Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Моля да ме упътите, че не съм достатъчно вещ в отоплителните инсталации. Отоплявам се на централно парно, една от стаите - преходен хол/трапезария с кухня е мн голяма около 60 кв.м., има 3 алуминиеви радиатора, съответно всеки с термостатична глава. Понеже ми писна всяка вечер да въртя по 3 вентила, а и освен това не съм сигурен че работят правилно - забелязвам че не се затварят и отварят по едно и също време.
Реших да си реша проблема със програмируем стаен термостат, след като видях една брошура за Данфос линк, която обаче ми се видя доста скъпа система. Има ли решение термостата да управлява вентил който да включва и изклюва и трите радиатора, например чрез поставяне на вентил пред радиаторния колектор (мисля че така се казва това на снимката, откъдето са свързани тръбите за радиаторите?

Ще съм много благодарен ако ме насочите към конкретно решение на проблема.

Прикачен файл

005 BRL 073.jpg
005 BRL 073.jpg (13.93 KиБ) Видяна 3103 пъти
Energyx - специалист
Има-двупътен вентил 1" на WATTS с термоелектрическа задвижка Оventrop. Стр. 83 и 17 в ценова листа отопление на Интерметал-общо двете към 70 лв.
Последна промяна от Energyx на пет окт 03, 2014 12:26 am, променено общо 1 път.
Благодаря, разбрах какво ми трябва вече, а и цената им е много добра, в сравнение с това което съм гледал дотук, бях решил че под 300 няма начин на падне термостата + вентил и задвижване.
А термостата който ще ги управлява трябва ли да е на същия производител, както и задвижката, или е възможно и на друга фирма?
Energyx - специалист
Стайно термореле за 20-на лева каквото и да е. Може и от тези за подово отопление.
ОБАЧЕ, аз не одобрявам идеята ти.

Понеже ми писна всяка вечер да въртя по 3 вентила, а и освен това не съм сигурен че работят правилно - забелязвам че не се затварят и отварят по едно и също време.

3 вентила не са много, а най-вероятно си работят правилно-след като са на различни места, няма как да притварят и отварят едновременно.
Но ако имаш идея и силно желаеш да я реализираш-кеф цена няма :-D
Energyx написа:
Стайно термореле за 20-на лева каквото и да е. Може и от тези за подово отопление.
ОБАЧЕ, аз не одобрявам идеята ти.
За кефа си прав, но след като смяташ че е неразумно, как тогава да го реализирам? Единствения друг начин, който съм видял е с програмируеми радиаторни вентили.
Има ли други възможности за постигане на автоматизацията, което е целта?
ArturDent - Почти Безобиден
VLADO66 написа:
http://www.zumzi.com/bg/pestete-s-avtom ... tori-d9189 има и на Хъниуел и Херц
Само си представям моите деца да го набарат това...
kalin72 - майстор
Функция "защита от деца"
:cool:
Според мен няма полза от това, което си замислил...ама според мен :)
Energyx - специалист
Решението на Владо 66 струва 3*49=147 + разбутването на всеки радиатор.
Перфектен седмичен таймер струва колкото стайното реле,дето ти препоръчах /вж. Конрад електроник и др./,просто го слагаш да управлява задвижката по време, което пак не го смятам за добро решение, щото режим вкл/изкл не е икономичен.
След като си на централно парно, понижените отоплителни режими нощно време са програмируема функция на контролера на абонатната станция, просто трябва да се пипне, без непременно да знаят съседите :-D
Energyx написа:
Решението на Владо 66 струва 3*49=147 + разбутването на всеки радиатор.
Перфектен седмичен таймер струва колкото стайното реле,дето ти препоръчах /вж. Конрад електроник и др./,просто го слагаш да управлява задвижката по време, което пак не го смятам за добро решение, щото режим вкл/изкл не е икономичен.
След като си на централно парно, понижените отоплителни режими нощно време са програмируема функция на контролера на абонатната станция, просто трябва да се пипне, без непременно да знаят съседите :-D
Вече разбрах защо вечерта за кратко спира парното, и след като пак тръгне е малко по-хладно (честичко работя вечер). Но пък няма начин да настройвам абонатната станция да се изклюва когато сме на работа.

А има ли възможност да се сложи вентил, който не е просто вкл/изкл, а да работи по-оптимизирано? Доколкото разбрах термостатните радиаторни вентили работят на подобен принцип - ограничават дебита според нуждите. Моторизинираните зонови вентили не работят ли на този принцип? Или да сложа един прав радиаторен термостатичен вентил пред колектора и една термозадвижка за вентил и толкоз?

Първоначалната идея беше да мога да си програмирам отоплението, и още тогава ги загледах вентилите, като по горните. Но поради сложността на изпълнението - три радиатора, на различни места в помещението, нужда от окабеляване или безжична връзка със стайния термостат (тук стават скъпо ;)), единия радиатор е покрит с решетка, така че термостатната глава кой знае какво ще измери, се отказах и измислих да е по-просто. Един вентил за всички радиатори и стаен термостат. За спалните така или иначе съм предвидил програмируеми термостатни глави като предложените от Владо.

Тема "Моля за съвет за термостат и вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: