Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitkovec - напреднал
Здравейте, майстори, и кандидат-майстори! :)
Позволявам си да пусна тази тема, първо защото ми предстои покупка на такава машина, и второ, защото смятам че няма достатъчно писано по въпроса. Доста дни имам навъртяи в интернет, в четене, но така и не намерих безпристрастни мнения. Надявам се, че ще се включат хора с опит в тази материя. Като целта е , чрез сравнение на положителните качества на различните продукти, да може всеки , на който му предстои подобен избор, да може да направи някакви изводи.
Нека да съм пръв, и да кажа нещо за Дайкин и Висман , преложените от тях варианти неминуемо включват допълнителен нагревател на системата, вдига консумацията с няколко киловата на час! Докато при Мицубиши , твърдят, че системата работи спокойно до -20*С без допълнителни нагреватели. Като потребител с техническо образование, но без познания в областта, това звучи доста зле за първите 2 марки. освен ако ен пропускам нещо, разбира се... :-D
denuchi - специалист
Ами ти вече си решил като гледам. Какво да обсъждаме. Взимай и си готов.
filmatoplo - майстор
Дай линк към машините които гледаш , за ТП възду-вода ли става дума , или за вода-вода. :? :)
piron45 - майстор
И аз съм за Mitsubishi. Разгледай тези машини - Mitsubishi Electric Ecodan.
dimitkovec - напреднал
Благодаря за включването на всички! И се извинявам, за отсъствието ми, но някои неща изискваха цялото ми внимание... Реших и аз да се бракосъчетая :headbash: , та както се досещате, малко позабравих за нещата от истинския живот. Мина доста време откакто пуснах темата, и все още съм доникъде. Но, сега пак проблемите идват на дневен ред! В общи линии съм дотам, докъдето бях и преди месец- готов съм финансово, но все още се чувствам разтроен. Даже наскоро гледах и LG, та въпросите не намалят, точно обратното. :wallbash:
Коригирам първия си пост, тъй като очевидно, и Мицубиши електрик залагат "запасен нагревател", койти като се включи, и системата придобива вид на... обикновен бойлер. Да не би Екодан и Зубадан да са нещо коренно различно? :?
Имате ли представа, дали в България са мит термопомпите, работещи до -20*С, без допълнителен ел. нагревател? Не падам от небето, и съм наясно, че СОР-а ще пада драстично, но просто захранването ми е такова, че главния ми предпазител неминуемо ще се срине при един такъв консуматор, ако в този момент са включени бойлерът, фурната, и един електрически чайник, да речем.
Едната машина е Viessmann- Vitocal AWB AC A13
Другата е Mitsubishi- PUHZ-SW100VHA
После Daikin - ALTHERMA модел ERLQ011CV3 R410 A
Както и LG - Therma V - 12.0 kW
Цените са сходни, гаранционните срокове- също. СОР-овете се различават значително. Това, за мен може да означава 2 неща- или тези с по- висок обявен СОР спестяват истината, или ако не е така, би било доста глупаво да се купи машина с 20% по- нисък СОР...

Още веднъж благодаря за компетентните мнения!
kuuuuuul - майстор
Май си объркал посоката на разсъжденията.Първо трябва да си изясниш колко кв. са необходими за отоплението на жилището при различни външни тем.Ако при -20гр. са ти нужни примерно 5кв за отопление и ако ТП може да отдава тези киловати при тази тем. тогава няма да ти трябва допълнителен нагревател.За да постигнеш това ще трябва да преоразмериш доста ТП-та което не е иконом. изгодно.Колко пъти и за колко време тем. в твоя район падат до -20гр? По тази причина ТП се комбинират с ел.нагревател или друг вид отопление.ТП е изгодна при добре изилирани жилища с подово отопление или конвектори.
dimitkovec - напреднал
Без да съм сигурен, ама въобще, смятам че за да ми изготвят някаква оферта, търговците трябва да са направили тези сметки. Въпреки, че досега никъде не съм плащал за такива изчисления и малко се опасявам, че просто хората правят груба сметка, и се презапасяват, предлагайки по-голямата мощност.
Аз съм от варненския регион, и е вярно, че температурите много рядко падат под -10*С. А, ако паднат до -20, то и кабелите на Еон също падат...на земята :) Но, благодаря за насоката! :) Определено ще се поинтересувам повече за това, какво запасяване залагат проектантите.
Без да има претенции за "най", смятам, че изолацията, прозорците, конструкцията, и изложението на къщата са подходящи за термопомпа. Предвидени са конвектори навсякъде, освен в баните. Все още не съм свързал рекуператори за вентилацията и канализацията, но... кое по -напред! :-D
Накъде четох, че ако термопомпата е с мощност по- малка от необходимото, тя ще работи на максималния си капацитет през повечето време, и изразходеното електричесво ще е по- голямо от разчетеното. Ако пък е по- мощна машина, то тя ще работи на кратки интервали, което ще доведе до по- бързото износване на елементите... Доколко подкрепяте тези твърдения?
Системите за дефрост на ъншното тяло, какви видове могат да бъдат, и кой би бил по- удачен?
Но, да се върнем на основното - на коя марка да заложа, и защо? :?:
ivan_v - специалист
dimitkovec написа:
...Предвидени са конвектори навсякъде...
Какъв е смисъла от ТП ако ще се ползват конвектори? Губи се най-ценното - тишината. Ако ще е ТП с конвектори не е ли по-добре с климатици.
1. Със сигурност сметките с ТП няма да са по-ниски в сравнение с варианта с климатици.
2. Спестява се необходимостта от тръби, помпи, разширителни съдове, обезвъздушители, пълначки, празначки, тъпкачки и др. :)
kuuuuuul - майстор
ivan_v написа:
dimitkovec написа:
...Предвидени са конвектори навсякъде...
Какъв е смисъла от ТП ако ще се ползват конвектори? Губи се най-ценното - тишината. Ако ще е ТП с конвектори не е ли по-добре с климатици.
1. Със сигурност сметките с ТП няма да са по-ниски в сравнение с варианта с климатици.
2. Спестява се необходимостта от тръби, помпи, разширителни съдове, обезвъздушители, пълначки, празначки, тъпкачки и др. :)
Сигурното е ,че с ТП е по евтино от колкото с няколко климатика.Аз топля около 90м2 с 1.5кв и на всякъде е топло,а само с климатик за хола и кухнята (35м2) пак харчи почти толкова.Следващата зима ще включа още един етаж със същата квадратура.

Тема "Термопомпа 9KW-12 KW Мицубиши vs Дайкин vs Висман..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: