• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gogyto - специалист
Колеги, здравейте!
Имам един балон хоризонтален на вилата с външен нагревател(който е изгорял естествено) някакъв много стар модел, но пък е много здрав.Същият съм го боядисал с черна боя и го ползвам без налягане към банята на самоток, но проблема е че трудно загрява тъй като е вързан за изход на входа на студената вода и само в много горещи дни върши работа.Сега мисля да го вържа под налягане както трябва и да взема от горещата вода в горната част но имам малък проблем и моля за съвет.Отгоре е разпробит с бургия 3мм (не знам защо така го намерих) и искам да затворя тази дупка по някакъв начин, по възможност без електрожени.Водата иде от извор- каптаж от 10м височина което предполага налягането да е към 1 атмосфера.Та въпроса ми е ако направя резба в дупката и завия болт с уплътнение дали ще държи, а също така си мисля да го скрия под прозрачни поликарбонатни плоскости, но четох тук някъде из форума че потъмнявали след време, та ако може съвет и в тази насока.Изчел съм всички теми тука свързани по въпроса, надявам се не злоупотребявам като пускам нова тема ;)
Предварително благодаря на всички който ще се включат в темата ми.
fox_vt - майстор
Колко е дебела стената на балона трябва да е поне няколко милиметра че изобщо да държи каква да е резба.Ако балона не е с много голям диаметър може да го опашеш със метална лента като скоба която да притиска "тапа" към дупката за една атмосфера ще издържи.
gogyto - специалист
fox_vt написа:
Колко е дебела стената на балона трябва да е поне няколко милиметра че изобщо да държи каква да е резба.Ако балона не е с много голям диаметър може да го опашеш със метална лента като скоба която да притиска "тапа" към дупката за една атмосфера ще издържи.
Да не се сетих за дебелината на балона, мисля е е 3-4мм не повече, а за скобата също е идея не е толкова обемист като диаметър, може би ще мисля нещо подобно, по принцип като не се ползва няма да е под налягане.Преди входа на студената вода мисля да сложа крана в самата баня, дефакто само когато се ползва ще е под налягане.
8180 - майстор
Това се води "самопробивен винт за покриви" с гумена шайба за уплътнение. Не боли да пробваш.Изображение
gogyto - специалист
Колега, :shock: страхотно нещо е това, за първи път го виждам, обнадежден съм много ти благодаря :yawinkle:
shotik - майстор
Аз бих направил следното ,ако е на достъпно място отворът - ще източа водата,ще махна фланеца,ще разпробия отвора с Ф5-6 мм и със съответстващ болт,на който има метална и гумена шайби ще го поставя в отвора и също от другата страна пак шайби ,гайка/по възможност неръждаеми да са елементите или месингови/ и ще стегна.Гумените шайби може да са от тези за кеклите на батериите за вода .
gogyto - специалист
shotik написа:
Аз бих направил следното ,ако е на достъпно място отворът - ще източа водата,ще махна фланеца,ще разпробия отвора с Ф5-6 мм и със съответстващ болт,на който има метална и гумена шайби ще го поставя в отвора и също от другата страна пак шайби ,гайка/по възможност неръждаеми да са елементите или месингови/ и ще стегна.Гумените шайби може да са от тези за кеклите на батериите за вода .
Няма фланец, със сух нагревател е :)
fox_vt - майстор
Щом е 3-4 мм може да стане с нарязване на резба или с винтовете показани от колегата 8180.Все пак една атмосфера не е кой знае колко голямо налягане.Във всяка железария има такива винтове :wink:
gogyto - специалист
fox_vt написа:
Щом е 3-4 мм може да стане с нарязване на резба или с винтовете показани от колегата 8180.Все пак една атмосфера не е кой знае колко голямо налягане.Във всяка железария има такива винтове :wink:
Да и аз на това се надявам, налягането наистина не е голямо... след напълване на бойлера прави стълб около 30-40см., през този отвор :) (между другото вилата е по твоя район :))
gogyto - специалист
В крайна сметка стана със заварка, така или иначе сега се чудя за бюджетен първоначален чалъм да го скрия под нещо, с тези поликарбонатни плоскости няма да стане понеже продават листовете най малко по 6 квадрата :? .Бях чел някъде за вариант с оранжериен найлон, някакви съвети?
  • 1
  • 2

Тема "Слънчев бойлер - направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: