Най - вълнуващия въпрос зимно време.
masterchef - напреднал
Здравейте,имам едно питане каква е разликата между котле-камина с водна риза освен ,че камината отдава повече енергия ? Кое е за предпочитане ? Естествено става дума за еднакви по мощност печки.
Energyx - специалист
И как едното да отдава повече енергия от другото, след като и двете са равни по мощност :?
Така е, като се бяга от часовете по физика... :lol:
tysonlkr - специалист
Както каза колегата няма как при еднакви мощности камината да отдава повече. Може би са имали в предвид, че камината отдава топлина в помещението което се намира, а котлето не отдава нищо.
По принцип котлетата са и с по голяма мощност от камините.
masterchef - напреднал
Energyx написа:
И как едното да отдава повече енергия от другото, след като и двете са равни по мощност :?
Така е, като се бяга от часовете по физика... :lol:
Камините имат топлоотдаване 5-6 KW отделно от водната риза,котлетата имат около 1 KW.Това ми е ясно на първо четене,но при положение ,че и двата уреда имат мощност на водната риза 20KW а именно тази мощност ни е важната кое е за предпочитане ?
jabata - специалист
masterchef написа:
Камините имат топлоотдаване 5-6 KW отделно от водната риза,котлетата имат около 1 KW.Това ми е ясно на първо четене,но при положение ,че и двата уреда имат мощност на водната риза 20KW а именно тази мощност ни е важната кое е за предпочитане ?
Точно това е. Котлетата отдават много по-малко към околната среда от камината (в случая помещението в което се намират). И затова при камините винаги се пише мощност на топлоотдаване към помещението (въздуха), тъй като се изхожда от факта че те ще се инсталират от факта че са в обитаемо помещение.
Като цяло въпроса дали да е камина или котле, зависи от много фактори, като започнеме от вид на горивото, минеме през това колко време автономен режим трябва да има котлето/камината и стигнеме до това има ли налично помещение за котле, и разбира се какво ще се топли (къща, апартамент, офис, ателие или каквото щеш там).

Като цяло ако горивото ще е дърва, по-добре да е камина, защото дървата са доста по-мръсни от пелетите и съответно част от това ще отиде в помещението, от което много хора бягат. При пелетите, вече е по-различно, те са по-чисто гориво, и съответно голяма част от камините имат до 15-20 часа абсолютно автономен режим на работа (при минимална мощност). И при тях си има малко мръсотия, но това е пренебрежимо малко в сравнение с дървата, и най-вече няма дим в помещението.
Друг е въпроса как са сметнати тези 20 KW които са ти необходими, защото много често фирмите смятат със супер голямо преоразмеряване, което пък после ти излиза много скъпо. Но като цяло 20 KW си е доста и това стига спокойно за отопление на 200 м2 жилищна площ ( в зависимост от изложение, изолация т.н.)

Но мое лично мнение че до 20KW по-добре камина, отколкото котел. Не на последно място, камината създава уют.
masterchef - напреднал
jabata написа:
masterchef написа:
Точно това е. Котлетата отдават много по-малко към околната среда от камината (в случая помещението в което се намират). И затова при камините винаги се пише мощност на топлоотдаване към помещението (въздуха), тъй като се изхожда от факта че те ще се инсталират от факта че са в обитаемо помещение.
Като цяло въпроса дали да е камина или котле, зависи от много фактори, като започнеме от вид на горивото, минеме през това колко време автономен режим трябва да има котлето/камината и стигнеме до това има ли налично помещение за котле, и разбира се какво ще се топли (къща, апартамент, офис, ателие или каквото щеш там).

Като цяло ако горивото ще е дърва, по-добре да е камина, защото дървата са доста по-мръсни от пелетите и съответно част от това ще отиде в помещението, от което много хора бягат. При пелетите, вече е по-различно, те са по-чисто гориво, и съответно голяма част от камините имат до 15-20 часа абсолютно автономен режим на работа (при минимална мощност). И при тях си има малко мръсотия, но това е пренебрежимо малко в сравнение с дървата, и най-вече няма дим в помещението.
Друг е въпроса как са сметнати тези 20 KW които са ти необходими, защото много често фирмите смятат със супер голямо преоразмеряване, което пък после ти излиза много скъпо. Но като цяло 20 KW си е доста и това стига спокойно за отопление на 200 м2 жилищна площ ( в зависимост от изложение, изолация т.н.)

Но мое лично мнение че до 20KW по-добре камина, отколкото котел. Не на последно място, камината създава уют.
Привет,най сетне смислен отговор :) Сега по същество,KW в случая са примерни,помещението където ще се постави печката е неизползваема стая която ще се ползва за гостна,като има опция да се отдели с гипсокартон ако реша да е котел,за да е по прибрано.Ще се отоплява къща на 2 етажа общо 100кв рз с вътрешна вита стълба,котлето към което съм се спрял е най малкото на прити 18 KW+ 1KW топлоотделяне на самото котле.мощноста на съществуващите ми радиатори е 15KW като мисля в последствие да купя и бойлер със серпентина.Къщата няма все още изолация,дограмата е дървена но прилична и чисто нов покрив със стиропор на горната плоча.Това е общо взето имам месец някъде да преценя кое е по добре и да действам.
jabata - специалист
Привет,
При така подадената информация мога само да ти кажа аз какво бих направил, и защо. Пък оттам нататъка, можеш сам да си прецениш. Освен това би било добре, да чуеш и друго мнение.
Аз бих сложил камина, и ето и аргументите:
Първо, това доколкото разбирам е част от къщата някаква стая, която би се ползвала като гостна или каквото искаш още. Ами тогава една камина екстра ще се връзва, хем ще е топло (може би най-топлото помещение от къщата) хем ще има уют. И по-този начин хем топлината няма да се губи, в цялата къща ще е топло, хем няма да е мръсно. Отделно че от хора съм чувал че до 15KW по-добре камина отколкото котле.
Отделяне на част от това помещение, с гипскартон и да го направиш котелно, става но като цяло трябва да имаш в предвид, че дори и да го отделиш, пак мръсотията ще е същата. Котле, най-добре се връзва за мъзе, или специално направено котелно. Защото мръсотията е не само вътре в котелното, ами и съседното помещение.
В общи линии, това са ми на мене съображенията. Вече какво ще избереш, си е абсолютно твой избор, защото всеки сам решава за себе си. Все пак, никой не знае по-добре от теб самия, как стоят нещата погледнати от твоята камбанария.

Тема "Котле или Камина ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: