Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fade - специалист
Здравейте,

Ето какъв проблем имам. В стара селска къща съборихме стена между две стаи, и видяхме следи от дим в тухлите.
Явно изпуска от комина, който минава между двете стаи. Запалих пробно една печка, оказа се, че изпуска дим и в тавана на къщата.

Мисля си да го измажа външно, а за вътрешно измазване в една стара книга предлагат следното:

Пуска се през комина въже с топуз. Като стигне до последната ревизия в основата на комина, изважда се топуза през ревизията, слага му се гума, малко по-голяма от отвора, и се изтегля обратно в комина, колкото да влезе гумата.
Отгоре през отвора на покрива се налива разтвор на глина, на каша. Гумата над топуза задържа кашата да не изтече. Като се налее се започва леко да се издърпва въжето, и глината запълва пукнатините и отворите.

Видя ми се добра схема, само си мисля първо механично да се махнат саждите, с топуз и четка, а после дали не трябва с някаква химия да се мине (пак с метода с гумата и топуза), за да се подготвят стените да хване глината?

Така ли да постъпя, или има друг, по-умен начин?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не можеш да махнеш саждите така, че да хване каквото и да било като мазилка. Зидарията ти е компрометирана. Над покрива как е?
Energyx - специалист
Тръба гофре неръждавейка вътре в комина.
fade - специалист
n_a написа:
Не можеш да махнеш саждите така, че да хване каквото и да било като мазилка. Зидарията ти е компрометирана. Над покрива как е?
Да, определено изпуща през зидарията, и мен ме притеснява да не подпали гредореда някъде около комина.
n_a, и аз така си мислех, че едва ли има начин да се изчистят саждите, за да мога да измажа с метода, който бях описал.

Това с тръбите ми се струва добро, всъщност засега единствено решение.
Тъй като не съм ползвал досега имам няколко чуденки:
1. Променя ли се тягата на комина осезаемо (към по-добро или по-лошо?)
2. Предполагам, че може (щом са гофрирани), да се правят чупки и завои с тръбата, без прекъсване?
3. Колко живот имат, при постоянно ползване през зимата - не прегаря ли метала от топлината?
4. С каква дебелина е препоръчително да е тръбата?
minca - специалист
Energyx написа:
+1
Колега имах същия проблем.Добре е ако вкараш неръждавейка/може и да не е гофра/ като на билото затвориш комина така, че да се получи въздушна изолация между двата комина.
Christo - майстор
Ако коминът не е много крив и позволява вкарването на гладки тръби от неръждавейка, е най-доброто решение. Единственият му минус е цената.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На стара селска къща бих иззидала наново комина или по-лесно, нов комин, ако мога да залепя отвън.
Иноксовите почват от 25лв метъра.
Точно в момента си мисля за вграден кюнец, "уплътнен" с бетонец
geniya - специалист
minca написа:
Energyx написа:
+1
Колега имах същия проблем.Добре е ако вкараш неръждавейка/може и да не е гофра/ като на билото затвориш комина така, че да се получи въздушна изолация между двата комина.
И на моя комин успях да вкарам иноксово горфе Ф130мм с дължина 10m и засега няма никакви проблеми.Самото вкарване е голям зор ако отвора е приблизително колкото гофрето, един дърпа горе на комина, друг бута долу на розетката, общо взето луда работа.Преди вкарването прекарване на топуза с четка за прочистване.
fade написа:
Здравейте,
Привет,имах същия проблем,миришеше ми в двете стаи вежду които е изграден двоен комин.Направих следното,понеже ползвам само единия отвор на комина за камина и отоплявам с водно отопление,реших да премахна междината между двата отвора и изградих нов комин с коминни тела които измазах.Сега комина работи перфектно без да мирише в стаите.Дано съм бил полезен.Лека вечер.
Ето какъв проблем имам. В стара селска къща съборихме стена между две стаи, и видяхме следи от дим в тухлите.
Явно изпуска от комина, който минава между двете стаи. Запалих пробно една печка, оказа се, че изпуска дим и в тавана на къщата.

Мисля си да го измажа външно, а за вътрешно измазване в една стара книга предлагат следното:

Пуска се през комина въже с топуз. Като стигне до последната ревизия в основата на комина, изважда се топуза през ревизията, слага му се гума, малко по-голяма от отвора, и се изтегля обратно в комина, колкото да влезе гумата.
Отгоре през отвора на покрива се налива разтвор на глина, на каша. Гумата над топуза задържа кашата да не изтече. Като се налее се започва леко да се издърпва въжето, и глината запълва пукнатините и отворите.

Видя ми се добра схема, само си мисля първо механично да се махнат саждите, с топуз и четка, а после дали не трябва с някаква химия да се мине (пак с метода с гумата и топуза), за да се подготвят стените да хване глината?

Така ли да постъпя, или има друг, по-умен начин?
fade - специалист
pas-dimi, ако може да поясниш относно това: "реших да премахна междината между двата отвора и изградих нов комин с коминни тела които измазах." - през едната стена си къртил и махнал междините? И е останало място да сложиш коминните тела?

Тема "Вътрешно и/или външно измазване на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: