Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobrev - специалист
За буферен съд към парното съм решил да ползвам железни варели по 200 литра, монтирани легнали един над друг и свързани последователно. На единия страничен капак всеки варел има, близо до ръба, по два извода с резба / единия 3/4, другия 2 цола/. Всеки варел ще е с монтирана термоизолация. Системета ще е отворена /без налягане/.
Моля познавачите за мнение!

Прикачен файл

shema-1 - new.JPG

Прикачен файл

буфер от варели.png
буфер от варели.png (3.27 KиБ) Видяна 3280 пъти
filmatoplo - майстор
Ще стане , само варелите да издържат на напъна понеже не са със сферични дъна :? , второ изводите както си ги показал не са по диагонал -има вероятност водата да минава в предния край , а назад балона да седи незагрят .След това без значение дали инсталацията ти е отворена -сложи баланс вентил поне 1,5 бара , ако се наложи да изпусне преди спукване :wink: .
шоп - майстор
За да не се получи ефекта за който филма споменава може да се взаимства от принципа на бойлера. Долните ( или горните) отвори трябва да са с монтирани във варелите тръби стигащи до края на варелите и тогава циркулацията ще е на кръст.

Според мен предпазният вентил е излишен при отворена система. Друг е въпроса колко метра е водният стъпб на отоплителната система и дали варелите ще издържът.
dobrev - специалист
Вземам си бележка от първите мнения. Ще оставя входовете 2цола от долната страна на варелите и ще монтирам тръба 1 цол на този вход, дълга почти до другото дъно, за да се завърта целия обем на варела. Посочените трипътни вентили могат ли да се използват за местата, на които са сложени?
ivanovbg - майстор
Аз не бих сложил железни варели. Миналата година занесох 2 варела за поливна вода при бабата, тази година се пробиха. Варелите бяха от масло. Поне предвиди да стоят в такова помещение дето като се спукат да не направят наводнение. И си махни цедката на помпата, че така ръждясват.... Виж ако са поцинковани... Вече 10 години имам такива от глюкоза и нямат проблем. А и са доста по дебели.

:partyman:
filmatoplo - майстор
Като съм казал че ще стане , значи става по принцип , но за тези варели не си заслужава труда .
шоп - майстор
+ 1 към филма топло

нямам им вяра на варелите ( един малък пробив от шупла и зимата си на студено)

бих заложил на 220 литрови дебелостенни пласмасови бидони от сините със серпентини в тях или ако има възможност за вкарване в помешението 1000 литрови пласмасови цистерни на евро пале.

П.П американците масово правят буфери от 1000 до 10000 литра от шперплат, дърво и полиетилен под формата на сандъци с изолация разбира се със серпентини в тях

Успехи.
bulhomes2 - майстор
Бидоните и еднокубиковите цистерни не са мислени да държат течности с t>80°C. Или с нещо такова АнтонВМ ме разубеди да е пластмасов буфера. По смътни спомени около 400 лв с материалите са ми 2 оферти от различни фирми за метален буфер около кубик с 4 мм ламарина. Ако не е с фирма, а с приятел заварчик и ламарини от вторични - ще падне цената поне на 300 лв. Срещу 140 за пластмасовия. Аз бих избрал металния.
filmatoplo - майстор
Ох той човека си ги има варелите , но ще се прецакат бързо ако не веднага .По вторични съм намирал готови балони бойлери или цистерни които са ползвани после за буфери , но човека не говори за това да дава пари , а да ползва налични материали .Миналата година уредих един клиент с почти нов 500 литров оригинален буфер за 350 лв , ама това мина :wink: .Ако изкочи нещо ще пиша .
bulhomes2 - майстор
Бе да бе, ама да не би всяка година да правиш отоплителна инсталация, че да ги мислиш толкова 300-400 лв. Сега ще ги спести с варелите, ама след 2 години пак ще ги даде, но има шанс да стои на студено няколко дена и да прави ексремни ремонти в кофти време.

Тема "Буфер от железни варели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: