Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте!

Това е първият ми пост в този форум и преди да задам въпрос съм длъжен да се представя. Казвам се Петко и живея и работя в малко населено място в България. От скоро в дома си имам изградена система за отопление, посредством камина с водна риза Прити(13+4 киловата), която захранва 3 стоманени радиатора тип 22 с размери 160х60 см. Системата е затворена и работи под налягане от 1 атмосфера и спокойно си подържа 70-80 градуса температура на водата(няма повишаване на налягането, няма "завиране" на водата, тръбите не се прегряват и не се деформират - те са полипропиленови с алуминиева вложка и се редуцират от камината до радиаторите по модел ф25>ф20>ф16). Като ефективност и КПД сме много доволни, макар все още да е топло и системата да няма много "стаж".
Имам няколко въпроса, които са ми много необходими да разгадая:

1. Циркулационната помпа се контролира от контактен термостат Prodigy B2000, който е монтиран посредством метална пружина директно на изходящата метална тръба(3/4), излизаща от камината. Тръбата е дълга 30 см и завършва с тетка в която е монтиран патрона на термометъра(термостата е преди него). До тук предполагам, че всичко е ясно. Проблемът е в това, че за да затвори термостата, когато температурата на водата достигне 60 градуса, той трябва да е настроен на много по-малко градуси или точно на 30. Това е 50% неточност и ако някой в дома ни се заиграе с него ще стане голяма беля. Не зная дали проблемите идват от неточен термостат или са някъде другаде но ви моля да ми дадете съвет какво да направя.

2. Налягането в системата е 1 бар, колкото е и налягането в разширителният съд(26 литра, мембранен). До момента при градуси на водата 70-80 по целзий, манометъра не отчита повишаване на налягането. Което за мен е добре, защото не се притеснявам, че ще претоваря системата и налягането ще я увреди. Това е в предвид на указанията на производителят на камината, че тя може да работи под налягане до 1 бар. Но... правилно ли е настроено то? Питам вас, тъй като е хубаво да получа съвет от няколко места, а не само от майсторите тук.

Благодаря ви предварително!
geniya - специалист
Решението е следното:
Първи вариант:Разглобяваш термостата вадиш медната тръбичка "датчика" който взима информация от тръбата и я мушкаш заедно с датчика на термометъра в гилзата.Ако този вариант не е възможен, използвай термопаста за подобряване на топлинния контакт между датчика и тръбата.
Втори вариант:Мисля, че точно тези термостати не бяха добри и имаха неточности в отчитането и голям хистерезис.Сменяш го без да се замислиш, вземи сложи на ЕMMETI.
filmatoplo - майстор
Prodigy е 1 към 1 с Emmeti да не кажа че вътрешното е същото , само се различават по материала и надписа на кутийката , но по форма са еднакви .И двата вида при мен са били точни , имам монтирани безброй .http://lakal-bg.com/product/id/263
geniya - специалист
Досега съм направил две инсталации, моята и на родителите ми.На втората е с В2000 и работи горе-долу по същия начин както е описан по-горе.В смисъл неточно.
Energyx - специалист
Ако 30 см-вата тръба е хоризонтална и термостата е монтиран към края, може да се получава. Най-добре е в самото начало.
Ahmakov - специалист
Този начин на работа на термостата не е дефект, а нарочно търсен ефект. Помпата се стартира при достатъчно нагряване на водата (повече от 60 С), а градусите които си нагласил, показват при каква температура ще се изключи помпата. Температурата на включване е изместена с около 30 К нагоре, пропорционално на температурата, която се задава за изключване. Примерно ако си задал 40 С, трябва да включи на около 70 С и да изключи на 40 С. Отделно тези термостати имат и забавяне по време, в смисъл че осезателя отчита промянята на температурата с известно закъснение, някъде около 3 - 4 К в минута.
Ако някой у вас се заиграва с термостата, какъвто и да е, колкото и да е точен, пак ще стане същата.
Ако разширителния съд е мнооого преоразмерен, е нормално да не виждаш промяна в налягането. НО всяка нормално оразмерена система си променя налягането, при затопляне на водата, трябва да се повиши налягането.
bibiqn - специалист
http://stil-el.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=90
Аз ползвам такова вече 2 години и за сега не ме е подвел.Има около 5-10 градуса отклонение спрямо термометъра на водата.
n.ganev - майстор
bibiqn написа:
http://stil-el.com/index.php?page=shop. ... &Itemid=90
Аз ползвам такова вече 2 години и за сега не ме е подвел.Има около 5-10 градуса отклонение спрямо термометъра на водата.
Включва на момента - изключва при минус 2градуса. Доволенсъм.

Тема "Проблем с камина с водна риза и термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: