради което пък няма гаранция и за незамръзването, за което предполагам загатваш. Общо взето работата ми с отворени системи е да ги преработя в затворени
  • 1
  • 2

Тема "Локално парно за вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: