Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petgrbg - напреднал
Голяма дилема настана. Къща ново строителство 170 РЗП , тухли поротерм38 , изолация 10см. , 5 камерна пвц дограма , на два етажа отопляема площ 110м.2 без стълбите , които не отиват до таван , а са с височина на едната площадка 4м. и не им знам квадратура или по - точно кубатура.
Изградена инсталация с аулм.радиатори , които не ползваме , тъй като е оставено за котел на газ на втория етаж в дрешник 1.45/1.80., която 5 г. не минава и няма да мине поне още толкова.
Решихме най - накрая да си решим отоплението , което до сега правим с Адакс радиатори. Пелетна камина с водна риза ли да сложим в дрешника или да поставим бутилка на двора на пропан - бутан / едни големи резервоари / и с газов котел в същото помещение да си решим въпроса. Няма маза или котелно- огромен пропуск , когато предвиждах къщата.
alex_serviz - специалист
Според публикуваните сравнителни таблици от производители на пелетни горелки цената на отоплението при пелети от дърво е два пъти по-ниска от аналогично отопление с ел. енергия и пропан-бутан ( с агро-пелети пък било 4 пъти по-евтино... ).
Иначе ако не те вълнува цената, а практичността аз бих ги подредил по обратния ред: на първо място ел. енергия, после пропан-бутан и накрая с пелети...
geniya - специалист
petgrbg написа:
Голяма дилема настана. Къща ново строителство 170 РЗП , тухли поротерм38 , изолация 10см. , 5 камерна пвц дограма , на два етажа отопляема площ 110м.2 без стълбите , които не отиват до таван , а са с височина на едната площадка 4м. и не им знам квадратура или по - точно кубатура.
Изградена инсталация с аулм.радиатори , които не ползваме , тъй като е оставено за котел на газ на втория етаж в дрешник 1.45/1.80., която 5 г. не минава и няма да мине поне още толкова.
Решихме най - накрая да си решим отоплението , което до сега правим с Адакс радиатори. Пелетна камина с водна риза ли да сложим в дрешника или да поставим бутилка на двора на пропан - бутан / едни големи резервоари / и с газов котел в същото помещение да си решим въпроса. Няма маза или котелно- огромен пропуск , когато предвиждах къщата.
А защо не помислиш за отопление с термопомпа?Било тя въздух-въздух или вода-въздух.
petgrbg - напреднал
Няма начин за термопомпа , почвата е камениста , сега трудно пробиват навън за водопровод.Знам , че тока е чиста работа , така се топлим вече 4г. тук в къщата , преди в блока беше добре добре - три стаи - ставаше.Сега тук са дневна от 60 , три спални по 16, баня ,и става нанагорно.Мислехме за пелети , но да вземем камина и да я сложим вътре , там където са изведени тръбите , но едни казват , че става , други ми препоръчват котле над 30 kW , най - вероятно пролетта , ще предвиждаме за котел навън и ще обърнем тръбите на долния етаж , дори и с компромиса да се поразкърти.Уверяваха , че за инсталацията на пропан- бутан ще дам около 6х. за инсталация , и после ще харча не повече от 200-300л.
alex_serviz - специалист
petgrbg написа:
Уверяваха , че за инсталацията на пропан- бутан ще дам около 6х. за инсталация , и после ще харча не повече от 200-300л.
Виж някой, който е на пропан-бутан, поговори с него и виж как стоят нещата реално, а не да разчиташ на уверения...
Иначе аз ако бях в твоята ситуация бих заложил именно на пелетен котел+горелка.
jabata - специалист
petgrbg написа:
Няма начин за термопомпа , почвата е камениста , сега трудно пробиват навън за водопровод.Знам , че тока е чиста работа , така се топлим вече 4г. тук в къщата , преди в блока беше добре добре - три стаи - ставаше.Сега тук са дневна от 60 , три спални по 16, баня ,и става нанагорно.Мислехме за пелети , но да вземем камина и да я сложим вътре , там където са изведени тръбите , но едни казват , че става , други ми препоръчват котле над 30 kW , най - вероятно пролетта , ще предвиждаме за котел навън и ще обърнем тръбите на долния етаж , дори и с компромиса да се поразкърти.Уверяваха , че за инсталацията на пропан- бутан ще дам около 6х. за инсталация , и после ще харча не повече от 200-300л.
Леле какви майстори, какво чудо. 170 квадрата къща с такава изолация, и да ти препоръчват 30 KW котел. Човек ти къща ли ще топлиш или казарма ? При такава квадратура, 20 KW ще се справи перфектно, и ще пита за още площ. Но това ти най-добре можеш да го сметнеш по радиаторите в стаите, колко са ти общо като мощност, справят ли се, или не, каква е температурата. Имай на предвид че парното като го запалиш наесен, ще го изгасиш чак напролет, и като работи непрекъснато, тогава ще е равномерно навсякъде и разходите няма да са чак толкова големи. Така че тебе дори и камина ще може да те стопли.
За газ, не знам как седят нещата там, но не случай думите на разни ми ти търговци, те ще те омайват само и само да си продадат стоката, а после ти си трошиш главата.
petgrbg - напреднал
Уточнение - дама съм.
Даже една фирма ми каза , че трябва мощност на котела 40 kW. :shock:
Да уточня - радиаторите са : 3бр. с по 20 глидера , 6 бр. с по 15 глидера и 2бр. с по 10 глидера / тези са в баните / , като човека дето ги е правил ми каза , че доста е запасил.
VLADO66 - майстор
Като гледам изолацията, ти трябват 6-7kW максимум.Предполагам че на покрива има 20см. вата.Не смятай мощността на радиаторите,защото са ги презапасили безобразно.
petgrbg - напреднал
На плочата към тавана има изолация , но не е вата - 10см. стиропор.
atanasov2004 - специалист
Привет и от мен :) Не съм специалист да подчертая-но така зададен въпроса, ще получи много разнообразни отговори. На първо място : 1.Локация и местоположение-Северна или Южна, Източна или Западна България :) Предполагам къщата е в България :-D На второ място : Локация на самото изложение-изложение на стаи и тераси....За първа зима ли ще живеете в къщата и наистина ли ще отоплявате всичките - 170 м2, това са средно два
апартамента. Като чета за такава изолация и хубавата дограма-може да ви отговоря че в Южна България ще са достатъчни дори три хубави климатика...зимата е сравнително мека, но при положение че не се топлят цели 170 м2...според мое лично мнение - трябва да се "изкара една зима" и тогава да се решава...Разбира се всичко в края на краищата се решава с МНОГО ПАРИ :-D , АКО ТИ ИМА :-D ...не знам въпроса свързан ли е с финанси и дали се включва поддръжата на отоплителаната система....Поздрави!

Тема "пелети , ток или пропан - бутан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: