• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
shotik - майстор
Стана студено и като не съм по двора , си седя вътре на хладно и се сетих ,че имаше една тема ,в която се показваше как с две лампи в алуминиева кутия се отоплява стая и да е светло в нея ,може би и вентилатор да имаше,забравил съм.

Започнах тук да търся,в гугъл ,в рамблер,но не открих нищо.

Та ако някой се сети за това отопление и знае линк,нека го напише тук.

Сега като съм тук може да опитам да го направя и да видя какъв е ефекта от такова отопление,също и разходите по него за стая 4 Х 3.5 Х 2.2 м = 30.8 куб.м , ама като махна пространството заето от два кревата ,гардероб и др . ще е доста по - малко.

Ако не се намери,ще пускам акумулиращата печка .
Стиви - специалист
Това за което питаш, може да стане единствено, ако ползваш инфрачервена лампа:

http://alfavet.bg/%D0%9E%D0%B1%D0%BE%D1 ... Y_2294.htm

има и 100W

http://vikiwat.com/obiknovena-lampa-e27 ... obo80.html

но трябва да стоиш много близо до нея! Недостатъка на този вид отопление е, че топлят само там където са насочени. От друга страна пък, икономията идва от факта, че не топлят въздуха, а само непрозрачните повърхности, които осветяват. Това ще рече, че ако не духа вятър и си монтираш тази лампа да речем на терасата, то дори навън температурата да е минусова, ти може да си по къс ръкав, защото ще се чувстваш сякаш те напича слънцето. Вентилатор обаче ще влоши нещата! По принцип на тези лампи не им е необходим рефлектор, защото си имат, така че може да пропуснеш това с ламарината! Добре би било върху всяко легло да има такава лампа. Повече лампи с по-малка мощност ще придадат по-голям комфорт, отколкото една единствена лампа със сумарната мощност на по-маломощните!
shotik - майстор
marian1 написа:
дали не търсиш това: http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=43&t=40983
Ами снимката не се отваря,от отговорите не мога да разбера ,дали е за това ,което търся.

За другия отговор на Стиви , знам за такива лампи ,но аз искам с наличните неща ,които имам тук / не съм в София сега / ,да си намирам работа за утрепване на скуката в тази тъмнина и студ, ей така , за разнообразие.
marian1 - майстор
Ами до колкото си спомням темата беше, че някой е изобретил печка от 500 вата ( по спомен) конструкцията и беше една тенекия от сирене и вътре двете лампи - така и намерих темата - в гуглата написах две лампи и тенекия от сирене :lol:
thinkpad - майстор
Стиви написа:
Недостатъка на този вид отопление е, че топлят само там където са насочени. От друга страна пък, икономията идва от факта, че не топлят въздуха, а само непрозрачните повърхности, които осветяват.
Забрави да споменеш, че тяло не само поглъща, ами и излъчва. Отоплителните уреди, практически всички, имат излъчване предимно в инфрачервената област. Например кварцовите печки. Но това не ги прави икономични - класически нагреватели. Икономията става съмнителна при факта, че една термодинамична система се стреми към равновесие. И загрявано тяло в студена среда ще е необходимо постоянно да се поддържа загрято и да се внася допълнително количество енергия. Няма го филмът - навсякъде ще е студено, па на мен ще ми е топло. Вместо да се мислят глупости и как да се ловят с трици - маймуни, по-умно е да се направи топлоизолация на жилището.
hidrazin - майстор
Специално за shotik изрових друг модел печка - Вариант М. Модернизиран. :lol: Вече не го продават с тенекия от сирене. :prayer:
И някои съвети от мен. Ако все пак решиш да си губиш времето - лампите трябва да са кварцови. Демек балона на ламбата да е от кварцово стъкло.
Обикновените ламби с нажежаема жичка не са с кварцово стъкло. Вземи си печка с кварцови нагреватели. Ако искаш си направи такава.
Пък и един кварцов нагревател е доста по-евтин и има доста по-дълъг живот от една кварцова ламба. И топли повече.
Прикачен файл:
11.jpg
Прикачен файл:
12.jpg
12.jpg (116.71 KиБ) Видяна 3167 пъти
:partyman:
shotik - майстор
Благодаря на hidrazin за снимките и помощта ,с обясненията към тях !

Мисля ,че повече няма какво да се пише , аз ще видя какво ще правя.
Стиви - специалист
Надявам се напълно да си се отказал от идеята за отопление с обикновени лампи? Това от линка н Хидразин също е глупост. Както писах по-горе, за да топли един инфрачервен нагревателен уред, въздушните течения трябва да се сведат до мининмум. Отопляваната зона е там на където е насочен инфрачервения излъчвател. От снимката се вижда че и двете условия са грубо нарушени. Ако ще правиш подобно устройство, трябва вместо лампата да ползваш нагревател с минимално инфрачервено излъчване - голяма площ с ниска температура. Ако кажеш с какво разполагаш, ще направим перфектния нагревателен уред за нуждите ти. Също така е необходимо да кажеш повече подробности за обитаването на помещението. За различни случаи са необходими различни нагревателни уреди за едно и също помещение :yawinkle:

Тролпад, не храня троловете и няма да ти обръщам много внимание. Само ще те пратя да изпушиш една цигара в пушалнята на някое заведение през зимата или да седнеш на открито в някой ресторант покрай някоя газова гъба. Хубавото на природните закони е, че работят дори когато не ги разбираме, та се надявам и на тебе да ти е топло :lol:
Svezar - специалист
Off: Въпроса за такова отопление ми звучи малко като " Как да направим от пръдня боя...",сори ама не се сдържах :-D
  • 1
  • 2

Тема "Търся темата за отопление с две лампи по 75 или по 100 вата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: