• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petarsg - помощник
Здавейте искам да споделя моята идея за отопление.Харесъл съм камера за вграждане UNIFLAM 700 12kW ще и направя въздушна риза и с въздуховоди и вентилатор ще отоплявам още две помещения .Искам да попитам необходимо ли е да монтирам клапа за тягата на комина .Приемам всякъкви мнения и предложения.

Прикачен файл

thumb3_1377259696_712.jpg
thumb3_1377259696_712.jpg (71.91 KиБ) Видяна 5286 пъти
шоп - майстор
Според мен клапата е задължителна

Изхода за димните газове на камерата за вграждане няма ли си клапа?
vladilen - специалист
хубаво е да има клапа ако комина е с тяга в повече от необходимото (голям диаметър и височина), в противен случай не е необходимо
аз си сложих но сега си стои постоянно остворена
jabata - специалист
Ами разбира се, че ти трябва клапа на комина. Иначе как мислиш да регулираш горенето? Само с подаването на въздух няма да стане, и тогава винаги топлото ще ти бяга в комина. Те хората за това са измислили тази клапа.
Andri01 - майстор
Имаш ли в предвид,че въздуха към двете стаи пренася и миризмите от стаята с камината? :?
petarsg - помощник
[quote="Andri01"]Имаш ли в предвид,че въздуха към двете стаи пренася и миризмите от стаята с камината? :?[/quo
petarsg - помощник
petarsg написа:
Andri01 написа:
Имаш ли в предвид,че въздуха към двете стаи пренася и миризмите от стаята с камината? :?[/quo
Мисля да вкарвам въздух от вън макар че и той може да вкарва миризма.
jabata - специалист
Това с въздух отвън също е нож с две остриета. Ти хубаво ще вкараш свеж въздух отвън, но я си представи че точно в момента съседа пържи картофи, или другия съсед си разгаря въглищата :shock:
Става една такажа хубава картинка, че направо по-добре да не съм в тази стая. Въздух се вкарва, но тогава той директно трябва да отива в консуматора, без да попада в стаята.
Andri01 - майстор
Един приятел по тази причина се отказа от въздуховодите,след 1г. работа. Зимата въздуха влизаше много студен ,охлаждаше много димохода и имаше проблеми с горенето. Мина на ел. радиатори-стенни в спалните.
beam55 - напреднал
Ползвам такава вече втори сезон на вила, която не се ползва непрекъснато. В комина е включена с гъвкава неръждаема връзка и няма клапа (не е предвидена в конструкцията и схемата за монтаж). Тягата се регулира с клапата на чекмеджето за подаване на въздух, което е достатъчно. Все още не е "вградена", но топли (след 12-24 часа) и помещението на втория етаж (отворено стълбище и врати). Не се нуждае от много пресен въздух. Прозореца отворен на "микровентилация" е достатъчен. За отопление на помещение на същия етаж е почти задължително въздуховоди, вентилатор и просвет под вратата или друг отвор за рециркулация на въздуха. Напоследък се замислям, дали не беше по-практично да купя по-голяма, за да я зареждам по-рядко, с по-големи дърва и да работи при затворена клапа. По темата има много писано за положителни и отрицателни страни на този вид отопление. Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Камина с въздушна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: